TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan´ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne´nin İpsala ilçesinde son bulacak. Türkiye´de bugüne kadar yapılan en büyük çap ve uzunluğa sahip boru hattı olan proje ile Azerbaycan´ın Hazar Denizi´ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi´nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın Türkiye ve Avrupa´ya taşınması hedefleniyor. Proje kapsamında biri Eskişehir, diğeri Trakya´da ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.
Avrupa´ya gaz dağıtımının 2020´nin ilk çeyreğinde başlaması ve yıllara göre artması öngörülüyor. İlk aşamada 16 milyar metreküp taşıma kapasitesi oluşacak. İlk olarak 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa´ya, 6 milyar metreküp doğalgazın da Türkiye içinde dağıtımı planlanıyor. Taşıma kapasitesinin 2023´te 24 milyar metreküp, 2026´da 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
TANAP, 19 kilometresi Marmara Denizi geçişi olmak üzere bin 850 kilometre ana hat ile yer üstü tesislerden oluşuyor. Hat kapsamında 7 kompresör istasyonu, 4 ölçüm istasyonu, 11 pig istasyonu, 49 blok vana istasyonu ve Türkiye´deki ulusal doğalgaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu bulunuyor. TANAP´ın temel atma töreni, Erdoğan ve Aliyev´in katılımıyla 10 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti.
Törende yapılan konuşmalar şöyle:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
Bugün bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz. Güney gaz koridorunun bel kemiği olan enerjinin ipek yolu olarak tanımladığımız TANAP’ın açılışını gerçekleştiriyoruz.
TANAP aynı zamanda çok taraflı bir işbirliğinin nişanesidir. Çatışma değil işbirliğinin ete kemiğe bürünmüş hali. TANAP ile Hazar gazı ilk kez Avrupa'ya ulaşmış oluyor. Daha önce bu amaçla bir dizi dev projeyi hayata geçirmiştik.