Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABD'YE DİYANET ÜSSÜ
ABD YE DİYANET ÜSSÜ
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Amerika Birleşik Devletleri'nde atağa geçiyor. Türkiye Washington'da 60 dönüm arazi satın altı bile.
 
3.5.2008 - 09:45
Diyanet, ABD atağında... Washington'a 60 dönüm arazide 800 kişilik cami ve

Türk-İslam kültür merkezi inşa edilecek. Cami, modern mimari tarzında olacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, 8 gün süren ABD gezisinin ardından izlenimlerini anlattı. En önemli projeWashington'a Türk camii... Türkiye Diyanet Vakfı araziyi buldu. Şimdi mimari proje hazırlanıyor.

DÜŞÜNCE KURULUŞU GİBİ

CAMİ dışında konferans salonu, öğrenci yurtları, kadın ve gençlik merkezleri bulunacak. Türk-İslam merkezi, think-thank kuruluşu gibi çalışacak. Dev projenin iki hedefi var: Birincisi Türkleri, başka ülkelere ait oluşumlardan uzaklaştırmak.

TÜRK MODELi ANLATILACAK

İKİNCİ ve daha önemli  hedef ise, İslam'ın Batı'daki olumsuz imajını değiştirmeye katkıda bulunmak. Bardakoğlu, 'Müslümanlık için olumlu düşünenler yüzde 10'u geçmiyor. Türkiye'nin birikimini, özgün dindarlığını anlatmak lazım' dedi.


ABD'ye Türk camii

Diyanet'in Amerika'da 60 dönüm arazi aldığını belirten Bardakoğlu, ABD'deki Türklerin bir araya gelebilmesi için 800 kişilik caminin de olacağı bir merkez yaptıracaklarını söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 8 gün süren ABD gezisini AKŞAM'a anlattı. ABD'de Kutlu Doğum programlarına katılan, Harvard gibi dünyanın en ünlü üniversitelerinde akademik sunumlar yapan Bardakoğlu, bu ülkede yaşayan Türklerin ülke  ile bağlarını kuvvetlendirecek yeni projelerini açıkladı. Kendisinin mütevelli heyeti başkanı olduğu Türkiye Diyanet Vakfı'nın Washington'da 60 dönüm arazi aldığını belirten Bardakoğlu, buraya Türk-İslam Kültür Merkezi Kompleksi kuracaklarını, komplekste 800 kişilik caminin yanı sıra, yurt, kadın ve gençlik merkezleri olacağını söyledi.

11 Eylül olayının ardından Batı'da İslam fobisinin hızla yükseldiğini belirten Bardakoğlu, “Batı dünyasında Müslümanlık ile ilgili olumlu düşünenler yüzde 10'u geçmiyor” dedi. Diyanetin yoğun Avrupa faaliyetleri nedeniyle ABD'yi ihmal ettiğini belirten Bardakoğlu şunları söyledi:

  • BAŞKA CAMİLERE GİDİLİYOR: Yaklaşık 13 camimiz var Amerika'da. Bunun 50'ye, 60'a çıkmasını arzu ediyoruz. Niye, Türk toplumunun olduğu her yere Diyanet, bir din hizmeti götürmeli. Biz götüremezsek oradaki Türk toplumu ya dağılıyor ya da başka ülkelerin sunduğu din hizmetlerine gitmek zorunda kalıyor. Bu da bir uyuşmazlık doğuruyor. Diyanet'in sunduğu din hizmetinin çizgisiyle diğer İslam ülkelerinin götürdüğü arasında bir farklılık oluşuyor.

  • EZAN DUYGULANDIRDI: Washington ve New York'ta Kutlu Doğum etkinliği yaptık. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Kutlu Doğum programları her tarafı birleştiren, görüşü, bölgesi, etniği olmaksızın, peygamber sevgisi etrafında buluşturan bir toplantı oldu. Biz de Türkiye'nin selamını götürdük. Oradaki insanlarımız buluştu ve bir festival havası oldu. İstiklal Marşı onları çok duygulandırıyor. Bayrak ve ezan da. Aylardır, yıllardır ezan sesine hasret insanlar için büyük duygu yoğunluğu yaşandı. Onlar için ezan daha farklı anlam taşıyor.

  • TÜRKLERİN BİR CAMİİ YOK: Washington'da bizim Türk toplumunun bir camisi yok. Türkiye Diyanet Vakfı'nın bir geniş arazisi var. Washington'un 30 mil kadar kenarında. Kültür merkezinde cami, konferans salonu, think-thank kuruluşu, öğrenciler için yurtlar, dernek merkezi, kadın kolları, gençlik faaliyetleri merkezi... Wahsington'da Türk İslam Kültür Merkezi Kompleksi'nin başlangıcını yaptık. Gerekli prosedür yürütülecek.

  • 3 BÖLÜMLÜ KOMPLEKS: Kompleks üç bölümden oluşuyor. Birincisi 700-800 kişilik, yaklaşık 500 metrekarelik bir cami, ikincisi, konferans salonunun olduğu bir bina, 700-800 metrekareye oturan iki katlı bir bina, üçüncüsü yine 700-800 metrekareye oturan ikinci bir bina. O da yurt, öğrenci faaliyetleri, araştırma merkezi olarak. İki bina, bir de önüne cami. 60 dönümün geri kalan kısmı sivil aktiviteler için kullanılabilir. Orada bir düşünce merkezi, kadın, gençlik merkezi, spor merkezi bir kompleks gibi düşünmek lazım. Çocukların oynayacağı salondan, yuvaya kadar. Hepsi birden olursa Türk toplumu oraya gelip hoşça vakit geçirir.

  • 15 BİN TÜRK ÖĞRENCİ VAR: Cami cemaatleri ile buluştuk. Diğer ülkelere göre ABD'de daha elit, daha okumuşlar, bayanlar, gençler sosyal hayata katılmaya daha hevesli. Amerika'da yaklaşık 15 bin Türk öğrenci var. Bunların sadece okuması değil, bizi iyi temsil etmeleri; Türkiye ile olan bağın korunması; bir de ülkemize gelip bunların faydalı olması gerekli. Bu üçünü gözetmeliyiz. İslam Kültür Merkezi, etkinliklerde insanlarımızı bir araya getirecek.

    Bacca cinayeti mahcup edici

    “OLUMSUZ örneklerden ötürü Türkiye'yi mahkum etmek doğru değil” diyen Bardakoğlu, “Birkaç olumsuz örneğe takılıp da Türkiye'yi çok farklı şekilde algılamak Türkiye'ye haksızlık. İtalyan kızın öldürülmesi Türkiye'nin güvensiz bir ortam olduğu iddiasını haklı kılmaz. Mahcup edici bir olaydır. Asla haklı yanı yoktur. Ama bundan hareketle belli çevrelerin 'Türkiye böyle' yaygaralarına fırsat vermemek lazım” diye konuştu.

    MÜSLÜMANLIK VE TERÖR

    Amerika'da olsun, Avrupa'da olsun Müslümanlık hakkında imaj olumlu değil. Yapılmış son araştırmalara göre, ABD ve Avrupa'da olumlu düşünenlerin sayısı yüzde 10'u geçmiyor. Almanya'da yüzde 8. Çoğunluk, Müslümanlık ile şiddeti, terörü, uyumsuzluğu, geçimsizliği, gerilimi adeta yan yana düşünüyor. Bunda iki tarafın da kabahati var. Bir öyle göstermek isteyenler var. İslam dünyasındaki olumsuz örnekler de eksik olmuyor. Bu olumsuz örnekler sürekli insanların gözünün önünde olduğu için hep akıllarına İslam-terör, İslam-şiddet geliyor.

    Haber: Volkan Yanardağ/Akşam


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    ORHAN PAMUK'UN KEHANETİ

    KÜRTÇE KONUŞANLARI TESBİT ETME KOLU BAŞKANI

    FETULLAH GÜLEN'İ ENTELLEKTÜEL İLAN EDEN KİM?
    »  TÜRKLÜĞE HAKARET AB'Yİ ÇOK SEVİNDİRDİ
    »  SON "ERGENEKON" SENARYOSU
    »  BATI'NIN KABUSU ULUSALCILAR
    »  AKP'NİN YERİNE 'YENİ DEMOKRASİ PARTİSİ'
    »  BAHÇELİ'DEN: ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATIN TALİMATI
    »  TESETTÜRLÜ EŞLERDE ALDATIYOR!
    »  EN ZEHİRLİ SİGARALAR TÜRKİYE'YE
    »  GAZ BOMBASINI KARGOYLA VALİ GÜLER'E GÖNDERDİLER
    »  LAGENDİJK, AKP KAPATILACAK
    »  İÇİŞLERİ BAKANI HAKKINDA GENSORU ÖNERGESİ
    »  DİYARBAKIR BOMBACISI KİN KUSTU
    »  ÇALIK,HALKBANK'A DA TALİP OLDU
    »  CHP'DEN ERDOĞAN'A; FAŞİST
    »  1 MAYIS'IN BİLANÇOSU 1 MİLYAR YTL
    »  TÜFE'Yİ GİYİM AZDIRDI
    »  "TERÖR ÖRGÜTÜ, ŞAŞKINLIK VE TELAŞ İÇİNDE"
    »  İNGİLİZ DERGİSİNDEN BAYKAL'A ÇİRKİN BENZETME
    »  HÜSEYİN ÜZMEZ'İN TAHLİYE İSTEMİNE RET
    »  VALİ GÜLER'İ İSTEMİYORUZ İSTİFA ETSİN KAMPANYASI
    »  REHN, YİNE DEMOKRATİK LAİKLİK İSTEDİ
    »  CHP, BİR İSTİFA, BİR DE ÖZÜR İSTİYOR
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.