GENAR Araştırma'nın yaptığı son ankete göre, bugün yerel seçim olsa AKP yüzde 49.5 ile birinci sırada yer alırken, onu 25.1 oy oranıyla CHP izliyor. AKP'nin 2004 yerel seçimlerine oranla oylarını yaklaşık 10 puan arttırması dikkat çekti. Ankete göre, Türk toplumu Ergenekon'u ise 'terör örgütü' olarak görüyor.
GENAR'ın 25 Ekim – 6 Kasım tarihlerini kapsayan Türkiye genelinde 14 ile 54 ilçede 2085 kişi ile yaptığı ankete göre bugün genel seçim olsa AKP'nin oylarını koruduğu görülüyor. Ankete göre, AKP yüzde 45.8 ile birinci parti konumunda. CHP yüzde 23.5 ile ikinci, MHP yüzde14 ile üçüncü sırada. DTP'nin oy oranı yüzde 5.9 iken diğer siyasi partilerin oy oranı yüzde 10, 7 olarak ankete yansıyor.
Genel seçimlerde AKP'nin yüzde 45.8 olan oyu yerel seçimlerde yüzde 49.5'e yükselirken, CHP'nin genel seçimlerde yüzde 23.5 olan oyunun yerel seçimlerde yüzde 25'e yükseldiği görülüyor. Ankete göre; MHP'nin genel seçimlerde yüzde 14 olan oyu yerel seçimlerde yüzde 12'ye düşüyor.
"ERDOĞAN DİYORSA DOĞRUDUR"
Yapılan ankete göre; yerel seçimlerde AK Parti ve CHP genel seçimlere göre oylarını arttırıken MHP'nin ise genel seçimlere göre daha az oy alacağı kaydediliyor. AKP'li belediyelerin performansı ankete göre AKP'ye ilave oy olarak yansıyor.
Başbkan Erdoğan'la ilgili saptamalar ise ankete şöyle yansıdı: "Türk toplumunda 'O diyorsa doğrudur' diye kabul edilen siyasetçilerin başında yüzde 42 ile Recep Tayyip Erdoğan gelmektedir. AKP oylarının yüksek olmasının en temel besleyici unsuru Erdoğan'a duyulan güvendir. Çünkü diğer güven duyulan isimlere bakıldığında siyasi parti lideri olanların, partilerinin çok gerisinde oldukları gözükmektedir. Bu durum, liderlerle partileri arasında ciddi oranda bir bütünleşmenin olmadığını göstermektedir."
HÜKÜMETİN BAŞARI KARNESİ
AKP hükümeti ekonomi, terörle mücadele ve demokratikleşmenin dışında dış politika, çetelerle mücadele ve sosyal yardımlarda toplumun yarısından fazlası tarafından başarılı bulundu. Bu bağlamda ankete göre; AKP hükümeti sosyal yardımlar konusunda yüzde 58.7, çetelerle mücadele konusunda yüzde 54.2, dış politika konusunda yüzde 50, demokratikleşme konusunda yüzde 46.5, terörle mücadele konusunda yüzde 46.8, ekonomi konusunda yüzde 47.7 oranında başarılı. Ankette hükümeti başarısız bulanların oranı ise konulara göre şöyle: Ekonomi yüzde 52.3, terörle mücadele yüzde 53.2, demokratikleşme yüzde53.5
Terör eylemlerindeki artışın sebebi seçimler
Terör odaklı eylemlerin artmasının nedenlerine ankette verilen cevaplar şöyle: Birinci sırada yerel seçimlerin yaklaşması, ikinci sırada hükümetin tutumu, üçüncü sırada bölgedeki ekonomik zayıflık, dördüncü sırada Ergenekon, beşinci sırada ise dış güçlerin müdahalesi.
KOORDİNELİ MÜCADELE
Ankete göre toplumun yüzde 44.1'i PKK ile mücadelede ordu ve diğer kurumların koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 42.5'i bu inisiyatifin sadece askere verilmesi gerektiğini düşünürken yüzde 13.3 ise inisiyatifin sivillerde olması gerektiği görüşünde.
Barzani ile görüşme doğru değil
Ankette, PKK ile mücadelenin adımları olarak Mesut Barzani ile masaya oturulmasını toplumun yüzde 75.6'sı yanlış, yüzde 24.4'ü ise doğru bulduğunu belirtti.
Türk halkı Ergenekon'u böyle görüyor
Ankete göre, toplumun yüzde 67.9'u Ergenekon iddianamesindeki "Ergenekon bir terör örgütüdür" ifadesine katılıyor. Yüzde 32.1'i ise bu ifadeyi doğru bulmadığını söylüyor. Anketteki diğer bir çarpıcı sonuca göre, Ergenekon tartışmasında toplumun düşünceleri iddia makamının iddiasıyla örtüşüyor.
Deniz Feneri 'hesaplaşma'
Ankette göre, Türk toplumu en güvenilir yardım kuruluşu olarak ilk sırada Kızılay'ı, ikinci sırada ise, yapılan tartışmalara rağmen Deniz Fener'ini görmekte. Deniz Feneri'ni Kimse Yok mu Derneği izlerken dördüncü sırada İnsani Yardım Vakfı yer aldı. Toplumun yüzde 40.7'si Deniz Feneri tartışmasında hükümetle bir hesaplaşma olduğu görüşünde. Yüzde 26.9'u ise bu tartışma ile Doğan Medya Grubu'nun siyasete yön vermek isteğini düşünüyor.
Aktütün'de ihmal var
Ankete göre; Türk toplumunun yüzde 58.1'i geçtiğimiz günlerde 17 şehit verdiğimiz Aktütün Karakolu saldırısında bir ihmal olduğunu düşünürken yüzde 42'si ise ihmal bulunmadığı görüşünde. Aktütün Karakolu saldırısında 'ihmal var' diyenlere göre ihmali olan kuruluşlar ise oranlarıyla şöyle: Yüzde 56.3 askeriye, yüzde 34.5 devlet-hükümet, yüzde 4.6 istihbarat, yüzde 1 siyasiler, yüzde 1 herkesin ihmali var.
Oruç tutma oranı % 82
Toplumunun yüzde 82.1'i bu Ramazan'da oruç tutuğunu belirtirken yüzde 17.9'u ise oruç tutmadığını açıklıyor.
TBMM tarafından yapılan başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararına ankete katılanların yüzde 68'i katılmadığını belirtirken, özellikle, başörtüsü serbestliğinin laiklik ilkesinin ihlali anlamına gelmesinin kabul görmediği ankete yansıdı.
Türk toplumunun yüzde 66.6'sı toplumda bir ayrışma olduğunu düşünmezken, ayrışma olduğunu düşünenlerin çeşitli marjinal kesimlerden oluştuğu ankete yansıyan bir diğer sonuç.
ABD seçiminden 'bana ne'
Ankete göre; Türk halkı Amerika'da seçmen olsaydı yüzde 38.6 oyla Obama'ya oy verecekti. Ancak, Türk toplumundaki belirgin Amerikan karşıtlığı ankete yansıyor. Toplumun yaklaşık yüzde 57'si Amerikan seçimleri beni ilgilendirmiyor derken Obama'ya oy verirdim diyenlerde CHP ve MHP'ye oy vereceğini belirtenler ilk sırada. Ankette 'Size en yakın bulduğunuz lider hangisi' sorusuna verilen cevaplar ise şöyle: Yüzde 37.8 İran Devlet Başkanı Ahmedinecad, yüzde 12.7 Almanya Başbakan Merkel, yüzde 9.5 Fransa Devlet Başkanı Sarkozy, yüzde 8.8'i Irak Devlet Başkanı Talabani, yüzde 8 ABD Başkanı George W. Bush.
Türkiye krizden etkilenir
Toplumun yüzde 45.6'sına göre küresel ekonomik krizin sonuçları Türkiye'de acı bir şekilde yaşanacak. Yüzde 39.1'ine göre ise Türkiye bu krizden kısmen etkilenecek. Ankete katılanların yüzde 9.5'i ise Türkiye'nin bu krizden etkilenmeyip bunu fırsata dönüştüreceği görüşünde. Yüzde 5.8'ine göre ise Türkiye bu krizden etkilenmeyecek. Anketteki bu sonuçlara göre; Türk toplumu küresel krizden etkilendi. Ankete katılanlar, bu etkinin piyasalarda psikolojik yansımalarının olacağını belirtirken, toplumdaki bu endişenin piyasalarda daralmalara sebep olacağı görüşü dile getirildi.