Dünya genelinde 90’ı aşkın ülkede 200’ün üzerinde üye sayısına sahip olduklarını belirten Abbott, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir güçlü bir dünyayı amaçladıklarını, LPG’nin avantajlarını gösterip, bu endüstrideki bilinci artırmayı istediklerini kaydetti.
Abbott, ”Dünya çapında 3 milyarı aşkın LPG kullanıcısı bulunmaktadır. LPG’yi taşınabilir, esnek ve temiz bir enerji olarak görüyoruz ve bu sektörün daha rahat gelişebileceği bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Çevre standartlarına uyumu destekliyoruz. Doğru iş olanaklarını zorluyoruz ve global market iletişimi sağlıyoruz. Son erece eğitimli çalışanlarımız var. Amaçlarımıza ulaşmada eğitimin önemine inanıyoruz” diye konuştu.
”Dünyanın hiçbir yerinde bu fuarın 5’incisi yapılmadı”
Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper ise dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde bir fuarın 5’incisinin yapılmadığını belirterek, Türkiye’de otogazın gelişmesinin çevresel nedenlerle değil de ekonomik sebeplerle sağlandığını, hem para tasarrufu yaparken hem de çevreye faydalı olmanın güzel bir duygu olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin otogaz konusunda önemine işaret eden Şiper, ”Dünyada en fazla otogazlı araç ve otogaz istasyonu Türkiye’de. Bu durumda Türkiye dünyanın ikinci büyük otogaz pazarı. Bunu bizim sektörümüz gerçekleştirdi” dedi.
Şiper, Türkiye’de dizel ve benzinin çok yüksek fiyatlara satılmasına karşın otogaz fiyatının makul seviyede bulunmasının sektörün gelişmesindeki en büyük etken olduğunu ifade ederek, bu durumun yanı sıra LPG dağıtım şirketlerinin Türkiye’nin her yerinde kurdukları LPG istasyonlarıyla otogaza, tüketicilerin kolay ulaşımını sağlamalarının da yüksek derecede etkili olduğunu aktardı.
”LPG’li araçlar sayesinde her yıl 1 milyon 250 bin ton karbondioksit tasarrufu yapıyoruz”
Hollanda ve Almanya’da devlet teşviki olmasına karşın dağıtım şirketlerinin istasyon kurmaması sonucunda tüketicilerin LPG’li araçlara yönelmediğini ve bu ülkelerde sektörün gelişmediğini dile getiren Şiper, şöyle devam etti:
”Biz uluslararası platformlarda gıptayla bakılan bir ülkenin temsilcisiyiz. Herkes bize ’bu sektörde kendinizi nasıl geliştirdiniz?’ diye soruyor. Hollanda ve Almanya’da tüketicilerin ’ben LPG’li araç alırsam ikmal edebilir miyim?’ korkusu var. Bu korku bizde yok. Türkiye’nin her yerinde LPG’ye ulaşabiliyoruz. Biz Türkiye’de otogazlı araçlar sayesinde her yıl 1 milyon 250 bin ton karbondioksit tasarrufu yapıyoruz. Çevrecilik istiyorsanız buyurun size çevrecilik. Bu sadece karbondioksitteki tasarruf. Hani azotoksitler veya katı parçacıklar gibi benzine ve dizele göre çok daha büyük farklar attığımız detaylara girmiyorum bile. Çevre dostu yakıt kullanan araçlara yapılacak vergi indiriminde otogazlı araçlar düşünülmeli. Bu sektör için de çok güzel olacaktır. Bugün dünyanın kabul ettiği bir gerçek var ki çevreyle en fazla dost olan otomotiv yakıtı LPG’dir.”
”CNG, gelecek yılların vazgeçilmez yakıtı olmuştur”
Otogaz İstasyonları Derneği Başkanı Rasim Acar da otomotiv sektörüne canlı talebin devam etmesi, toplu taşımanın ilerlemesi ve yaygınlaşması, buna karşılık petrolün geleceğindeki karamsar tablo ve fiyatların yükselme eğiliminde olması, çevre kaygıları ve ekonomilerin petrole bağımlılığın azaltılması yönündeki çalışmaların CNG (Basınçlı Gaz) sektöründeki çalışmaları hızlandırdığını söyledi.
Alternatif yakıtların içerisinde doğadan çıkartılarak kullanıma sunulması arasındaki maliyet düşünüldüğünde ve emisyon değerleri dikkate alındığında CNG’nin gelecek yılların vazgeçilmez yakıtı olduğunu belirten Acar, bu düzeye gelinmesinde hidrojen araştırmalarının CNG teknolojisine aktarılmasının ve bu yolla yüksek güvenlik ve uygulamalar yapılabilmesinin payının çok büyük olduğunu aktardı.
Acar, şu şekilde devam etti: ”CNG, düşük emisyon değerleri ile çevre dostu bir yakıt olarak kalıcı bir pazar payı elde ederek gelişimi hızlandırmaktadır. Başta Kyoto Protokolünü imzalayan ülkeler olmak üzere birçok ülke toplu taşımada bu yakıtı kullanan araçları tercih etmektedir. Son yıllarda hızla gelişmiş teknoloji ürünlerinin fiyatları da makuldür. Otomotiv sektöründe hemen her markanın CNG modeli bulunmaktadır. Ankara, Kayseri, İzmit gibi iller çöp kamyonlarını ve toplu taşıma araçlarının CNG yakıtlı olmasını tercih etmektedir. Petrol ihraç eden İran’da bile CNG’li araç sayısı 2,8 milyondur. Ankara CNG’li araç dışında hiçbir aracı filosuna katmayacağını daha önce açıklamıştır.”
Fuar
LPG, CNG, LNG (Likit Doğalgaz) sektör temsilcilerinin bir araya geldiği fuar, yaklaşık olarak 5 bin 200 metrekare alan üzerinde gerçekleşiyor. Fuara Türkiye, Polonya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, Kanada ve Litvanya gibi ülkelerden 32’si yabancı 136 firma katılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, KOSGEB, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Oto Doğal Gaz İstasyonları Derneği, Çevre Mühendisleri Odası, Botaş, Tüm Otogaz Montajcılar Derneği, Sınai ve Tıbbi Gazcılar Derneği ve Enerji Ekonomisi Derneği gibi sektörün önemli dernek ve kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen fuar, 1 Nisan pazar günü sona erecek.