Makine Mühendisleri Odası Başkanı Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, AKP iktidarı döneminde konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatının yüzde 187 oranında arttığını, 2008 yılı içinde yapılan zamlarla doğalgaz fiyatlarını yüzde 82.15 oranında artıran iktidarın, 2009 içinde yaptığı indirimlerle zam oranını azalttığını ve 2011 Ekim ayına kadar zam yapmadığını söyledi. Ancak iktidarın bu tutumundan ilk geri adımı 2011 yılı Ekim ayı başında attığını ve yüzde 15 zam yaptığını söyleyen Çakar, “1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe konulan ve konutlara yansıması yüzde 20 oranında olan zam ile son altı ayda yapılan zamlar toplamda yüzde 38’e varmıştır. 2007 Aralık ayından bu yana yapılan zamların toplamı ise yüzde 52’yi aşmıştır” dedi.
-“DOĞALGAZ, ELEKTRİK VE BU İKİ ENERJİYİ KULLANAN SEKTÖR ÜRÜNLERİNE YENİ ZAMLAR KAPIDA”-
Konutlarda doğalgaz metreküp fiyatının Ankara’da 97, İstanbul’da ise 98 kuruş düzeyine ulaştığını söyleyen Çakar, “Önümüzdeki aylarda yapılması beklenen yüzde 15–20 aralığında zam ile gaz fiyatı 1.20 TL/m3’e ulaşabilecektir. Doğalgaz fiyatları, bazı illerde dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedellerinde uygulayacakları artışlar nedeniyle de artacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı önümüzdeki aylarda yapılması beklenen yüzde 20–30’luk doğalgaz zammının sinyallerini konuşmalarında vermektedir” diye konuştu.
Elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 9.26 oranındaki zamla 2008 başından bu yana değişik elektrik tüketici grupları için fiyatların yüzde 75–128 aralığında arttığına dikkat çeken Çakar, şunları kaydetti:
“Konutlarda artış yüzde 108.68 oranında olmuştur. Elektrik üretiminin yüzde 45’i doğal gaza dayalı olması nedeniyle 1 Nisan’da yapılan doğalgaz zamları elektrik fiyatlarına da yansıyacaktır. Önümüzdeki aylarda elektrik fiyatlarına yüzde 10–15 düzeyinde yeni bir zam gelmesi söz konusudur. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, bu iki enerji girdisini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına da neden olacak ve enflasyonu arttıracaktır.”
-“ORTALAMA TÜKETİM YAPAN BİR AİLENİN ELEKTRİK FATURA TUTARI 80 TL’Yİ AŞTI”-
Yükselen fiyatların sabit ve düşük gelirli halk kesimlerinin yaşamını daha da güçleştirdiğini söyleyen Çakar, son zamlar sonrasında ayda 250 kw elektrik tüketen bir ailenin elektrik faturasının 82.5 TL, ferdi ısınma ile yıllık bin 500 m3 doğalgaz tüketileceği kabulüyle aylık ortalama doğalgaz faturasının ise 121 TL olduğunu dile getirdi. Bu durumdaki bir ailenin aylık enerji faturasının ise 203 TL olacağına dikkat çeken Çakar, “Bu rakam asgari ücretin yüzde 29`udur. Önümüzdeki aylarda yapılacak yeni zamlarla enerji faturaları asgari ücretin üçte birine ulaşabilecektir” diye konuştu.
Çakar, öte yandan, 228.4 milyar kilovat saate (kWh) ulaşan 2011 elektrik üretimi içinde kaynaklar yönünden 102.1 milyar kWh ve yüzde 44.7’lik payla doğalgazın ilk sırada yer aldığını belirterek, “Kurulu güç açısından ise 2011 sonu itibariyle doğal gaz santralleri 16 bin 820.5 megavat (MW) kapasite ile hidrolik santrallerden sonra ikinci sırada gelmektedir” dedi.
-“DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERE ENERJİ YARDIMI YAPILMALI”-
Çakar, hızla yükselen enerji fiyatları nedeniyle düşük gelirli grupların temel ve çağdaş bir insan hakkı olan enerjiden yararlanma olanaklarının yok olduğu göz önüne alınarak, hane halkı geliri belirli bir düzeyin altında kalan ailelere ayda 250 KW, yılda 3 bin KW elektrik ve yılda bin 500 m3 doğalgazın kamu tarafından bedelsiz olarak sağlanmasını istedi.
Çakar, ayrıca doğalgaz ve elektrikte KDV’nin yüzde 18’den 1’e düşürülmesini, doğalgazdaki ÖTV’nin kaldırılmasını ve elektrik faturalarını artıran tarife düzenlemelerinin iptal edilmesini istedi.(ANKA)