- Yabancıya mülk satışı yasasında değişiklik yapılarak yüzde 10 sınırı kaldırılıyor. Yeni yasa uyarınca yabancılara mütekabiliyet esası da olmadan gayri menkul satılabilecek. Mevcut uygulamada il ve ilçelerde yüzölçümün, en fazla yüzde 10’luk bölümü yabancılara satılabiliyordu.
TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen tasarı konusunda bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ‘’Mütekabiliyet şartını kaldırıyoruz ama artık Dışişleri Bakanlığı'nın onay verdiği ülke vatandaşlarına satış yapılacak, amaç yatırımları çekmek'' dedi. Bayraktar, devletin yabancıların gayrimenkulüne el koyma hakkı olduğunu da belirtti. MHP'li Celal Adan ise, devletin, uluslararası anlaşmalara göre el koyamayacağını söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, yüzde 10 sınırının kaldırılmasıyla, ilçelerin ve illerin tamamının satılabileceğini öne sürdü. Öztürk, ''İşyeri ve mesken olarak kullanılmak şartı da kaldırılıyor. Artık tarım arazileri de satılabilecek’’ dedi. CHP Uşak Milletvekili Dilek Yılmaz da, yabancılara mülk satışında bir çok ülkede karşılıklılık şartı olduğunu hatırlattı ve ‘’Yüzde 10 sınırını kaldırmak ülkeye ihanettir'' dedi.
‘’BARZANİ’YE SATILACAK ‘’
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da, ''Bu düzenleme ile Barzani'ye toprak satılacak. Diyarbakır'daki toplantıda Barzani'nin bayrağı açıldı. Kilis'te teknopark olan bir yer, Barzani'nin gizli ortağı olduğu söylenen bir şirkete pazarlanmış. Bu düzenleme, Güneydoğu’daki toprak satışının önünü açar’’ dedi. MHP'li Oktay Öztürk de, ''Tasarı, Bruni Sultanı gibilerin ihtiyacı için mi getiriliyor’’ diye sordu.
Türkiye’de yabancıların mülkiyetine geçen yaklaşık 98 bin taşınmazın bulunuyor. Bunların toplam büyüklüğü 87 milyon metrekareye ulaştı. Yabancıların en çok taşınmaz edindiği illerin başında Konya geliyor. Konya’yı Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin izliyor.
Halen imarlı alanlarda yüzde 10 sınırının aşılması nedeniyle Ankara’nın Evren ve Kalecik, Batman’ın Beşiri, Erzincan’ın Çayırlı, Malatya’nın Arguvan ve Yazıhan, Uşak’ın Ulubey ilçelerinde yabancılara satış yapılmıyor. Gaziantep’in Karkamış, Islahiye ve Oğuzeli ilçeleri ile Şırnak’ın İdil ilçesinde ise Suriye uyrukluların taşınmaz ediniminin yasal sınırı aşması nedeniyle satış durdu
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/89563/butun_turkiye_satilik#ixzz1ruT2QvLh