Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimlerin uluslararası standartlara uymadığını bildirdi.
Geçmişteki seçimlere göre bazı iyileşmeler olduğunu bildiren AGİT gözlemcileri, bununla beraber "bir dizi alanda" demokratik bir seçim için gereken standartlara uygun koşullar sağlanamadığını kaydetti.
Örgüte göre hem seçim kampanyası sırasında hem de izledikleri sayım işlemlerinin neredeyse yarısında ciddi ihlaller tespit edildi. Bu ihlaller arasında gözlemcilerin yıldırılması ve yerel yetkililerin müdahalesi gibi olaylar sayılıyor.
Muhalefet liderleri de seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti ve seçim bölgelerinin yüzde sekseninde sonuçların iptal edilmesini istedi.
Muhalif Azadlık Bloku ayrıca yarından itibaren protesto gösterilerine başlayacağını açıkladı. İlk mitingin Bakü'de düzenlenmesi bekleniyor.
Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Aliyev, muhalefetin sindirildiği suçlamalarını reddederek 'adil ve serbest seçim' sözü vermişti.
1.500 kadar yabancı gözlemcinin izlediği seçim sonunda, eski Sovyet cumhuriyetlerini bir araya getiren Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) gözlemci heyeti ise 'kampanya sırasındaki bir kaç ihlal olayının sonuç üzerinde kaydadeğer etkisi olmadığını' bildirdi.
Ancak AGİT'in açıklamasının sonuca itiraz eden kesimlerin savlarına destek sağlayacağı düşünülüyor.
Muhalefet beş sandalyede kaldı
Oyların çoğunun sayımı tamamlanırken, resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in partisi oyların yüzde 58'ini aldı.
|
|
Azeri muhalefeti, Ukraynalı muhalifler gibi turuncu rengi seçti |
Önde gelen muhalefet partilerinin oluşturduğu Azadlık Bloku seçimlerde varlık gösteremedi.
125 üyeli Meclis'te, şu ana kadar Yeni Azerbaycan Partisi 63, Azadlık Bloku ise sadece beş sandalye çıkardı.
Kalan sandalyeler ise bağımsız adaylar ve küçük partilerce paylaşılacak. Bunların çoğunun da Aliyev'e yakın görüşte olduğu belirtiliyor.
İktidarın daha önce Meclis'te 75 sandalyesi vardı.
Sandıklarda 30 binden fazla usulsüzlük tespit ettiklerini öne süren muhalafet yetkilileri, halkın iradesinin sandığa yansımadığını seçimin sonuçlarının geçersiz sayılması için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Yeni Azerbaycan Partisi'nin Genel Sekreteri Ali Ahmedov ise usulsüzlük ve hile iddialarının gerçekçi olmadığını söyleyerek muhalefetin yenilgiyi hazmedemediğini belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin desteği ile sandık başında yapılan bir kamuoyu yoklaması da Azadlık Bloku'nun dört sandalye daha fazla alması gerektiği şeklinde bir sonuç ortaya koyuyor.
Mihriban Aliyev de milletvekili
Katılımın yüzde 47 civarında olduğu seçimlerde meclisteki 125 sandalye için yaklaşık 1.500 aday yarıştı.
Cumhurbaşkanı Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev girdiği ilk seçimde oyların yüzde 92'sini alarak seçilirken, Cumhurbaşkanı'nın amcası Celal Aliyev de milletvekilliği koltuğunu korudu.
Seçim sonuçları ülkede başkanlık sistemi uygulandığı için yönetim değişikliğine yol açmayacak.
Ancak Cumhurbaşkanı Aliyev'in 2003'te babası Haydar Aliyev'den görevi devralmasından sonra yapılan bu ilk seçimler ülke demokrasisi için bir sınav niteliği taşıyordu.
Seçimler öncesinde muhalefetten bazı adaylar tutuklandı, muhalefetin bazı mitinglerine izin verilmedi.