Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AİHM'NE BAŞVURU ZORLAŞIYOR
AİHM NE BAŞVURU ZORLAŞIYOR
 
TÜRKİYE'de çıkmaza giren davalarda mağdur olan ve en küçük bir uyuşmazlıkta ‘Davamızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız’ serzenişi tarihe karışacak.
 
7.2.2008 - 20:09
 Avrupa Konyesi'ne üye ülkelerden Rusya dışındakilerin imzaladığı başvuruların yalnızca İngilizce ve Fransızca yapılabileceğini şarta bağlayan AİHM 14 nolu ek protokolü, en azından bireysel başvuruları ister istemez azaltacak.

Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkede yaşayan 850 milyon kişiden 103 bin 950'si, geçen yıl AİHM'e hak aramak için başvuruda bulundu. Başvurularda yüzde 23.5'le Rusya'nın birinci, yüzde 11.8'le Romanya'nın 2'nci, yüzde 9.5'le Türkiye'nin 3'ncü sırada yer aldığı AİHM, her yıl artış gösteren davalar yüzünden tıkanma aşamasına geldi. Sonunda çözümü ‘14 nolu ek protokolü’ çıkarmakta bulan Avrupa Konseyi, protokolün yürürlüğe girmesinden sonra başvuruların İngilizce veya Fransızca yapılması yönünde karar aldı.

2004 yılında gündeme gelen ve yargıçlarla ilgili bölümlerin de bulunduğu birçok değişiklik, geçen yıl Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkenin oluruna sunuldu. Dava yükü artışının mahkemenin faaliyetleri üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin kaldırılması amacıyla, kitlesel temelsiz başvurular açısından mahkemenin filtre kapasitesinin geliştirilmesi, başvuruların kolaylıkla reddedilmesini öngören ‘14 nolu ek protokole’ Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 46 ülke imza atarken, Rusya henüz imza atmadı.

İNGİLİZCE VE FRASIZCA ZORUNLULUĞU
AİHM Başkanı Jean Paul Costa, ek 14 nolu protokolü imzalaması için Ruysa'ya sürekli çağrıda bulunuyor. Rusya imza atmadığı için AİHM 14 nolu protokolü şimdilik uygulayamıyor. Eğer Rusya imzayı atarsa, bundan sonra herkes başvurularını İngilizce veya Fransızca yapmak zorunda kalacak. Bu da en azından bireysel başvuruları ister istemez azaltacak.

AİHM'de çok sayıda dosyası bulunan, AİHM'in kararlarını Türkçe'ye çeviren ve bu alanda çok sayıda çalışması olan avukat Serkan Cengiz, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Bugün itibariyle AİHM'e yapılan bir başvuru esastan incelemeye değer bulunması halinde ortalama 4- 5 yıllık bir süre içinde sonuçlanıyor. 1990'da 5 bin 279 olan başvuru sayısı 1994 yılında 10 bin 335'e, 1998 yılında 18 bin 164'e, 2002 yılında da 34 bin 546'ya çıkmıştır. 2003 yılı sonu itibariyle yaklaşık 39 bin yeni başvuru mahkemeye sunulmuş, yine aynı yıl içinde toplam 17 bin 270 başvuru hakkında kabul edilemezlik veya kayıttan silme kararı verilmiş, buna karşın sadece 753 başvuru hakkında kabuledilebilirlik kararı verilmiştir. Özetle 10 yılı aşkın süre içinde mahkemeye sunulan başvuru sayısı yaklaşık 7 kat artmıştır. Buna karşın mahkemeye sunulan başvuruların önemli bir kısmı açıkça temelsiz bulunarak kabul edilmezlik veya kayıttan düşürme kararlarıyla reddedilmiştir. Sessiz ve sedasız yapılan bir çalışma ile 46 ülkenin imzaladığı ek protokol, Rusya'ya takıldı. Eğer Rusya da protokolü imzalarsa artık herkes istediği gibi AİHM'ne başvuru yapamayacak. Bu da hak arama özgürlüğünü kısıtlayacak. Çünkü bazen sayfalarca tutan İngilizce veya Fransızca başvuru hazırlama zorunluluğu yabancı dil bilmeyen pekçok avukatı ve dolayısıyla da onların müvekkillerini engelleyecek. Çünkü İngilizce ve Franzısca dava dilekçesi yazdırmak bayağı pahalıya mal oluyor.”

TÜRKİYE 3'ÜNCÜ SIRADA
Türkiye'nin daha önce AİHM'e başvuran 47 ülke arasında ilk sıralarda yer aldığını ve özellikle bu davalar arasında işkence ve kötü muamele şikayetlerinin önemli rol oynadığını belirten Cengiz, “2000 yılından sonra uygulanmaya konan uyum yasaları başvuru sayısını hatırı sayılır oranda azalttı. AİHM'e başvuruda birinci sırada yer alan ülkemiz, şimdi 3'üncü sırada” dedi.

Uyum yasalarından önce en çok işkence, kötü muamele ve köy boşaltma gibi şikayetlere dayanan başvurular yapıldığını anlatan avukat Serkan Cengiz, “Şimdi bu davalar yok denecek kadar azaldı. Bugünkü başvurular daha çok adil yargılanma hakkı, özel hayata, aile yaşamına ve konuta saygı hakkı, mülkiyet hakkına dayanan, daha teknik bilgi ve uzmanlık isteyen ile zamanında sonuçlanmayan davalardan kaynaklanıyor” dedi.

AİHM DURUŞMALARI İNTERNETTEN CANLI YAYINLANACAK
Avukat Cengiz, yeni bir uygulama içine giren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, duruşmaları bundan böyle tüm dünyaya canlı bir şekilde verereceğini ve isteyen herkesin AİHM'in internet sitesine girerek yapılan duruşmaları canlı bir şekilde izleyebileceğini de belirtti. 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İŞTE ÇİRKİN AVRUPA'NIN ASIL YÜZÜ

HİLLARY CLİNTON'UN PARASI BİTTİ

İSKOÇ RADYOSU DİNLEYİCİLERİNE TÜRKİYE'DEN EV HEDİYE EDİYOR
»  POMPACI ROBOTLAR GÖREVE BAŞLADI
»  ÇAD' DAKİ N'CAMENA MUHAREBESİNDE 160 KİŞİ ÖLDÜ
»  13 YAŞINDAKİ KIZLA CİNSEL İLİŞKİYE AŞK İNDİRİMİ
»  ABD'Yİ PKK KORKUSU SARDI..
»  "ORDU'NUN SABRINI SINIYORLAR"
»  ABD BAŞKANI KİM OLACAK?
»  SOMALİ'DE BİR EVE ELBOMBALI SALDIRI, 15 ÖLÜ
»  FBI'DAN TERÖRİSTLERİN BAŞINA 155 MİLYON DOLAR ÖDÜL
»  ÖLÜ SERGİCİSİ CESET'DE SATACAK
»  ANNELERİNİN KARNINDA ANNELERİNİ ÖLÜMDEN KURTARDILAR
»  KENDİNİ TÜRK SANAN BELÇİKALILARIN TÜRK KARNAVALI
»  SARKOZY'NİN ESKİ EŞİ DE EVLENİYOR
»  ALMANYA'DAKİ YANGINLA İLGİLİ ŞOK İDDİA
»  KEDİSİNİ BİLE VERMEYECEK OLAN TALABANİ DAVET BEKLİYOR
»  RÜŞVETLE MÜCADELE PROJESİ BAŞLIYOR
»  DÜNYA'NIN ENGELİŞMİŞ TOPU
»  SU İÇEREK İNTİHAR ETTİ..
»  İŞTE ALMANYA'DA YANAN TÜRKLERİN KİMLİKLERİ
»  ALMANYA NAZİ VAHŞETİNE GERİ DÖNÜŞ YAPTI!
»  ALMANYA'DA TÜRKLER DİRİ DİRİ YANDI
»  ŞÖHRET İÇİN DERGİYE SOYUNUNCA RÜTBELERİ SÖKÜLDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.