Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4151
EURO
43,8267
IMKB
9.307,000
ALTIN
4.117,230
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BAŞKAN OLMASAM KONUŞURDUM"
 BAŞKAN OLMASAM KONUŞURDUM
 
TBMM Başkanı Şahin, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini Yüksek Seçim Kurulu'nun re'sen ele alacağını zannetmediğini söyledi. Gül'ün 'Yeni anayasa fırsatı kaçtı' sözlerine katılan Şahin, paket şeklinde bir Anayasa değişikliği olabileceğini belirtti. Şahin, İstiklal Mahkemesi zabıtlarını bizzat inceleyeceğini anlattı
 
17.2.2010 - 11:34
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu Meclis'in Anayasa değişikliği dahil her türlü hakka sahip olduğunu, ancak şu konjonktürde toptan Anayasa değişikliğinin imkansız olduğunu söyledi. Kısmi değişikliğin ise mümkün olduğunu kaydeden Şahin'in önerileri şöyle:

VENEDİK KRİTERLERİ: Bana göre, kısmi değişiklik paketinde, Anayasa'da siyasi partilerin uyacağı kuralları düzenleyen 69. maddesi, Venedik Kriterleri göz önünde bulundurularak değiştirilmeli. Yani şiddet ölçüsünün getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB ülkelerinde gelinen nokta bu. Yargı reformu adı altında birtakım değişiklikler yapılabilir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının artırılması gibi. Anayasa Mahkemesi üyelerini TBMM'nin seçip seçmemesi konusunda ise tartışma içine girmeyeyim. 'Meclis seçsin' diyen var, 'Meclis seçmesin diyen var.'

YÜZDE 10'LUK BARAJ DEVAM ETSİN: Tüm siyasi görüşlerin, aldıkları oy oranına göre TBMM'de temsil edilmesi için 'Türkiye milletvekilliği' konusunun da çok ciddi olarak gerektiğine inanıyorum. 100 milletvekili, partilerin aldıkları oy oranına göre taksim edilebilir. Ben barajın (yüzde 10) şu haliyle muhafazasının istikrar açısından daha doğru olduğu kanaatindeyim. Temsilde adaletle ilgili bir takım itirazları 'Türkiye milletvekilliği' ile isale edebiliriz.

YAŞ KARARLARININ DENETİMİ: YAŞ kararlarının tamamını mı yargı denetimi dışında bırakalım, yoksa terfi-tayin gibi konuları, yargı denetimine sokarsak, 'askeri disiplini bozar mıyız' diye kuşkularım var. Diyelim ki bir komutan, falanca yere tayin edildi. Yargıya gitti, karar aldırdı. Bu karmaşaya neden olabilir. Ben bu alanın mensubu değilim, ama objektif olarak dışardan bir kişi olarak düşündüğümde böyle mahsurları olabileceği endişesini taşıyorum. 'Tayin, terfi dışındaki YAŞ kararları yargı denetimine açıktır' denebilir. İhraç edilen kişinin yargı kararıyla dönüşünün askeri disiplini bozup bozmayacağını sorarsanız, orada bir fazla bir sakınca görmüyorum. Bunun faydalarının, mahsurlarının iyice ortaya konup bir değerlendirme yapılmasında fayda var. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarruflar da tartışmalıdır. Onun da yargı denetimine açılması, demokratik hukuk devletine daha uygun olabilir diye düşünüyorum.

ATATÜRK KAYGISI TAŞIYORUM DERSİM NASIL FARKLI DEĞERLENDİRİLİYORSA: İstiklal Mahkemesi zabıtlarının halka açılması için 'şimdilik' kaydını düştüm. Bu uzunca bir süre daha gizli kalacak, hiç açıklanamayacak anlamına gelmiyor. Bizzat ben yarın (bugün) gidip bakacağım. 12 milyon belge var, bunlar araştırmacıların hizmetine sunulacak. Tamamen açılmaları ise biraz zaman daha alacak. İstiklal Mahkemesi zabıtlarıyla ilgili karar verecek olan benim. Bakacağım... Onu da büyük bir ihtimalle açarız. O günün şartlarına bakıldığında doğru gibi görünen şey, şimdi son derece yanlış olabilir. Nasıl ki Dersim'le ilgili hadiseler bugünün koşullarında farklı değerlendirilmiştir, ama 2010 yılında çok daha farklı değerlendiriliyor. Herkes 'Böyle bir şey olmamalıydı, yanlış' diyebiliyor. O dönemki yöneticilerin yanlış yaptığını mı söylemek istiyorsunuz diyenler oldu. İstiklal Mahkemesi arşivlerini de bu anlamda değerlendirmek lazım. Şu ana kadar hiç incelemedim. Bunların açıklanması acaba yeni tartışmaları gündeme getirebilir mi kaygısı taşıyorum. Bu dönem tabii ki Cumhuriyetin ilk yılları Atatürk var, cumhuriyetin kurucu kadroları vardır. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum. Örneğin biri çıkar derki, 'Yaşananlara bu da seyirci kalmış' diyebilir.

BİR DOKUNULMAZLIK ANISI
KAMU işçisinin sahip oldukları haklara memurların da sahip olması gerektiğini söyleyen Şahin, 'Anayasa'da 'işçiler' tabiri yerine 'çalışanlar' tabiri getirilirse sorun çözülür' dedi. Şahin, ombudsmanlık müessesesi, yani kamu denetçiliğinin de kurulması gerektiğini, birçok AB ülkesinde olduğunu belirtti. Ombudsmanlık'ın bir Osmanlı kurumu olduğunu savunan Şahin, bir de anısını anlattı: '2001'de 34 maddelik bir Anayasa değişikliği paketi hazırlamıştık. Uzlaşma Komisyonu üyesiydim. Tüm maddelerde, 400'ün üzerinde oy çıktı. Ancak dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddede tek kelimelik bir değişiklik yaptığımız halde, vekillerden destek çıkmadı. Herkes, 'dokunulmazlığı kaldıralım' diye konuşuyor. Ama iş gizli oylamaya gidince, vekiller destek vermiyorlar, yaşayarak gördüm.'

YSK kendiliğinden harekete geçmez
BAŞKAN OLMASAM KONUŞURDUM:
YSK, Cumhurbaşkanlığı seçimi sathı mahalline girilmeden böyle bir konuya girmez. Önüne bu konu ile ilgili bir müracaat gelmeden, YSK bunu kendiliğinden gündem yapmaz. Yani re'sen ele alacağını zannetmiyorum. Benim Adalet Bakanı olduğum dönemde gelen değişiklik tasarı değil bir Anayasa değişikliği teklifiydi. Burhan Kuzu açıklama yaparken, sanki aceleye getirildi anlamı çıkabilecek şeyler söyledi. Ben bu konuda bir şey söylemem, taraf olmak istemiyorum. Meclis Başkanı olmasam birçok şey elbette söylerdim. Bu konuda bir görev üstlenmemi gerektiren bir durum görmüyorum.(AKŞAM)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ HUKUKÇULARI BÖLDÜ!

CHP'Lİ ERSİN'DEN AĞIR SUÇLAMALAR

BENZİN FİYATLARINDA İNDİRİM
»  FLAŞ.. BAŞSAVCI TUTUKLANDI
»  SARIGÜL, BAYKAL'I TOPA TUTTU
»  BAŞBUĞ: "YÜREĞİNİZE TAŞ BASIN"!
»  BÜYÜKELÇİ, MERKEZ'E ÇEKİLİYOR!
»  BAŞSAVCI, HABUR'U ANLATTI!
»  İŞTE O ERZİNCAN RAPORU
»  BÜYÜKELÇİ YAKITAL,TACİZDEN SUÇLU BULUNDU
»  "BAŞBAKAN ACINACAK NOKTADA"
»  DOKUNANI YAKIYOR!
»  FİRAVUN TUTANHAMUN'UN NEDEN ÖLDÜĞÜ BELİRLENDİ
»  KAYIP ÇOCUKLAR İÇİN MECLİS HAREKETE GEÇTİ
»  
»  VALİLİĞİN TEKELCİLERE YİNE ÇEVRE BAHANESİ ZORLAMASI
»  BAYDEMİR, KCK SORGUSUNU REDDETTİ!
»  ISLAK İMZA, ASKERİ SAVCILIK'TA
»  "KIŞLAYA DA CAMİYE DE SİYASET GİRMİŞTİR"
»  FLAŞ.. YARSAV'DAN SERT AÇIKLAMA: "BAKAN İSTİFA ETSİN"
»  "UMARIM EYLEM MÜDAHALEYE GEREK KALMADAN SONA ERER"
»  KANDİL VE MAHMUR'DAN GELEN 17 PKK'LIYA DAVA
»  "SENİN GİBİ MUHALEFET LİDERİNE CAN KURBAN"
»  YAZICIOĞLU KAZASI İÇİN GÜL DEVREDE!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.