Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,3803
EURO
36,4748
IMKB
10.001,000
ALTIN
3.040,510
 
Hava Durumu ANKARA
-3 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KAMUDA TOPLU SÖZLEŞME HEYECANI
KAMUDA TOPLU SÖZLEŞME HEYECANI
 
- Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan kanuna göre, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmelerine, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde başlanacak. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak.
 
12.4.2012 - 00:32

6289 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa’da yapılan değişiklik uyarınca, memurlar ile diğer kamu görevlilerine tanınan toplu sözleşme hakkının kullanılmasını düzenleyen Kanunla toplu sözleşme yapılma usulü, tarafları, kapsamı, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun oluşumu ve çalışma esasları belirleniyor. 
Sendika kurucusu olabilmek için en az 2 yıldan beri kamu görevlisi olarak çalışma şartını kaldıran Kanun kapsamında, sendika kurucularının kuruluş işlemleri için valiliklere nüfus cüzdanı örneği ve ikametgah belgesi verme zorunluluğunu kaldırılıyor. 

-SENDİKALAR ULUSLARARASI KURULUŞLAR KURABİLECEK- 

Sendika ve konfederasyonlar amaçlarına uyan uluslararası kuruluşlara üye olabilirken, bundan sonra tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslararası kuruluş kurabilecekler. Öte yandan Kanunla kamu işvereninin; sendika işyeri ile il ve ilçe temsilcisinin işyerini değiştirmesindeki “haklı bir neden” şartı kaldırılıyor. 
Kanuna göre, sendika şubelerinin genel kurullarının delegelerle yapılabilmesi için 500 değil, bin üyesi olması gerekecek. 3 yılda bir toplanan olağan genel kurullar, 4 yılı aşmamak üzere tüzüklerde belirtilen sürede yapılacak. 
Genel kurula katılacaklara, iki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, denetleme kurulu veya denetçi raporu, gelecek döneme ilişkin bütçe önerisi, elektronik ortamda da gönderilebilecek, internet sitesinde ilan edilecek. Şubelerde, bir denetçi yerine en çok 5 denetçi olabilecek. 

-EN ÇOK ÜYE KAYDEDEN SENDİKA, İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİSİ SEÇMEYE YETKİLİ OLACAK- 

Kamu görevlileri sendikaları ile konfederasyonlar, toplu sözleşme görüşmelerinde taraf olmaya yetkili olacak. 
Devlet Personel Başkanlığı’nın bağlı olduğu bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip 3 konfederasyon genel başkanı, her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası başkanı ve Devlet Personel Başkanı’ndan oluşan “Kamu Personeli Danışma Kurulu” oluşturulacak. 
İşyerlerinde yapılan tespite göre, kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendika, işyeri sendika temsilcisi seçmeye yetkili olacak. İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 200’e kadarsa 1, 201-600 arasında ise en çok 2, 601-1000 arasında ise en çok 3, 1001-2000 arasında ise en çok 4, 2000’den fazla ise en çok 5 iş yeri sendika temsilcisi seçilebilecek. 

-UZLAŞMAZLIKTA, KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU’NA BAŞVURULACAK- 

Toplu sözleşme süreci sonunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuları içeren toplantı tutanağı, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı, sendika temsilcisi ve Kamu İşveren Heyeti Başkanı tarafından imzalanacak. 
Toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve toplantı tutanağı imzalanamaması halinde görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığına dair tespit tutanağı tutulacak. 
Tutanağın imzalanmasından veya görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığının tespit tutanağı ile belirlenmesinden itibaren, 3 iş günü içerisinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulabilecek. 
2012 ve 2013 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmelerine, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde başlanacak. 

-TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ, SÖZLEŞMENİN YAPILDIĞI TARİHİ TAKİP EDEN 2 MALİ YIL İÇİN GEÇERLİ OLACAK- 

Kanuna göre, toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevzuat hükümleri dikkate alınarak, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları, diğer mali ve sosyal hakları kapsayacak. 
Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden 2 mali yıl için geçerli olacak. Toplu sözleşme görüşmelerine, kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına ise Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılacak. Kamu İşveren Heyeti; Devlet Personel Başkanlığı’nın bağlı olduğu bakanın başkanlığında, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşacak. 
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti 15 üyeden oluşacak. En fazla üyeye sahip sendika temsilcisinin görüşmelere katılmaması halinde, en fazla üyeye sahip ikinci sırada bulunan sendika, heyete dahil edilecek. 

-TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE AĞUSTOS AYININ İLK İŞ GÜNÜ BAŞLANACAK- 

Kanuna göre toplu sözleşme görüşmeleri, son rakamı tek olan yıllarda yapılacak. Kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşme teklifleri, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’nin konfederasyon temsilcisi üyeleri; her bir hizmet koluna ilişkin toplu sözleşme teklifleri ise heyetin ilgili sendika temsilcisi üyesi tarafından hazırlanacak ve görüşmelerin başlama tarihinden en az 1 hafta önce Kamu İşveren Heyeti’ne sunulmak üzere Devlet Personel Başkanlığı’na verilecek. 
Toplu sözleşme görüşmelerine ağustos ayının ilk iş günü başlanacak. Süreç, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ağustos ayının son iş günü tamamlanacak. 

-BELEDİYELERDE SÖZLEŞME İMZALANMASI- 

Belediye Meclisi tarafından çalışanlara sosyal denge tazminatının ödenmesine karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere, belediye başkanı ile en çok üyeye sahip sendika arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen 3 ay içerisinde sözleşme yapılabilecek. 
Mahalli idarenin vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine’ye olan borç toplamının bütçe gelirlerinin yüzde 10’unu aşması veya aylık ve ücret borcu bulunması ya da personel giderinin bütçe gelirlerinin belediyede yüzde 30’unu, il özel idaresinde ise yüzde 25’ini aşması hallerinde sözleşme yapılamayacak. 

-YETKİ TESPİTİ, 10 AĞUSTOS 2012 TARİHİNE KADAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANACAK- 

Yetkili sendika ve konfederasyonların belirlenmesinde kurumlarca yapılacak tespit, 2012 yılı için 15 Haziran 2012 tarihi esas alınarak gerçekleştirilecek ve en geç 29 Haziran 2012 tarihine kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilecek. Tespit, 10 Ağustos 2012 tarihine kadar Resmi Gazete’de yayımlanacak. 
İdareler ile sendikalar arasında imzalanan sözleşmelerin uygulanmasına, sözleşmelerde öngörülen sürelerin sonuna kadar devam edilebilecek. Sözleşmelerin uygulanmasına devam edilen dönem için ayrıca sözleşme yapılamayacak. Sözleşmeleri 31 Aralık 2015 tarihinden önce sona eren veya karşılıklı olarak feshedilen idareler, sözleşmelerinin sona erdiği veya feshedildiği tarihi izleyen 1 ay içerisinde sözleşme yapabilecek. 
Sözleşmelerle veya başka bir tasarrufta bulunarak, mahalli idarelerde çalışan kamu personeline ilave ödemelerde bulunan kamu görevlileri hakkında, idari veya mali takibat ve yargılama yapılmayacak ve bu konuda başlatılan işlemler kaldırılacak.(ANKA) 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAŞBAKAN YENİ TEŞVİK PAKETİNİ AÇIKLADI!

HYUNDAİ SIR MODELİ TÜRKİYE'YE GETİRECEK

ALTIN FİYATLARINI 'FED' ÇARPTI!
»  CHP LİDERİ UCUZ GAZ GETİRSİN KULLANALIM
»  NE KADAR BÜYÜME, O KADAR OY!
»  MEMURLARA TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ!
»  EK HESAP TUZAĞINA DİKKAT!
»  KIDEM TAZMİNATI KALKIYOR!
»  DOĞALGAZ'A YÜZDE 15 DAHA ZAM GELEBİLİR!
»  MART AYI ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI
»  MÜJDEYİ BAŞBAKAN VERECEK!
»  BÜYÜME RAKAMLARI AÇIKLANDI!
»  KREDİ KARTI BORCUMUZU ÖDEYEMİYORUZ!
»  BAKAN, OKKALI ZAMLARI BÖYLE SAVUNDU!
»  SGK'DAN AVUÇ İÇİ TARAMA 1 TEMMUZ'DA!
»  DOĞALGAZ 'A BÜYÜK ZAM!
»  SÖZLEŞMELİYE KADRO MÜJDESİ
»  İRAN PETROLÜNE ALTERNATİF: LİBYA!
»  BDDK'DAN TÜKETİCİLERE UYARI!
»  MEMURA ZAM'DA FLAŞ GELİŞME
»  KAĞIT RECETE KALKIYOR!
»  EN FAZLA LPG'Lİ ARAÇ TÜRKİYE'DE
»  MEMURA, 18 AYRI TEMEL MAAŞ GELİYOR!
»  BENZİN'E BİR ZAM DAHA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.