Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE İÇ VE DIŞ TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA"
 TÜRKİYE İÇ VE DIŞ TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA
 
Eski bakanlardan Kamran İnan, Türkiye devletinin tarihindeki en büyük iç ve dış tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, aslında nihai hedefin; AB'nin yıllardır güttüğü ABD'nin de yeşil ışık yaktığı Türkiye'yi bölmek ve küçültmek olduğunu söyledi.
 
1.11.2007 - 15:30
İnan, Kuzey Irak'a yapılacak sınır ötesi operasyonda ABD'nin asla Türkiye'ye silah çeviremeyeceğini de dile getirerek, bunun NATO'nun sonu anlamına geleceğini ifade etti.

Eski bakanlardan Kamran İnan, Türkiye'ye yönelik terör saldırıları ve olası sınır ötesi operasyonla ilgili olarak. Son zamanlarda artan PKK terörizmi ve insan kayıplarını Türkiye'ye karşı dış güçlerin tehditleri olarak nitelendiren İnan, ABD Kongresinde Ermeni Karar Tasarı ile bu olayların tesadüfen aynı zamana denk gelmediğini de ifade etti. Bu olayların dış güçlerin bölgede Büyük Kürdistan kurma yolundaki amaçlarını gösterdiğini belirten İnan, ABD Dışişleri Bakanı Rice'nın Ortadoğu'da sınırların değişeceğine yönelik ifadelerinin de Türkiye'ye yönelik ciddi tehdit olarak algılanması gerektiğini kaydetti. İnan, hükümetin bu dönemde kararlı hareket etmesi gerektiğini, söylemleriyle davranışlarının tutarlı olması gerektiğini belirterek, "Aslında nihai hedef; Avrupa'nın güttüğü ABD'nin de 1 Mart 2003'ten beri yeşil ışık yaktığı Türkiye'yi bölmek, küçültmek, Güneydoğu ve Doğu'yu ayırmak, Ermeni toprak iddialarını gerçekleştirmek, Yunanistan'ın Pontus iddiaları da dahil bunları gerçekleştirmek. İstanbul'u Ortadoksluğun evrensel merkezi haline yeniden getirmek gibi çok tehlikeli hareketlerle karşı karşıya bulunmaktayız" diye konuştu.
 
İnan, tüm bu gelişmeler karşısında hükümetin kararlı davranması gerektiğini savunarak, "Bu kritik dönemde genç bir Dışişleri Bakanı yerine tecrübesi olan, konulara hakim, dışarıdan bir büyükelçiyi bu makama getirilmeliydi. Türkiye bugün, dünyadan kendi eliyle artan hatalarıyla kendisini izole etti. ABD'den uzaklaştı. Ortadoğu'da bize en büyük desteği veren ve Amerika'daki lobisinin gücü itibariyle yanımızda olan İsrail bizden soğudu, uzaklaştı ve onlar da artık bir Kürt devletinin kuruluşunu destekliyor.

Bu hatalara artık son vermek lazım. 5. yılın sonunda dahi hükümetin bu konuları henüz yeterince anladığı ve duruma hakim olduğunu söylemek maalesef zordur. Bu arada fatura büyüyor, Türk devleti tarihindeki en büyük iç ve dış tehditlerle karşı karşıyadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, sınır ötesi operasyon için Ankara'yı oyalamak amaçlı olduğunu kaydeden İnan, ABD ile Türkiye arasında bir sıcak çatışmanın da mümkün olmadığını ifade etti. İnan, "Bu, Türkiye'de hep söylenir. Türkiye, hareketsizlik için mazeret üretmede çok şampiyondur. Irak konusunda Ankara'nın hareket etmesi durumunda ABD asla Türkiye'ye silah çeviremez. Çevirdiği zaman ikisi de NATO üyesi ve bunun NATO'nun sonu olacağını bilir. ABD'nin orada bize karşı çıkacağını söylemek hareketsizliğin mazereti haline dönüştü. Milletlerarası ilişkilerde kuvvet kullanılır. Kuvveti kullanan daima haklıdır. Kuvveti kullanmazsan, bütün hareketleriniz maalesef gayri ciddi olarak görülür. Nitekim TBMM'nin verdiği yetkiden bu yana hükümetin beyan ve davranışları bu işin ciddiyetini azalttı ve bu iş tavsamaya başladı ki bu son derece rahatsız edicidir. Bunun neticesi Türkiye'ye yönelik hareketlerin yükselişe geçmesi demektir" şeklinde konuştu.
İnan, Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının Türkiye'ye etkisinin çok fazla olmayacağını, bu bölgede yaşayan insanların vatanına bağlı, sadık insanlar olduğunu söyledi. "Bugün Türkiye'yi kardeş kavgasına götürmek isteyen tahrikler var" diyen İnan, içeride de bunlara alet olanların bulunduğunu, ancak bin yıllık kardeşleri hiç kimsenin birbirinden ayırmaya gücünün yetmeyeceğini kaydetti. Terör örgütü PKK'nın arkasında değişik güçler olduğunu, Barzani'nin de kendi politik amaçları için örgütü kullandığını belirten İnan, PKK'nın yalnız bugün değil, başından beri gerek finansman, siyasi destek ve taktikler bakımından dışarıdan desteklendiğini ve yönlendirildiğini söyledi. İnan, bu konunun çok basit bir terör olayı olmadığını, derinlemesine incelenmesi gerektiğini, ancak Ankara'nın bunu yeterince yapmadığını ifade etti. İnan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakkari olayına kadar daima küçük gruplar şeklindeydiler. İlk defa 100-200-250 kişiler. Bundaki asıl amaç siyasidir. Meseleyi büyütmek, gerginliği artırmak ve bunu dünya kamuoyunun dikkatlerine götürmek. Bu suretle dünyadaki devletlerin ilgisini artırmak ve onların Türkiye üzerindeki baskılarını çoğaltmak, milletlerarası ilişkilerin bir kaidesidir. Gerginliği yükseltirseniz dikkatleri o kadar çekersiniz. Bu oyun oynanmıştır ve bu oyunun aslında tutar gibi bir hali var. Dikkat ederseniz ilk defa dünya
kamuoyu daha ziyade bu meseleyle ilgilenme eğilimine girdi. Burada da çok dikkatli davranmak lazım ve dünyaya bunu anlatmak lazım. Türkiye'nin en büyük zaafı milletlerarası ilişkilerde kamuoyuyla ilişkilerdir. Dünyaya kendimizi anlatamıyoruz. Anlatamadığımız için de, bize karşı olan kuvvetler propaganda da daima önümüze geçiyor ve bizim haklı olduğumuz konularda bile bizi haksız duruma düşürebiliyorlar. En önemlisi de; arkasında kuvvetli bir ordu gösterilmeyen dış politika başarılı olamaz. Büyük Federik'in bir sözü vardır; 'Arkasında askeri güç bulunmayan dış politika, enstrümanı olmayan bir orkestra gibidir.' Bizde hükümetler hep kuvvetli diplomaside orduyu arkasına almaktan çekinmiştir. Hatta dışlamak, uzak tutmak eğilimi şimdiki hükümette daha da arttı. O zaman tek başına dış politikanız sadece ifadelerden ibaret kalır, etkisiz kalır. Türkiye etrafında geliştirilen çemberin bir halkasını bir yerinden kuvvetli bir çıkışla kırması lazım. Dünya bilmelidir ki, 'Bu Türkler'in üzerine fazla giderseniz tepkileri çok şiddetli olur ve faturası pahalı olur.' Bu mesaj maalesef Ankara'dan çıkmıyor".


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ARINÇ, NASIL DIŞARDA KALDI?

KARAYILAN, KANDİL'DEN KAÇTI

AMERİKA İZİN VERMEDEN ADIM ATAMAYACAĞIZ
»  PKK KAMPLARI TALABANİ VE BARZANİ DENETİMİNDE
»  ECEVİT'İ ANMA TOPLANTISINA İNÖNÜ RÖTARI
»  "AKM'NİN ÖNÜNDE YATARIZ, YIKTIRMAYIZ"
»  DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
»  SANSÜR YASAĞINA İKİNCİ RET
»  CUMHUR'A CUMHURBAŞKANLIĞI CEZASI
»  TÜRKİYE "NANOTIP" ÜSSÜ OLUYOR
»  HAYRUNİSSA HANIMIN KIYAFETİ RAHİBE AŞIRMASI
»  İLK AĞIR FATURA BARZANİYE KESİLDİ
»  NİHAT GENÇ YENİŞAFAK YAZARINI YERDEN YERE VURDU
»  ÇOK KRİTİK 5 GÜN
»  TÜRBAN GERGİNLİĞİ UÇAKLARI'DA AYIRDI
»  TALAT PAŞA KOMİTESİ KIBRIS'TAN UYARACAK
»  HERKES ASKER YAPILDI
»  KUZEY IRAK'LI 63 AŞİRET TÜRKİYE'YE BAĞLANMAK İSTİYOR
»  HAMİLİ KART'LA 1 MİLYON RİCASI
»  TATİLE ÇIKACAK FATMA BABACAN'IN KIZI MI?
»  KÖLN'DE TÜRK LOKALİNE PKK SALDIRISI
»  ATATÜRK FOTOĞRAFLARI AÇIK ARTTIRMADA
»  BAKANH ÇİÇEK: " TEK HEDEF VAR ODA PKK"
»  HABUR'DA KAPATILMAMA SEVİNCİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.