İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımı için ihale takviminin başladığı günden bugüne kadar yerli ve yabancı 9 yatırımcı grubu şartname aldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 28 Ocak'ta ilana çıkılan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek köprü ihalesine katılmak için İtalya'dan Astaldi, Güney Kore'den POSCO, Park Holding, MAPA, STFA, Güriş, Atlı Makina, Yapı Merkezi ve Cengiz İnşaat şartname aldı.
5 Nisan'da yapılacak ihale için yerli ve yabancı şirketler ihale dokümanlarını inceleyerek şartname almaya devam ediyor. Bu çerçevede, İspanya'dan OHL, Japonya'dan Mitsubishi, Avusturya'dan Porr, İtalya'dan Vinci, Japonya'dan IHI, Obayashi ve Kajima ile Portekiz'den Motogrill şirketleri ihale dokümanlarını inceledi.
ARAÇ GARANTİSİ ARTTIRILDI
10 Ocak'ta yapılan Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü inşaatı ihalesine teklif gelmemişti. Bunun üzerine harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, projeyi 2 bölüme ayırdı. Revize edilen projeden 3. köprü ile 90 kilometrelik bağlantı yollarının YİD modeli ile ihale edilmesi kararlaştırıldı.
Kuzey Marmara Otoyol Projesi'nin Asya ve Avrupa bölümündeki yaklaşık 314 kilometrelik otoyolların ise kamu kaynağı ile inşa edilmesi benimsendi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, 3. köprü ve bağlantı yollarının geçeceği bölümdeki kamulaştırmanın tamamını gerçekleştirecek. İlk ihalede günlük 100 bin otomobile eşdeğer araç garantisi de yeni şartnamede 135 bine çıkarıldı.
Öte yandan, köprü inşaatının KDV'den muaf tutulması için verilen yasa teklifi de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul'da görüşülmeyi bekliyor.
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprü'lerinin daha kuzeyinden geçecek. Garipçe ve Poyrazköy mevkisi arasına inşa edilecek köprü 1275 metre uzunluğunda olacak.
Daha önce 18 şirketin aldığı ihaleye gün içinde 5 şirketin katılmayacağına yönelik bilgiler gelmişti. Bu şirketlerin bazılarının yetkilileri, Avrupa'da devam eden finansal krizin proje finansman olanaklarını kısıtlaması ve maliyetleri artırması nedeniyle diğer yatırımcılardan da teklif gelmeme olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti, (the lira)