Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4305
EURO
36,3693
IMKB
9.390,000
ALTIN
2.840,880
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ŞİMŞEK: ERBİL'DE KÜRTÇE KONUŞABİLİRİM"
ŞİMŞEK: ERBİL DE KÜRTÇE KONUŞABİLİRİM
 
Bakan Şimşek Koç Üniversitesi'nde, Varlık Barışı'ndaki yanlışı düzeltti. K.Irak'la ilgili Erbil'de Kürtçe bile konuşabilirim' dedi. Medyaya baskı iddialarını da asılsız gördü.
 
9.4.2011 - 16:35

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin AB ile uzun süren bir aşk hikayesi olduğunu belirterek, ''Onlar bizi 40 yıl kadar antrede tuttular. Ondan sonra masaya davet ettiler. Masada da işler çok yavaş yürüyor. AB çok isteksiz bir ortak olarak hareket ediyor'' dedi. Şimşek, Koç Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Fordham Üniversitesi tarafından düzenlenen, ''Jeopolitiğin İş Dünyası Üzerindeki Etkileri'' başlıklı uluslararası konferans kapsamında yaptığı ''Türkiye Ekonomisine Genel Bakış'' konulu konuşmasında, Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok olumlu bir demografiyle yer aldığını, ortalama yaşın 28 olduğunu ve 18 milyon öğrenci bulunduğunu anlattı.

Bu genç nüfusun iyi eğitilmesi ve istihdam imkanı sunulmasının ülkenin kişi başına gelir seviyesini yükseltmek için en önemli avantaj olduğunu ifade eden Şimşek, verimliliği artırmak için de büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Hükümetin birincil önceliğinin eğitim olduğunu ancak geçmişte böyle yapılmadığını, 25 yaş üstü nüfusun ortalama 6,5 yıl okula gittiğini, bunun çok düşük bir seviye olduğunu anlatan Şimşek, ülkede temel eğitimi 8 yıla çıkardıklarını ve eğitim bütçesini 5 kat artırdıklarını kaydetti.

Türkiye'nin daha rekabet edebilir olmasını sağlamaya çalıştıklarını ve fiziksel alt yapıya yatırım yaptıklarını ifade eden Şimşek, 79 yılda 57 hükümet döneminde 6 bin kilometre karayolu inşa edilirken, kendilerinin buna son 8,5 yılda 14 bin kilometre ilave ettiklerini belirtti.

Şimşek, araştırma ve geliştirmeye yoğunlaştıklarını dile getirerek, 8,5 yılda kişi başına milli geliri 3'e katladıklarını, milli gelirin 10 bin doların üstüne çıktığını, ülkede hayatta kalma süresinin 4 yıl arttığını anlattı.

Yerelde ve dış piyasada Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için çalıştıklarını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

''Türkiye, geniş çapta ithal edilen enerjiye dayalıyız. Doğalgazın yüzde 99'unu, petrolün yüzde 95'ini ithal ediyoruz. Bu büyük bir fatura oluyor. Türkiye için geçen yıl ortalama petrol fiyatı varil başına 70 dolardı ve biz ithal edilen petrol için 37,2 milyar dolar ödedik.

Enerjide uzun vadede dışa bağımlılığı azaltmak için çaba harcıyoruz. Nükleer enerji konusu tartışmaya açık durumda. Nükleer enerjiyi düşünmeye mecburuz. Hidroelektrik ve rüzgar kaynaklarını kullanmak zorundayız. Gelecekte pratik ve ekonomik olduğu için güneş enerjisini de daha fazla kullanmalıyız. Bizde kömür var ama kalitesi kötü. İthal enerjiye dayalı olmanın önemli zorluk ve problemleri var.Çinliler, daha kolay alınabilir güneş panelleri üretebilirler. Bu bakımdan Türkiye'nin iyi bir kaynağı var, özellikle güney ve güneydoğu Bölgesinin tutarlı, güçlü, güneşli bir iklimi var. Bu 10 ay devam ediyor. Gelecekte böyle bir potansiyeli de kullanabiliriz.''

''AB İLE UZUN SÜREN BİR AŞK HİKAYESİ VAR''

Maliye Bakanı Şimşek, ülkenin gelişmesi ve büyümesi için daha fazla dışarıdan finansmana gereksinim bulunduğunu ancak başarılı olunması ve değer zincirinde yukarı doğru yükselinmesi ile daha  çok istihdam sağlanması durumunda bağımlılık oranının düşeceğini anlattı.

Türkiye'nin AB ile uzun süren bir aşk hikayesi olduğunu belirten Şimşek, şunları söyledi:

''Onlar bizi 40 yıl kadar antrede tuttular. Ondan sonra masaya davet ettiler. Masada da işler çok yavaş yürüyor. Bizim ortaklık anlaşmamız 1963 yılına kadar gidiyor.

Katılım görüşmeleri kararı 2004 yılında alındı ve görüşmeler 2005'te başladı. AB çok isteksiz bir ortak olarak hareket ediyor. Biz AB'ye bakıyoruz, ona yüzümüzü döndük. Bizce AB, Türkiye'deki politik, ekonomik ve sosyal alanda değişikliği sürdürecek, teşvik edecek bir etki gibi görülüyor.

Aslında dışarıdan bakıldığında Türkler buna tutkulu gibi görülüyor. Biz gerçek bir dönüşüm yoluna girdik. Türkiye, bu zaman kuşağı içinde en büyük dönüşüm hikayesini gösteriyor.

 Avrupa'nın 6., dünyadaki 16. büyük ekonomiyiz. Bir değişim hikayesi geçiriyoruz. Küresel yatırımcılara, 'Türkiye'de yatırım yapacak olursanız, tipik bir gelişen, büyüyen, pazar etkilerini alırsınız' diyoruz.''

''TÜRKİYE, ELİNDEN GELENİ YAPACAK''

Bakan Şimşek, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için elinden geleni yapacağını belirterek, ''Bu ülke politik, sosyal ve ekonomik olarak dönüşüm yaşayacak. Birinci sınıf temel haklara, demokrasiye, özgürlüklere ve kurumlara erişelim.

AB'ye üye olup olmamak ikinci sırada geliyor ama üye olmak için ne gerekiyorsa o değişikliği yapacağız. Onlar için iyi olan şey bizim için de iyidir'' dedi.

Avrupalı meslektaşlarına ''Aslında bizim üzerimizde serbest bir opsiyonunuz var. Neden bunu uygulamaya geçirmiyorsunuz?'' diye sorduğunu anlatan Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

''Son dakikaya kadar düşünebilirsiniz. Bırakın biz her şeyimizi düzene sokalım. Avrupa'nın bize ihtiyacı var. Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacından ziyade Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Ben buna yüzde 100 güveniyorum.

Avrupa gelişen piyasalara karşı rekabette yer kaybediyor. Büyük küresel bir aktör olarak geriye kayıyor. Türkiye belirli bir seviyeye kadar Avrupa'yı dinamik bir bölge gücü olarak tutmaya yardımcı olabilir. Türkiye Avrupa'ya daha güçlü küresel bir ses olması için yardımcı olabilir.

Dünyanın bu bölgesinde Türkiye'nin güçlü bağları var. Türkiye, Avrupa'ya  medeniyetler arası diyalogda da yardımcı olabilir. Dünyadaki enerji arzının yüzde 60-70'i Türkiye'nin doğusunda ve kuzeyinde. En büyük tüketici ise Avrupa.''

Türkiye'nin bu değişiklikleri AB'ye girmek için değil, doğru olduğuna inandığı için yaptığını belirten Şimşek, ''Sürekli 'Sizi sevmiyoruz' diyorlar. Biz de 'Ne olursa olsun yapacağız' diyoruz. Nihai olarak bu çözülecek ve adaylığımızı kabul edecekler'' şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta ve uzun vadede rakamlar çok iyi olduğu için büyümenin sürdürüleceğini ifade ederek, ''Her ne kadar şu aralar çok sıkı bir şekilde bazı şeyleri yavaşlatmaya ve ortalamaya çekmeye çalışsak da bunu başaracağız.

Çok konvansiyonel olmayan bir politika yürütülüyor. Ama bu politikanın başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum'' dedi.

Şimşek, Koç Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Fordham Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Jeopolitiğin İş Dünyası Üzerindeki Etkileri'' başlıklı uluslararası konferans kapsamında yaptığı ''Türkiye Ekonomisine Genel Bakış'' konulu konuşmasında, Türkiye'nin yakın dönemde Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye odaklandığını belirterek, bazı insanların bunu ''Yeni bir Osmanlı ruhunun şahlandırılması'' gibi nitelendirdiğini ama öyle olmadığını, son derece pragmatik, yalın, doğrudan gerçekleştirilen bir ilişki olduğunu anlattı.

Modern, çağdaş, laik, demokratik ve batılı dostlarla barış içinde yaşıyor almanın, diğerleriyle kötü olmak anlamına gelmediğini ifade eden Şimşek, ''Biz istikrarlı, daha demokratik ve yüksek refah seviyesine sahip bir Orta Doğu istiyoruz. Bundan en çok fayda görecek olan ülke biziz'' dedi.

Şimşek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylardan kısa vadede etkilenileceğini ama uzun vade konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2009 ve 2010 yıllarındaki ekonomi politikaları hakkında bilgi veren Şimşek, şöyle konuştu:

''Orta ve uzun vadede rakamlar çok iyi olduğu için büyümeyi sürdüreceğiz. Her ne kadar şu aralar çok sıkı bir şekilde bazı şeyleri yavaşlatmaya çalışsak, ortalamaya çekmeye çalışsak da bunu da başaracağız.

Bir yandan sermaye akışı ile ilgili düzenlemeler yapılıyor, oranları düşürüyoruz. Bu da aslında hiç konvansiyonel değil. Bir yandan da rezerv gereksinimlerini artırıyoruz, kredinin daha da yaygınlaşması için. Çok konvansiyonel olmayan bir politika yürütülüyor, bunu söylemem gerekiyor.

Ben bu politikanın başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum ve mümkün olduğunca büyümeyi belli bir oranda tutmaya ve bütçe açığını belli bir hızda tutmaya çalışıyoruz. Enflasyon da tek haneli rakamlarda olmayı sürdürecek.''

Maliye Bakanı Şimşek, 2001 yılında Türk vergi gelirlerinin hükümetin faizlerden elde ettiği kazanımları karşılamaya yetmediğini anlatarak, IMF ile olan anlaşmaları ve nasıl sona erdirildiğini anlattı.

Şimşek, ''Türkiye, Avrupa için önemli bir örnek teşkil ediyor. Bir ülkenin nasıl parasal sağlığına kavuşabileceğini gösteren örnek, çok iyi doktora tezi de olur'' dedi.

''ERBİL'DE KÜRTÇE BİLE KONUŞABİLİRİM''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından yabancı katılımcıların sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin bölgede küresel bir rol üstlenmek isteyip istemediğine ilişkin soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin bölgede oynaması gereken bir rol olduğuna inandığını belirterek, ''Çünkü, bu bölgeyi önemsiyoruz.

Öncelikle insani bir boyutu var. Daha özgür ve demokratik bir bölgenin tesis edilmesi kararlılığını anlıyoruz, onları bizi bir şekilde taklit etmesi için teşvik ediyoruz'' dedi.

Göreve geldiklerinde çevrenin hep düşmanca davranan ülkelerle çevrili olduğu düşüncesinin hakim olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'nin ''sıfır sorun'' politikası yürüttüğünü söyledi.

Şimşek, Türklerin Kuzey Irak'a gitmesi ve iş yapması kadar doğal bir şey olamayacağını ifade ederek, ''Ben de 14 Nisanda THY'nin ilk seferiyle Erbil'e gidiyorum. Ben orada Kürtçe bile konuşabilirim, becerebilirsem, altından kalkabilirsem'' diye konuştu.

''Bölgesel liderlik'' yapma peşinde olmadıklarını vurgulayan Şimşek, ''Biz bu bölgeyi umursuyor ve yardımcı olmak istiyoruz. Pozitif bir faktör olarak devreye girmek istiyoruz'' dedi.

Bir katılımcının Türkiye'nin Brezilya gibi şeker pancarından elektrik üretimi konusunda çalışması olup olmadığını sorması üzerine, şunları kaydetti:

''Bazı etkileşimler olduğunu biliyorum. Bir iş adamı ile tanıştım, yakın zamanda Danimarka'da bir şirket satın almış, şirkette çalışan Türk mühendisler organik atıktan petrol üretmeye çalışıyorlar. Yıllık olarak 450 milyon ton organik atık çıkarıyoruz. Bunun yüzde 15-20'sinin sentetik benzine dönüştürülebileceği söylendi. Bunun yapılabilir olduğunu söylediler. Biz de sınırlar ötesi çalışmalarla ilgileniyoruz. Türkiye'nin bağımlılığını azaltmak için gerçekçi ve pratik olması gerekiyor. Karadeniz'de de petrol arama çalışmaları yapıyoruz.''

Şimşek, bir soru üzerine anne ve babasının okur-yazar olmadığını ifade ederek, ''Bizim yaşadığımız köyde okul yoktu. Bu, onların hatası değil. Bugün bambaşka bir ülkeden bahsediyoruz. 163 bin derslik açtık ve üniversite sayısını 2 katına çıkardık. 100 bine yakın öğretmen işe başladı. Teknolojiyi kullanıyoruz. 64 milyon cep telefonu abonesi var. İnsanlar cihazları kullanarak dünyaya erişim sağlıyorlar'' dedi.

''İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ YAZABİLİYORLAR''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir başka soru üzerine, Türkiye'de basının üzerinde baskı olduğu yönündeki eleştirilere yanıt verdi.

Türkiye'de basının oldukça canlı olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Türk basını gerçekten bastırılmış olsaydı, niçin 4 küresel medya holdingi gayet girişken olarak pisayada yakın zamanda mevcut basın kuruluşlarına yatırım yapmaya çalışsın. Bütün bunlar bir vergi vakasına dayanıyor. 

2006 yılında çıkarılan. 413 televizyon kanalı, 1.100 tane de radyo kanalı, 2 bin gazete, dergi var. Basın gördüğünüz gibi oldukça canlı. Basın, bu ülkenin en önemli unsurlarından biri. İstedikleri her şeyi yazabilirler.

Yakın zamandaki olaylara gelince. Bazı gazetecilerin bazı araştırmalara bağlı tutuklanması, basının özgürlüğünden ziyade o kişilerin bir takım durumlarla ilgili olmasından dolayı. Ben hiç bir şekilde yargıçların neden yaptığı hakkında karar verecek durumda değilim.

Ülkemizde adli sistem hükümet kontrolü altında değildir, bağımsızdır. Hükümette icraatçılar işini yapıyor, adli sistem kendi işini yapıyor. Bazı olaylar oldu ve bunlar 'Türkiye basın özgürlüğünde geri adım atıyor' gibi gösterildi ama böyle bir şey yok.

Bu ülkede gayet faal ve canlı bir basın var. Bunun aksi olsaydı yatırımcılar hiç bir şekilde Türk basınına ilgi duymazdı.''

''POLİTİKADA SON DERECE İLERİCİYİZ''

Maliye Bakanı Şimşek, yakın zamanda gençlerin içki sorunlarını önlemek için bir mevzuat değişikliği yapıldığını anımsatarak, bunun da ülkede büyük bir tartışmaya neden olduğunu söyledi.

Hükümetin ''yasak getirmeye çalışıyor'' diye eleştirildiğini, aslında böyle bir şey olmadığını ifade eden Şimşek, konuyu devletin işlettiği içki kuruluşunun özelleştirilmesini örnek göstererek açıkladı.

''Hükümetin gerçekten alkolü yasaklama çabası olsa insanlar neden bu paraları ödesinler'' diye soran Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Batı basınında bazı şeyleri okuyacak olursanız, zannedersiniz ki Türkiye'de İslam'a dönük bir hükümet var ve bütün bunları yasaklıyor. Böyle bir şey yok. Karşımızda somut sayılar var.

Şirketler daha fazla para kazanıyor ki, bu kadar güçlü bir değer artışı oluyor ve küresel oyuncular buna dahil oluyor. Böyle bir amaç yok. Herkesin yaşam şekline saygılıyız.

Benim partim, hükümet aile, kültür açısından konservatif, tutucu. Ekonomide liberal, politikada son derece ilericiyiz. Ama ben burada bir hata görmüyorum.

Bireylerin haklarına, onların yaşam şekline, saygıya gelince burada tereddüt yok. Bizim sağlamamız gereken küçük yaştakilerin korunması.9 NİSAN 2011/HABER7



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KARADENİZ'DE KALİTELİ PETROL SEVİNCİ!

KIRIKKALE'DE HURDA ARAÇ KUYRUĞU!

ALTIN VE EURO'DA BÜYÜK HAREKETLENME!
»  HURDA İNDİRİMİ GELİYOR!
»  BAKAN ERGÜN'DEN KOBİ'LERE MÜJDE!
»  AVRUPA, FAİZ SİLAHINI ÇEKTİ!
»  MERKEZ BANKASI BAŞKANI KİM OLACAK?
»  TOKİ, VADELERİ UZATTI!
»  DOLAR FREN TUTMUYOR!
»  BOĞAZ'A 2 KATLI KÖPRÜ!
»  "TÜM SİYASİ PARTİLERE AYNI MESAFEDEYİZ"
»  EV ALACAKLAR ELİNİ ÇABUK TUTSUN!
»  ALTIN'A GÜN DOĞDU!
»  YENİ ACCENT, TÜRKİYE'DE!
»  DEV YATIRIM, GÜMRÜĞE TAKILDI
»  GİRİŞİMCİ ESNAFIN GÖZÜ DİZİLERİN REYTİNGİNDE !
»  MAAŞ KREDİSİNE FAİZ ŞOKU!
»  MART AYI ENFLASYONU 41 YIL SONRA...
»  ZİRAAT'E YUNAN İŞKENCESİ!
»  NAKİT PARA DEVRİ BİTİYOR!
»  PİYASALARI SARSACAK KEHANET
»  EMEKLİYE, 'KEY' MÜJDESİ
»  MART AYININ ZAM ŞAMPİYONU AYVA!
»  "BÖYLE BİR ONURA ERİŞEMEMİŞTİM"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.