Belediyesi, kuş gribi nedeniyle tedirginlik yaşayan vatandaşların taleplerine cevap vermek amacıyla “Alo Kuş Gribi Hattı” kurdu.
Çankaya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hüseyin Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş gribiyle ilgili görsel ve yazılı basında yer alan haberlerin halk arasında paniğe neden olduğunu söyledi.
458 90 90 numaralı hatta bugüne kadar 80'e yakın şikayet geldiğini ifade eden Dede, “Vatandaş balkonda ölü bir güvercin görüyor, bizi arıyor, kuş dışkıları görüyor, bizi arıyor” dedi. Özellikle, bahçesi bulunan evlerdeki kümeslerde kanatlı hayvan besleyen vatandaşların aradığını anlatan Dede, “Bizi arayarak tavuklarını almamızı istiyorlar. Vatandaşı telefonda sakinleştirmeye çalışıyoruz.Eğer başarılı olamazsak vatandaşı sakinleştirmek amacıyla gidip tavukları alıyoruz, kendi kümeslerimizde kontrol altında bulunduruyoruz” diye konuştu.
Dede, balkonu bulunan vatandaşların paniklememesini isteyerek, balkonun sabunlu suyla yıkanarak kuş dışkılarından temizlenmesinin yeterli olacağını söyledi. Güvercin ve serçelerin kuş gribi skalasında düşük risk grubunda bulunduğunu ifade eden Dede, “Bu kuşlarda çok düşük oranlarda kuş gribi virüsüne rastlanıyor. Vatandaşların ölü bir güvercin veya serçe gördüklerinde panik yapmalarına gerek yok. Eğer aynı bölgede çok sayıda kuş ölüsü varsa haber versinler” dedi.
Dede, kuş gribi nedeniyle itlafta ve ilaçlama işinde kullanılmak için veteriner işleri müdürlüğüne bağlı 4'er kişiden oluşan 2 ekip kurduklarını anlattı.
Ekibin, mesai saati içinde çalıştığını ifade eden Dede, acil durumlarda saat gözetilmeksizin ekibin göreve çağırabileceğini belirtti.
Dede, bugüne kadar Mustafa Kemal ve Birlik mahallerinde ölümü şüpheli iki tavuktan alınan örnekleri ilgili laboratuarlara
gönderdiklerini ve sonuçların negatif geldiğini kaydetti.
KAYSERİ'DEKİ İHBAR HATLARI
Kayseri'de, Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ihbar hatlarına ise “Kuş üzerime pisledi, kuş gribi olur muyum?” ya da ”Pencereme kuş kondu, risk altında mıyım?” şeklinde çok sayıda başvuru yapıldığı bildirildi.
Tarım İl Müdürü Adnan Akay, yaptığı açıklamada, kentte terkedilmiş ölü tavuklara rastlanılması üzerine kuş gribi ihbar hatları oluşturduklarını belirtti.
50 kişiden oluşan ekipler kurduklarını, müdürlük ve halk sağlığı merkezlerinde 5 hat oluşturarak vatandaşların ihbarlarına anında cevap verdiklerini kaydeden Akay, her gün değişik taleplerle onlarca telefon aldıklarını söyledi.
İhbarların tamamını ciddiye aldıklarını, panikten kaynaklanan yersiz ihbarlar da bulunduğunu ifade eden Akay, şunları söyledi:
“İhbar telefonlarımıza, kuş üzerime pisledi, kuş gribi olur muyum, pencereme kuş kondu, risk altında mıyım türünden onlarca soru geliyor. Komşusunun tavuğunu, çatıdaki güvercinini şikayet edenler, gelin, bunları itlaf edin diyen, hatta komşusunun bahçesindeki tavuktan şüphelenip kuş gribi olduğunu düşünenler bile oluyor. Biz, bunların hepsini anlayışla karşılıyoruz. Personelimize bu yönde talimat verdik ve ikna edici bir şekilde vatandaşların bilinçlendirmelerini istedik.”
Akay, ihbar yoğunluğunun panikten kaynaklandığını, ancak gün geçtikçe azalacağını düşündüklerini kaydetti.
Bazı kişilerin de kuş gribinden yararlanmayı düşündüğünü ve itlaf için ödenen parayı alabilmek için uğraştıklarını vurgulayan Akay, ”Tavuklarını ölmüş gibi gösteren, ölüp attığını ileri süren ya da hayvanında kuş gribi görüldüğünü iddia edenler çıkıyor. Gerekli incelemenin ardından bunların yersiz iddialar olduğu açığa çıkıyor” diye konuştu.
Adnan Akay, şu ana kadar Kayseri'deki tavuklarda ve şüpheli kişilerde kuş gribi virüsüne rastlanılmadığını hatırlatarak, halka paniğe kapılmamaları yönünde çağrıda bulundu.