Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2641
EURO
37,6277
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.874,230
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD DERGİSİ NEWSWEEK'İN KÜSTAH YAZISI
ABD DERGİSİ NEWSWEEK İN KÜSTAH YAZISI
 
Newsweek dergisi son sayısında AKP'nin kapatılmasına ve reform paketine büyük yer ayırdı.Türkiye'ye sömürge muamelesi yapaıp Türk yargısını ağır sözlerle eleştirdi.
 
6.4.2008 - 14:35

AKP'ye açılan kapatma davasını ilişkin tartışmalarda ordunun “çok sessiz kaldığı” ve “katı laik devlet”i savunma görevini yargının üstlendiği öne sürüldü. Newsweek dergisi son sayısında, AKP Hükümeti'nin “bir çeşit alakart” reform paketini hazırladığını, öngörülen anayasa değişikliklerinin “yargı yetkilerini sınırlandıracağı ve Türkiye’nin siyasi manzarasını derin bir biçimde değiştireceği” görüşünü dile getirdi. Dergi, yargının otoritesinin sınırlandırılmasının başka sorunları da gündeme getireceği uyarısını da yaptı.

YİNE TÜRK YARGISINI ELEŞTİRDİLER

Newsweek dergisi, son sayısında AKP hakkında açılan kapatma davasını “Yargıçların saldırısı” başlıklı uzun bir analizde değerlendirdi.
Owen Matthews ve Sami Kohen imzalarını taşıyan analizde bu defa ordunun çok sessiz kaldığını, “katı laik devlet”i savunma görevini kendi ifadeleri ile yargı üstlendiğini öne sürdü.

"TÜRKİYE'NİN SİYASİ MANZARASINI DERİNDEN DEĞİŞTİRECEK"

Yaşananların temelinde Türkiye’nin kimin tarafından yönetileceği sorununun bulunduğunu savunan Newsweek, AKP tarafından öngörülen anayasa değişikliklerine de dikkat çekerek “Bu değişiklikler Yargının yetkilerini sınırlandıracak ve Türkiye’nin siyasi manzarasını derin bir biçimde değiştirecek” diye yazdı. Dergi şunları yazdı:

“Bu amaçla hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi partileri yasaklama yetkilerini kaldıran önlemler ile Avrupa Birliği’nce uzun bir süreden beri talep edilen reformları bir araya getiren bir çeşit ‘alakart’ reform paketini hazırlıyor.”

Paketin 301. maddenin “kaldırılması”nı içerdiği kaydedilen analizde yargının, büyük bir halk desteği ile seçilen bir hükümeti indirmekle tehdit edebilmesinin, 1980 askeri darbenin ardından hazırlanan Anayasanın “derin defoları”nı gözlerin önünde serdiği yorumu yapıldı.

YAŞANAN SORUNLARIN "EKONOMİK MALİYETİ"

Anayasa taslağını hazırlayanlardan Prof. Dr. Ergün Özbudun’un Türkiye’nin mevcut sistemin Batı’daki demokratik standartlardan çok uzak olduğu” yolundaki sözlerine de yer verildiği analizde hükümet ile yargı arasındaki “mücadele”nin sonucunda daha istikrarlı bir siyasi sistemin ortaya çıkması halinde bile yaşanan sorunların “ekonomik maliyetinin çok büyük olacağı” öne sürüldü.

Newsweek, ordunun AKP-yargı çatışmasında sessiz kalmasına dikkat çekerken de şu görüşleri dile getirdi:

“Şimdiye kadar en üst düzey generaller, tam sessiz kaldı ancak geçmişte gösterdikleri eğilime bir kılavuz olarak alınırsa büyük bir olasılıkla Yalçınkaya’nın iddianamesini destekliyorlar. Ancak askerler, kendi popülaritesini korumaya özen gösteriyor ve geçmişte sadece popüler olmayan hükümetlere karşı veya siyasi anarşi önlemek için müdahalede bulundu. AKP popüler olduğunu kanıtladı ve ordu siyasete son müdahale ettiğinde (e bildiri) çok zor durumda kaldı.”

"OLASILIĞI ÇOK AZ OLAN BİR ASKERİ MÜDAHALE"

“Olasılığı çok az olan bir askeri müdahale” bir kenara bırakılırsa hükümetin, sonunda Anayasa Mahkemesinin, “demokratik olmayan bir anayasaya dayalı” otoritesini sınırlandıracağını öne süren dergi, “Ancak böyle bir sonucun, başka sorunları da gündeme getireceği” uyarısını da yaptı.

Mümtaz Soysal’ın “yargının, Türkiye’nin ‘Cumhuriyet’in temel ilkelerinin ihlal edilmesine karşı sahip olduğu tek emniyet sübabı” olduğu değerlendirmesine de yer veren dergi, şöyle devam etti:

“Yargı’nın anayasal yetkileri azaltılırsa Yalçınkaya’nın iddianamesine karşı çıkan ılımlı laikler bile, AKP’nin bir İslamcı programı yürütmesini engelleyecek hiçbir şey olmamasından korkuyorlar. Bu, Türk yargısının kesinlikle tasarlamadığı bir devrim türü.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SİYASETÇİ,SEKS VE MEDYA SKANDALI

ABD'Yİ KIZDIRAN BÖLÜNMÜŞ HARİTA

"KOCAM BEKARETİMİ BOZDU" DAVASI
»  KORSANLARIN KAÇIRDIĞI LÜKS YATI DONANMA BULDU AMA..
»  TARİKAT 52 KIZI ESİR ALDI
»  DANAYA ESTETİK YAPTIRDILAR
»  RUSYA'DA GÖKDELEN'DE KORKUNÇ PATLAMA
»  FOKLARI ÖLDÜRTEN KANADA EVCİL HAYVANLARI KORUYOR
»  SOMALİ7DE KORSANLAR LÜKS BİR YATI KAÇIRDI
»  DÜNYA'NIN 28 YIL 9 GÜNÜ KALDI
»  İŞTE BİR ÜLKENİN ONURU BÖYLE KORUNUR VARSA TABİİ
»  PRENS PHİLİP, HASTANEYE KALDIRILDI
»  BELÇİKA'DA PKK OPERASYONU
»  YOLCU MİNİBÜSÜ'NDE 2 METRELİK PİTON ÇIKTI
»  ABD BOMBARDIMAN UÇAĞI DÜŞTÜ
»  FAHİŞELERE "KOCAMLA ALEM YAPTINIZ" DAVASI!
»   CANAVAR BİTKİ YAPTILAR ŞİMDİ DE ÖLDÜREMİYORLAR..!
»  GENÇ BUSH SARHOŞKEN
»  PİYONGODAN 18,5 TRİLYON KAZANDI 22 TON TAVUK DAĞITTI
»  GÖKDELEN'DEN SARKAN ÇIPLAK İNSANLAR PANİĞİ
»  7 UÇAĞI HAVAYA UÇURACAKLARDI!
»  "SENİ GÖRMEK İSTEMİYORUM"
»  MİNİBÜS'TEKİ PİTON, TRAFİĞİ BİRBİRİNE KATTI
»  ALMANYA'YI KARIŞTIRAN CAMİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.