Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AKP'NİN TÜRBAN KARARI TEPKİSİ
AKP NİN  TÜRBAN KARARI TEPKİSİ
 
Türban kararının gerekçesine AKP'den ilk yorum geldi AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsünün üniversitelerde serbestini öngören Anayasa değişikliği ile ilgili gerekçeli kararını, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı yasama yetkisine bir sınırlamadır. Milletin iradesine bir sınırlamadır. Milletin iradesine yeni kırmızı çizgiler çekmektir” şeklinde değerlendirdi.
 
22.10.2008 - 18:45
Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Anayasa’nın 6,7 ve 153. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı demokrasi ve hukuk devleti anlayışına son derece aykırı ve üzücü bir karardır” dedi.

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı ile beraber, TBMM’nin iktidar sıfatıyla anayasa değiştirme yetkisinin sınırlandırıldığını öne sürerek, “TBMM’de bundan sonra çıkacak anayasa değişiklikleri Mahkemesi’nin onayına tabii tutulmuştur. Bundan sonra TBMM Anayasa Mahkemesinin onaylamadığı hiç bir anayasa değişikliği yapamaz hale gelmiştir. Bu milletin iradesinin TBMM’nin yasama yetkisinin anayasaya rağmen sınırlandırılması anlamını taşır” dedi.

-ANYASA MAHKEMESİ YENİ KURALLAR KOYMUŞTUR-

Bozdağ, gerekçeli kararda yer alan, “kurucu iktidarın siyasal düzene ilişkin temel çerçevede anayasanın ilk üç maddesinde, bunun somut yansımaları ise diğer maddelerde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla Anayasa’nın ilk üç maddesinde değişiklik öngören veya Anayasa’nın diğer maddelerinde yapılan değişikliklerle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak aynı sonucu doğuran herhangi bir yasama tasarrufunun da hukuksal geçerlik kazanması mümkün olmadığından bu doğrultudaki tekliflerin sayısal yönden anayasa uygun olması tasarrufun geçersizliğine engel oluşturmayacaktır” ifadeleri hatırlatarak şöyle konuştu:
“Bu ifadeler çok net bir biçimde şekil denetiminin esas denetimine dönüştürüldüğünü, esas denetimini de kapsayacak şekilde genişletildiğinin bir açık ifadesidir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla, Anayasa’nın ilk üç maddesinin yansıması olduğunu ifade etmek suretiyle, anayasanın değişmezlik ve değiştirilmesi teklif edilmezlik kuralları yanına yeni kurallar koyabileceğini ortaya koymuştur. Bu karar Anayasa’nın 7. maddesine aykırıdır. Yasama yetkisine bir sınırlamadır. Milletin iradesine bir sınırlamadır. Milletin iradesine yeni kırmızı çizgiler çekmektir”.

Anayasa Mahkemesi’nin, herhangi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin, tamamını ya da bir bölümünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle yeni bir uygulamaya yol açacak bir hükümle hareket edemeyeceğini vurgulayan Bozdağ, “Ancak, Anayasa Mahkemesi bu kuralı da ihlal etmiştir. Yani Anayasa’nın değişmezlik ve değiştirilmezliği teklif dahi edilemez maddelerinin kapsamını genişletmek suretiyle, anayasanın tamamında yapılan değişiklikleri esas bakımından da denetleme kapısını açmıştır” şeklinde konuştu.

Eğitim öğretim hakkında kişilerin lehine düzenleme yapılmasının doğru adımlar olduğunu ifade eden Bozdağ, bu adımları başka yönlere çekilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Mahkeme kararlarının da eleştirilebileceğini belirten Bozdağ, “Mahkeme kararlarının eksikliklerini noksanlığını değerlendirmek demokrasi hukuk devletlerinde olması gereken bir haktır” dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"CUMHURİYET'TEN PADİŞAHLIĞAMI DÖNECEĞİZ"

POLİS AKADEMİSİ'NDEN ATILAN ÖĞRENCİLER DE AF KAPSAMINDA

ERGENEKON'DA İKİNCİ PERDE YARIN
»  REDDİ HAKİM TALEBİNE, 'RET"
»  DTP'Lİ TÜRK'TEN TUHAF DEĞERLENDİRME
»  "ERGENEKON'UN MUMCU CİNAYETİ İLE ALAKASI YOK"
»  SAMAST'LA FOTOĞRAF ÇEKTİREN POLİSLERE BERAAT
»  TERÖRİST BAŞI İÇİN SERVET HARCIYORUZ!
»  ADALET BAKANI ŞAHİN: "İSTİFA ETSEM NE OLACAK"
»  ÖĞRENCİ AFFI'NDA ASKERLİK ŞOKU!
»  GEREKÇELİ TÜRBAN KARARINA MHP'DEN SERT TEPKİ
»  TÜRBAN KARARI GEREKÇESİNDE ŞOK CÜMLELER
»  BAŞSAVCILIK'TAN SORUMSUZ TAHRİK İÇİN İNCELEME
»  HAŞİM KILIÇ VE SACİT ADALI MAHKEME KARARINI ELEŞTİRDİ
»  ERDOĞAN GOOGLE KURBANI MI?
»  BAKAN ÇAĞLAYAN'A ACI HABER
»  DOLAR GÜNE ROKARLA BAŞLADI
»  "GÖKÇEK ÖNCE ADAY OLSUN"
»  YENİ HEDEFİ ATALAY
»  150 BİN OKULLU POLİSİMİZ OLDU
»  AKMAN'IN SERVETİ NE KADAR ARTTI?
»  BUGÜN SEÇİM OLSA, OBAMA BAŞKAN
»  DİYARBAKIR'DA KEDİ, ŞEHİT CENAZELERİNDE KAPLAN
»  DENİZFENERİ'NDE BELGE KARARTMA FIRSATI MI VERİLDİ?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.