Ayaydın, "TMSF bu projeye izin almak için altı ay beklemek zorunda kaldı, Tüzmen ancak benim ayrılmam karşılığında izin belgesini imzaladı" dedi.
Prof. Dr. Aydın Ayaydın'ın kariyerinde, Vakıfbank, Şekerbank, Emlak Bankası Genel Müdürlükleri, Bankalar Birliği Başkanlığı var. Rekabet Kurumu'nun kurucu başkanlığını üstlendi. Sonrasında İstanbul milletvekili olan Aydın Ayaydın, son dört yıldan bu yana gazeteci.
Önce Takvim gazetesinde başladığı yazılarına iki yıl Sabah Gazetesi'nde devam etti. Bankacı ve siyasetçi kimliklerinden sıyrılıp "Sarı Basın Kartlı" bir gazeteci olduğundan bu yana, gazetecilerin karşılaştığı sorunlardan biriyle karşılaştı.
Aydın Ayaydın'ın, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen aleyhine yazdığı yazılar nedeniyle Sabah Gazetesi'ndeki yazılarına son verildi.
Ayaydın bunun ardından geçen süreçte Tüzmen ile ilgili yazdığı yazılarını El Tüzmen adlı bir kitapta topladı. Geçen hafta piyasaya çıkan kitabın ilk iki baskısı yok sattı.
Aydın Ayaydın, Tüzmen ile ilgili iddialarını belgelere dayandırarak aktardığı kitabının son söz kısmında Sabah Gazetesi'nden ayrılış hikayesini de çarpıcı bir şekilde dile getirdi.
SAKARYA SERBEST BÖLGESİ
Ayaydın, Tüzmen'in yakınlarından aldığı bilgilere dayandırdığı ayrılış hikayesinde, Tüzmen'in kendisinin yazılarına son verilmesi için TMSF'nin Sakarya'da yaptırmayı planladığı Serbest Bölge'yi koz olarak kullandığını ifade etti. Ayaydın, bu iddialarını Haberturk Televizyonu'nda yayınlanan Sabah Raporu programında dile getirdi:
"Bakan Tüzmen, kara kutusu Şevket Ilgaç'ı Dış Ticaret Müsteşarlığı'na getirmek istiyordu. ... Düğmeye bastı ve Ilgaç'ın kararnamesini sessiz sedasız Başbakanlık'a gönderdi. Ben de köşemde bu planın şifrelerini yazınca, Bakan Tüzmen küplere bindi ve 6 aydan bu yana baskı uyguladığı TMSF yetkililerine telefon açtı. "Aydın Ayaydın'ın yazılarına ya bugün son verilecek ya da 6 aydan beri masamda beklettiğim TMSF'nin onay bekleyen izin belgesini imzalamayacağım." dedi.
Bakan Tüzmen'in altı aydan bu yana masasında beklettiği ve benim yazılarıma son verme karşılığı çözüm bekleyen TMSF'nin o işini de anlatayım. TMSF'ye devredilen EGS Bank'ın malvarlığının içinde Sakarya'daki bir arazi vardı. TMSF yetkilileri, bu arazi üzerinde İpekyolu Vadisi adında serbest bölge kurmak için yasal işlemi başlattı ve Bakan Tüzmen'e bağlı DTM Serbest Bölge Genel Müdürlüğü'ne izin başvurusu yaptı.
"YA GİDER YA İZİN ÇIKMAZ"
Ancak bir türlü izin çıkmıyordu. Bakan, TMSF yetkililerine baskı uyguluyordu. TMSF yetkilileri, altı ay boyunca bu taleplere direndiler. Ancak, Şevket Ilgaç kararnamesini köşeme taşıyınca 24 Ekim günü Tüzmen, Ahmet Ertürk'ü açıkça tehdit etti:
"Ya Aydın Ayaydın bugün gidecek ya da serbest bölge izin belgesi hiç çıkmayacak."
Ayaydın programda, bunun üzerine yazılarına son verilmek zorunda kalındığını, kamuya önemli gelir getirecek bir projeye kişisel sorunlar nedeniyle onay verilmediğini ifade etti. "Ben de Ahmet Ertürk'ün yerinde olsam aynı şeyi yapardım" diyen Ayaydın, "Nitekim Sabah'tan ayrılmamdan hemen sonra Sakarya İpekyolu Vadisi Serbest Bölge kuruluşuna Bakan Tüzmen'den onay çıktı" diye konuştu.
Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Haberturk'te yayınlanan Sabah Raporu programında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in büyük gelir getirecek TMSF'nin Sakarya İpekyolu Vadisi projesini, Sabah gazetesinden ayrılmasını sağlamak için kullandığını söyledi. Ayaydın, "TMSF bu projeye izin almak için altı ay beklemek zorunda kaldı, Tüzmen ancak benim ayrılmam karşılığında izin belgesini imzaladı" dedi.
GAZETEPORT