Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1996
EURO
37,5508
IMKB
9.035,000
ALTIN
2.880,570
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AHMET TÜRK'TEN OLAY YARATACAK AÇIKLAMALAR
AHMET TÜRK TEN OLAY YARATACAK AÇIKLAMALAR
 
DTP'nin Meclis Grup Başkanı Ahmet Türk, en büyük tehdidin terör örgütü PKK değil, Güneydoğu Anadolu'da yaşanan gelişmeler olduğunu iddia etti.
 
16.1.2008 - 18:25

DTP'nin TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk 'Kürt sorununun bir Türk sorunu olduğunu ve hükümetin Kürt halkını kucaklayarak sorunu çözebileceğini' söyledi. Alman Sol Partinin davetlisi olarak Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Türk ve DTP Milletvekili Sebahat Tuncel, bugün Federal Meclisteki (Bundestag) Sol Parti grup toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasının başında yurtdışında ilk kez bir basın toplantısı düzenlediğini söyleyen Türk, Türkiye'de herkesi derinden üzen sancılı bir dönem yaşadıklarını belirterek 'Kürt sorununun bir Türk sorunu olduğuna ve iç dinamizmle çözülebileceğine inanıyoruz' dedi. Türk 'inkar politikalarının sorunun çözümünü engellediğini ve Türk hükümetinin, Kürt kökenli insanları kucaklayarak ve yeni projeler geliştirerek, sorunun çözümünü sağlayabileceğini' kaydetti.

Türk, sorunların şiddet ve silahlarla çözülemeyeceğini, dünyadaki krizlere bakıldığında, sorunların çözümüne sadece barışçı çabaların katkı sağladığının görüldüğünü söyledi.

'Kürt halkı için kendi kültürünü ve kimliğini güvence altına alacak bir ortam yaratıldığı' takdirde sorunun çözüleceğini savunan Türk 'Biz Türkiye'nin yıkılmasını istemiyoruz. Birlikte kabul görerek yaşamak istiyoruz' şeklinde konuştu. Türk hükümetinin kendilerine 'projelerinizi getirin, görüşelim' dediğini, ancak taleplerle geldikleri zaman da 'biz pazarlık yapmayız' şeklinde konuştuğunu savunan Türk 'Halkı kucaklamak, reel bir politika izlemek pazarlık mıdır' diye konuştu.

Kürtlerin silaha tapan bir halk gibi gösterilmeye çalışıldığını, bunun doğru olmadığının, önlerine somut projeler getirildiği takdirde daha iyi görüleceğini belirten Türk 'Operasyonlar halklar arasında kin ve nefretin yayılmasına neden oluyor, bu nedenle karşıyız' dedi. Arşivlere bakıldığında Türkiye'de 29 Kürt isyanı olduğunun görüldüğüne işaret eden Türk 'Demek ki, ortada bir sorun var. Reel bir politikayla halkların kucaklaşmasını sağlayacak bir mantığı topluma oturtamazsak gelecekte yeni bir isyanın olmayacağını nereden bilebiliriz' şeklinde konuştu.

YİNE 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DEMEDİ
En büyük tehdidin terör örgütü PKK değil, Güney Doğu Anadolu'da yaşanan gelişmeler olduğunu da iddia eden Türk, PKK'yı neden bir terör örgütü olarak görmedikleri şeklindeki bir soruya karşılık da, bunun için Türk siyasi tarihinin iyi bilinmesi gerektiğini, Türkiye'de uzun yıllar var olan merkeziyetçi bir yönetimden sonra demokrasiye geçilmesine rağmen Kürt kökenli insanların bu sürece dahil edilmediklerini, bu nedenle yasa dışı örgütlerin oluştuğunu ve bunların toplum içinde de önemli bir yer aldığını söyledi.

Terör örgütü PKK'yı kınamalarının hem Türklere, hem de Kürt kökenli insanlara olumlu bir sinyal olup olmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık da Türk 'Kürtler'e gerekli şeyler yapılsın, o zaman biz PKK'nın karşısında da kalkan gibi dururuz. Ancak bize dayatılmak istenen sorunun çözümü değil. Böyle bir niyet yok karşımızda' şeklinde konuştu.

Demokratik ve barışçı bir politika izlediklerini, ancak halklarının da bazı talepleri olduğunu ifade eden Türk 'Biz halkımızın taleplerine göre siyaset yapıyoruz. Kınayarak, halkımızın isteklerine karşı çıkarak politika yapamayız' dedi.

Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin gelecek yıllarda sorunun çözümüne katkı sağlayıp sağlamayacağı şeklindeki bir soru üzerine de Türk, Türkiye'de gerçek olmayan bir büyüme olduğunu ve 'Kürt bölgelerinde' yatırım yapılmadığını belirterek, 'gelişme iddialarının yalan olduğunu, Türk hükümetinin politikasının da, yoksulların durumunun düzeltilmesine değil, bu insanların siyasi açıdan kazanılmasına yönelik olduğunu' savundu.

Türk, Türkiye'deki asgari ücretin, diğer bir Avrupa ülkesinde uygulanması durumunda hükümetlerin ya görevden alınabileceklerini ya da hükümet üyeleri hakkında soruşturma başlatılabileceğini öne sürdü. Mevcut Türk hükümetinin, diğer hükümetlere göre daha iyi olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine de Türk, CHP ve MHP gibi partilerin milliyetçi tutumlarından dolayı hükümetin de baskı altında kaldığını ve 'Kürt sorununun' çözümüne katkı sağlayacak fazla bir imkanının bulunmadığını savundu.

Tuncel de 'sınır ötesi operasyonların, DTP başkanının tutuklanmasının, partinin yasaklanma davasının ve DTP milletvekillerine yönelik saldırıların, Kürt sorununun çözümünü daha da zorlaştırdığını' söyledi. Sorunun Türkiye sınırları içinde yaşanan bir sorun olduğunu ve yeni projelerle çözülebileceğini, ancak tüm açıklamalara rağmen Türk hükümetinden bu konuda kendilerine yönelik somut bir yaklaşım olmadığını savundu.

Tuncel, sorunun acilen çözüm bekleyen bir sorun olduğunu kaydederek 'Türkler ve Kürtler, artık şiddet içinde yaşamak istemiyorlar' dedi. Alman Sol Parti adına görüş belirten Milletvekili Hüseyin Aydın da, sorunun çözümünün Türkiye'de olduğunu belirterek, ancak 'Kürt halkının' kucaklanmasıyla ülkede refah ve ekonomik gelişmenin olabileceğini, Türkiye'nin de bölgesinde daha güçlü bir konumda olacağını kaydetti.

Türk hükümetine de, DTP milletvekillerini dışlamama ve kendilerini Kürt kökenli insanların sözcüsü olarak görmesi çağrısında bulunan Aydın, yıllardan bu yana çözülemeyen sorunların askeri operasyonlarla da çözülemeyeceğini, Sol Parti olarak DTP'nin bu görüşlerine destek vereceklerini, aksi görüşleri de eleştireceklerini sözlerine ekledi. Türk, Tuncel ve Aydın, bu akşam da Sol Partinin 'Kürt sorunuyla' ilgili olarak düzenleyeceği bir toplantıya katılacak.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN YİNE ÇOK KIZACAK

THY UÇAKLARINA BİR HALLER OLDU

İSPANYOL BASINI KORUMA KAVGASINI Tİ'YE ALDI
»  CEMİL İPEKÇİ, TÜRBANA DOLANDI
»  DAĞLICA'DA YAYIN YASAĞINA UYMAYANLAR MERCEK ALTINDA
»  POLİS TELSİZ'İNDE KORKUTAN BOMBALI ARAÇ ANONSU
»  "BİZ AŞİRETİZ BİZE KİMSE DOKUNAMAZ"
»  TÜRBAN POLEMİĞİ İPEKÇİ'YE PAHALIYA PATLADI
»  DİREKSİYONDA CEPLE KONUŞAN YANACAK
»  SAYGUN PAŞA IRAK'A NEDEN GİTTİ..?
»  NİL DEMİR KAZIK, MEĞER ÇATLAKMIŞ
»  İŞTE O AĞIZLARI SULANDIRAN ARAZİ
»  "BATTI MI SİZE O MERKEZ BANKASI"
»  VEKİL ÇOCUKLARINA YURTKUR KIYAĞI
»  "KARA OPERASYONUNA ABD Mİ İZİN VERMİYOR?"
»  LOZANI DELEN PKK'YA DESTEK VEREN YASA BUGÜN ÇIKIYOR
»  TAPUCULAR RÜŞVET DEĞİL BAHŞİŞ ALIYORMUŞ
»  MAKKAP'A PORNO TAKILDI
»  SİYASİ SİMGE, AKP'Yİ KAPATTIRIR MI?
»  YAZICIOĞLU'NDAN İSTİFA EDEN ŞENDİLLER'E CEVAP
»  ŞAHİN: ''MERKEZ BANKASININ İSTANBUL'A TAŞINMASINA BAŞBAKAN DEĞİL, MECLİS KARAR VERİR''
»  ÖZAL VE DEMİREL AYRI BİR DEVLET KURDURACAKLARDI
»  "OPERASYONLAR TERÖRİSTLER BİTENE KADAR SÜRECEK"
»  KOMİSYON "EMNİYET VE MİT BİRBİRİNDEN BİLGİ SAKLADI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.