Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1507
EURO
38,0048
IMKB
9.905,000
ALTIN
2.879,140
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AB ANKARA'NIN ÖNERİLERİNİ YETERLİ BULMADI
AB ANKARA NIN ÖNERİLERİNİ YETERLİ BULMADI
 
AB Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye’nin limanlar önerisinin, müzakerelerin rayına oturması için yeterli olmadığını açıkladı.
 
7.12.2006 - 21:47

Türkiye’nin limanlar ve Kıbrıs konusundaki yeni öneri paketi Avrupa Birliği’nin gündemine damgasını vurdu. Ancak Dönem Başkanlığı, önerileri yeterli bulmadı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Türkiye’nin olumlu bir adım attığını ancak bu adımın müzakerelerin rayına oturması için hala yeterli olmadığını söyledi. Tuomioja, Türkiye’nin teklifinin Pazartesi günü Brüksel’de başlayacak Coreper görüşmelerine biraz daha olumlu bir hava katacağını da sözlerine ekledi.

AB KOMİSYONU: OLUMLU BİR ADIM

Avrupa Birliği Komisyonu da, Türkiye’nin önerisine olumlu yaklaştı. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Christina Nagy, “Kesinleşmesi halinde, Ankara’nın yaptığı öneri, müzakere sürecindeki sorunun aşılması için olumlu bir adım olabilir” dedi.

Nagy, yürütme organı Komisyon’un AB dönem başkanı Finlandiya ile temasları sürdürdüğünü, Ankara’dan gelen önerinin ayrıntılı olarak incelenmekte olduğunu söyledi.


Türkiye ve Kıbrıs dosyalarında spekülasyonlardan uzak kalınması gerektiğini belirten sözcü, gazetecilerin çok sayıda sorusunu yanıtsız bıraktı ve “Neler olup bittiğini bilmiyoruz. Yorum yapacak durumda değiliz. Bir görüş bildirmek için ayrıntılı bilgi edinmek ve öneriyi değerlendirmek durumundayız” dedi.

Sözcü, Olli Rehn’in pazartesi günü yapılacak AB Konseyi toplantısında dışişleri bakanlarını bilgilendireceğini ve bakanlarla görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti.

PAPADOPULOS: RUM TARAFINDAN ÖDÜN İSTENEMEZ

Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos Türk önerisinin temelde; Türkiye’nin AB’ne karşı olan yükümlülüklerini Güney Kıbrıs’ın vermesi gereken ödünlere bağladığını söyledi. Papadopulos Türkiye’nin AB’ye yükümlülüklerinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirlemeyeceğini, bu konuda Rum tarafından ödün istenemeyeceğini de savundu.

Türk önerisinin yeni bir şey olmadığını belirten Papadopulos, “Doğru tutum, ne olduğunu görmek için öneriyi okumaktır. Herhangi bir şey söylemem için erkendir. Öneriyi gördüm ve içinde bağlantılı unsurlar var. Peşinen retçi olmayalım diye önerilenin ne olduğuna bakmamız gerekir. Biz, ‘AB’ne yönelik yükümlülükler, Kıbrıs’ta ne olacağından bağımsızdır’ diyoruz. Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi için Kıbrıs’ın Türkiye’ye ödün vermesi gerektiğini de düşünmüyoruz. Önerinin yapıldığı zamanı ve ne istendiğini hepimiz anlıyoruz. Temelde; AB’ne yönelik yükümlülüklerini, Kıbrıs’ın vermek zorunda olduğu karşılıklara bağlıyor. Nereden nereye?” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn’in Türk önerisini olumlu diye nitelediğinin hatırlatılmasına karşılık Papadopulos, “Limanlarımızı açmıyoruz’ şeklindeki kesin reddetmeden ‘limanlarımızı açıyoruz’ denmesi bir ilerlemedir. Ama bunun yanında başka bir şey istenmesi de olumsuzdur” yorumunda bulundu.
Le Monde: Ankara AB’yi bölüyor

Rum yönetimi hükümet sözcüsü Hristodulos Paşiardis ise, dolaylı tanımaya yol açacağı için Ercan Havaalanı’nın açılmasına hiçbir zaman izin vermeyeceklerini vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü ise, “İzolasyonların kaldırılması konusunda adım atılmadan Türkiye’nin limanlarını Rumlara açmasını beklemiyoruz” açıklamasını yaptı.

BARROSO: İÇERİK NETLEŞTİRİLMELİ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin önerisini, Avrupa Birliği’ne karşı yükümlülüklerini yerine getirmede önemli bir adım olarak nitelendirdi, “Ancak bu girişimin içeriğinin ne olduğu ve ne amaçlandığı açıklığa kavuşturulmalı” dedi.

YUNANİSTAN: EK PROTOKOL TÜM LİMANLARI KAPSIYOR

Türkiye’nin önerisine Yunanistan’dan ilk yorum ise Yunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden geldi. Sözcü Yorgo Kumuçakos, AB’nin Türkiye’nin imzalamasını istediği ek protokolün, sadece bir limanın değil, tüm limanların açılmasını öngördüğünü belirtti.

ALMANYA: ÖNERİLER NETLEŞMELİ

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise, Türkiye’nin önerilerinin dikkatli hazırlandığını ancak netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki saatlerde Brüksel’den ve AB dönem başkanlığından öneri hakkında bilgi alacaklarını kaydeden Almanya Dışişleri Bakanı, “Bu öneriler yapıcı olduğu takdirde gelecek haftalarda yapılacak müzakerelerde ve AB zirvesinde olumlu bir unsur oluşturabilir” diye konuştu.

Kıbrıs konusunda ne Almanya, ne de AB dönem başkanlığının karar verebileceğini kaydeden Steinmeier, “Bu, bölgedeki ortaklarımıza bağlı” diye konuştu.

PARİS ANKARA’DAN AYRINTI BEKLİYOR

Fransız Dışişleri bakanlığı sözcüleri, Finlandiya dönem başkanlığının Türkiye’nin önerileri hakkında kendilerini bilgilendirdiğini belirterek, Türk makamlarından teyid ve ayrıntı beklediklerini söylediler.

Fransız sözcüler, Türkiye’yle üyelik müzakereleri konusunun ve AB Komisyonu’nun önerilerinin 11 Aralık’ta yapılacak Dış İlişkiler ve Genel İşler Konseyi toplantısında ele alınacağını da bildirdiler.

İTALYA: İYİ BİR SİNYAL

Türkiye’nin AB’ye sunduğu öneri, AB üyesi İtalya tarafından da iyi bir sinyal olarak değerlendirildi. İtalyan haber ajansı ANSA, Başbakanlıktan bir kaynağın Türkiye’nin önerisiyle ilgili olarak, “Bu açılım çerçevesinde ilk sinyaldir. Teyit edilmesi gerek ama herhalükarda iyi bir sinyal” dediğini belirtti.

İtalya’nın Avrupa Politikaları Bakanı Emma Bonino, Türkiye tarafından gündeme getirildiği belirtilen öneriyi, “açılım sinyali” olarak yorumladı. Bonino, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Nihayet bir açılım sinyali. Bu, Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesinin önündeki en önemli engele hızla çözüm bulma umudunu artırmaktadır” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÇEÇENİSTAN SEMALARINDA ALLAH YAZISI

KATİL HOLLANDA ASKERLERİNE MADALYA TEPKİSİ İNTERNETTE

KATOLİK DÜNYASINDA CAMİ POLEMİĞİ
»  ÇALIŞMA GRUBU BUSH'U UYARDI:''IRAK, ÜÇE BÖLÜNMESİN''
»  NASA FOTO MUHABİRLİĞİ YAPTI
»  JAPONYA GARDİYANSIZ DUVARSIZ CEZAEVİ KURACAK
»  TÜRKİYE'DE BİR YOUTUBE NİYE OLAMAZ!
»  IRAK RAPORUNDA KERKÜK AYRINTISI
»  İSRAİLLİ İŞ ADAMINDAN BARIŞ İÇİN ŞOK FİYAT
»  FRANSA'YA SOYKIRIM SUÇLAMASI
»  PİNOCHET, KEFENİ YIRTTI
»  CHENEY'İN LEZBİYEN KIZI HAMİLE!
»  İRAN'DA YOU TUBE YASAK!
»  İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ AYILARI ÇILDIRTTI
»  NASA, AY'A ÜS KURACAK, AY ÜSSÜNDEN MARS'A UÇACAK
»  LİTVİNENKO MÜSLÜMAN GİBİ GÖMÜLMEK İSTEMİŞ
»  RUMSFELD'İN KUYRUĞU'DA İSTİFA EDİYOR
»  ZİMBABVE'DE ENFLASYON YÜZDE BİN 204'E TIRMANDI
»  TECAVÜZCÜ ASKERE 40 YIL HAPİS
»  İNSANLAR DÜNYA'YA UZAYDAN MI GELDİ?
»  HİLLARY'NİN BAŞKAN ADAYLIĞI GÜNDEMDE
»  2 AYLIK BEBEK ALKOL KOMASINA GİRDİ!
»  GRÖNLAND'DE UÇAK, ARABAYA ÇARPTI
»  ABD OKULLARINDA 21 ÖĞRENCİ ÖLDÜRÜLMÜŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.