Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Yener Karahanoğlu’nun, Anayasa Mahkemesi’ne 367 davasıyla ilgili kararı öncesinde baskı yaptığı iddiaları bir süredir basında tekrarlanıyor. Karahanoğlu’nun, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ile görüştüğü, “367 konusunda istenilen yönde karar almazsanız, ordu darbe yapacak” dediği, Tuğcu’nun, “Bunu çocuklarıma anlatamam” diyerek tepki verdiği, hatta “gözyaşlarını tutamadığı” ima ediliyordu.Karahanoğlu’na dünkü görüşmemizde bu iddiaları sordum.Karahanoğlu, bu konudaki haberleri ve köşe yazılarını hayretle karşıladığını belirttikten sonra şu yanıtı verdi: ‘Kimseyle konuşmadım’
“Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Hanım’ı tanımam. Resmi törenlerde el sıkışmak dışında bir görüşmem, konuşmam olmadı. Onun sayısı da üçü geçmez. Tülay Hanım’la da mahkeme üyeleriyle de bir görüşmem, konuşmam olmadı. Bu nedenle gazetelerde çıkan haberlerin, yazıların tamamı hilaf-ı hakikattir.”
‘Haber verilerek darbe mi olur?’
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Karahanoğlu, haberlerde yer alan iddiaların mantık dışı ve saçma olduğunu da ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:“Çıkan haberler, yazılar doğrusu akla ziyan. Bir kuvvet komutanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı veya bir üyeyi arayıp, ‘şu kararı almazsanız, darbe yapacağız’ der mi? Bunun akla sığan bir tarafı var mı? Mantıklı bir yönü var mı? Olacak iş mi? Ayrıca öyle haber verilerek darbe mi yapılır? Darbe yapmanın da kuralları vardır, gizliliği vardır. Bu bile düşünülse, iddiaların saçma olduğu anlaşılır.”
‘Arkadaşımla görüşürüm’
Karahanoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin Deniz Kuvvetleri kökenli üyesiyle (Serdar Özgüldür) kişisel dostluğu sebebiyle zaman zaman görüştüğünü, ancak görüşmelerin hiçbirinde davaları konu etmediklerini belirterek şöyle dedi:“Deniz Kuvvetleri’nden Anayasa Mahkemesi üyesi arkadaşımla görüşürüm. Aynı üniformayı yıllardır taşımışız. Arkadaşlığımız, dostluğumuz var. Ama bu görüşmeler özel arkadaşlık görüşmeleridir ve hiçbirinde hiçbir dava konu edilmemiştir.”
‘Hukuka saygılıyım’
Karahanoğlu, hukuka ve hukukçulara her zaman saygılı olduğunu belirtti ve şu değerlendirmeyi yaptı:“Ben hukuka, adalete her zaman saygılı olmuşumdur. Yemin ettiğimden beri hep hukuka saygı göstermişimdir. O nedenle herhangi bir şekilde bir davaya müdahale etmeye çalışmak, mahkeme başkanı veya üyeleriyle böyle bir konuşma yapmak aklımdan bile geçmez. Hukuka ve hukukçulara çok önem veririm, her zaman kendi görevlerimde de hukukçulara danışarak karar vermişimdir.”
Tuğcu’nun karşı oyu
Karahanoğlu, bu sözleriyle iddiaları yalanlamış oldu. Dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da, arkadaşımız Gökçer Tahincioğlu’nun haberinde göreceğiniz gibi, iddiaları yalanladı.Öte yandan, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun, 367 davasıyla ilgili olarak, mahkemenin yetkili olmadığı ve esasa geçilemeyeceği yönünde oy kullanmış olması da dikkat çeken bir yön. Tuğcu, 367 şartının aranması gerektiği yönünde baskı gördüğü iddialarına rağmen, CHP’nin yaptığı başvurunun usul olarak reddi yönünde oy kullanmıştı.