Wall Street Journal, Türkiye’de ilk çeyrekte meydana gelen “rekor” küçülmenin, dikkatlerin yeniden olası bir IMF kredisine odaklanmasına yol açtığını bildirirken “İlk çeyrekteki küçülme, Türkiye’yi, krizin, en çok vurduğu Avrupa ülkeleri olan Letonya ve Estonya’nın da bulunduğu lige soktu” yorumunu yaptı.
Türk ekonomisinde ilk çeyrekte meydana gelen yüzde 13.8’lik küçülme, yurt dışında da yankı buldu. Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir haberde “rekor” olarak nitelenen daralmanın, dikkatlerin yeniden olası bir IMF kredisine odaklanmasına yol açtığı belirtilerek “İlk çeyrekteki küçülme, Türkiye’yi, krizin en çok vurduğu Avrupa ülkeleri olan Letonya ve Estonya’nın da yer aldığı lige soktu” görüşü dile getirildi.
ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan haberde Türkiye ve AB ülkelerinden İrlanda’da açıklanan “rekor” küçülmelere dikkat çekilirken “En kötü vurulan ekonomilerden ikisi Türkiye ve İrlanda" denildi.
"TÜRK EKONOMİSİ BU YIL YÜZDE 7 KÜÇÜLEBİLİR"
Haberde Goldman Sachs’ın analisti Ahmet Akarlı’nın değerlendirmelerine de yer verildi. Akarlı, Türkiye’deki GSYİH’nın bu yılda yüzde 7’lik bir düşüş gösterebileceğini vurgularken bunun da hükümetin yüzde 3.6’lık düşüş tahmininin bir katı olduğuna işaret edildi.
Beklenenden büyük küçülmeye karşın Türk lirasının dolara karşı yüzde 0.5 değer kazanması ise haberde, yatırımcıların yeni bir stand-by anlaşması beklentisine bağlandı.
Wall Street Journal’daki haberde, Royal Bank of Scotland yükselen piyasaları baş analisti Timothy Ash’in değerlendirmesi de aktarıldı.
Ash, büyümedeki büyük küçülmenin, hükümeti “reel ekonomideki daralmanın büyüklüğü konusunda IMF’nin projeksiyonlarına yaklaşmasına neden olacağını ve IMF ile anlaşma yapılacağı umudunu artıracağı”nı söyledi.
Haberde Türkiye’de tüketici güveninin, gerileyen borçlanma ve yakıt maliyetleri sayesinde son aylarda arttığı da vurgulandı.