Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1668
EURO
38,2187
IMKB
9.739,000
ALTIN
2.927,950
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ALMAN SAVCIYI KIZDIRAN MEKTUP
ALMAN SAVCIYI KIZDIRAN MEKTUP
 
Almanya'daki Deniz Feneri davasının hükümlülerinden Mehmet Gürhan'ın yaptığı açıklamaya sert tepki gösteren savcı Kerstin Lotz, 'Gürhan'ın açık mektubu aleyhine olabilecektir. Ceza hafifletmesi ya da tecil talebinde olumsuz sonuçlar doğurabilir' dedi
 
21.9.2008 - 02:45

Almanya’nın en büyük bağış skandalı olan Deniz Feneri e.V. davasının hükümlülerinden Mehmet Gürhan’ın yaptığı açıklamaya savcı Kerstin Lotz sert tepki gösterdi.

 


Lotz, "Gürhan’ın açık mektubu hukuken geçerli değil. Bu açıklama aleyhine olabilecektir. Ceza hafifletilmesinde ya da tecil talebinde olumsuz sonuçlara yol açabilecektir" dedi. 

'İnkâr niteliğinde'
Milliyet’e açıklama yapan Lotz, Gürhan'ın açıklamasının "suç işlediğini kavramadığı, pişmanlık duymadığı ve suç işlediği mahkeme kararıyla kanıtlandığı halde bunu inkâr ettiği anlamına geldiği"ni söyledi.
Gürhan’ın mahkemede özür dilediği ve suçunu itiraf ettiği hatırlatması üzerine Lotz, Gürhan'ın avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamanın "inkâr" niteliği taşıdığına dikkati çekti.
Lotz, "Gürhan mahkemede suçunu itiraf etti. Ancak şimdi itirafını reddetmesi, aldığı hapis cezasının infazında, ceza hafifletilmesi ya da tecil talebinde olumsuz sonuçlara yol açacak.
Biz bu 'açık mektubu’ Almanca'ya çevirtip, Gürhan’ın daha sonraki tutukluluk hali konusunda karar verecek adli mercilere sunacağız“ dedi.
Lotz, Gürhan’ın açıklamasının, "mahkeme ile yapılan anlaşma"yı etkilemeyeceğini de vurguladı.
Almanya’da, hükümlünün aldığı hapis cezasının üçte ikisi ya da yarısını yatması sonrasında "iyi hali"nin görülmesi şartıyla, tecil ya da hafifletilmiş ceza uygulamasına gidilebiliyor.
 Bu arada Lotz, "Türkiye dosya istemezse, biz göndereceğiz" yolundaki haberlerin doğru olmadığını da kaydederek şunları söyledi:
"AB üyesi ülkelerle buna benzer birlikte çalışmalar yapılmıştır. Ancak AB üyesi olmayan ülkelere, hiç bir talep olmadan dosya gönderilmesi söz konusu değildir. Benim bu tür bir ifadem olmamıştır. Zaten adli yardımlaşma prosedürü bellidir. Ben bunun dışına çıkamam.
Adli yardımlaşma talebinin Türk Adalet Bakanlığı'ndan gelmesi durumunda, bu önce Berlin’de Federal Almanya Adalet Bakanlığı’na gider.
Buradan da bizim eyaletimiz Hessen’in Wiesbaden’deki Adalet Bakanlığı'na ulaştırılır. Bana da bu tür bir istem, başsavcılık üzerinden gelir. Bunu inceleriz. Adli yardımlaşma talebinin içeriğine, boyutlarına, prosedüre uygunluğuna göre yanıt verir ve kendi taleplerimizi bildiririz. Ama dosyanın tümüyle gönderilmesi gibi bir uygulama yapılmaz."

'Birlikte yapılır'
26. Ceza Dairesi'nin Deniz Feneri e.V. sanıklarıyla ilgili verdiği kararın yazılı gerekçesinin 4 - 8 hafta arası sürebileceğini, bundan sonra adli yardımlaşma incelemesi yapabileceklerini belirten Lotz, "Bu, Türkiye’nin yapabileceği muhtemel bir adli yardım talebinden bağımsız da olabilir.
Biz talep edersek, elimizdeki dava dosyasını bütünüyle göndermek biçiminde olmaz. Biz de bazı soruları Türk tarafına yöneltiriz. Bazı kararların infazını, icrasını isteyebiliriz.
Türk tarafı isterse bizden alacakları bilgilere göre Türkiye’de tek başına soruşturma yapabilir. İsterse bizimle masaya oturup birlikte soruşturma da yapabilir" dedi.

'Türkiye'deki dostlarım benim için kaygılandı'
Ekonomik suçlar konusunda uzman olan savcı Lotz, hukukçuluğunun yanı sıra tam bir Türk dostu. Türkiye’de görüştüğü arkadaşları olan ve onları sık sık ziyaret eden Lotz, Türk mutfağına da bayılıyor.
Deniz Feneri e.V. davasının basında yer almasıyla Türkiye’deki arkadaşlarının kendisini arayarak kaygılarını dile getirdiğini belirten Lotz, "Benim Türkiye’de başıma bir şey gelmesinden kaygılandıklarını söylediler” dedi.
Başkomiser Alexander Böhm’ün fotoğrafının Türk medyasında yer almasını da eleştiren Lotz, "Geçmişte, bu tür soruşturmaları yapan polislere saldırı ve tehditler yaşanmıştı. Biz, suça karışan insanların kafasının içinde neler döndüğünü bilemeyiz. Elbette gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışan, suç ve suçluyu kovuşturan personelin korunmasına özen göstermeliyiz" dedi.
Deniz Feneri e.V. soruşturmasının başında suçun siyasi boyutu ve yankılarının bu denli belirli olmadığını ifade eden Lotz "Boyutları ve yankıları bizi de şaşırttı" yorumunu yaptı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GEMİDE TÜRKİYE'Yİ BÖYLE KARALADILAR

SİSİ POLİS ÇIKTI

BAŞBAKAN'IN EN HUZURLU KONUŞMASI
»  TÜRKİYE'Yİ ÇILDIRTAN KARALAMA KAMPANYASI
»  BASINA BOYKOT ÇAĞRISINA GÜL YORUMU!
»  GÜL, DENİZ FENERİ DAVASI İÇİN NE DEDİ?
»  ERBAKAN'IN ELİNİ ÖPME YARIŞI
»  ASKERLER HAKKINDA HİZBUL TAHRİR ÖRGÜTÜ İDDİASI
»  "KOCAM ELİMİ TUTTU, ORUCUM BOZULUR MU?"
»  OKULLARIN PİRİNCİ KÜFLÜ ÇIKTI, BAKAN İSTİFA ETTİ
»  ARALARINDA SUBAY VE ASTSUBAYDA OLAN 21 KİŞİ TUTUKLANDI
»  EDİBE SÖZEN, AHMET HAKAN'IN RESTİNİ GÖRDÜ
»  RUSYA'DAN 800 TANK SAVAR FÜZESİ ALACAĞIZ
»  4 YIL ÖNCE AB İÇİN DESTEK VEREN ÜLKELER BİLE İSTEMEZ OLDU
»  ERDOĞAN'DAN FIRÇA YEMEYEN KALMAYACAK
»  HORMONSUZ, İLAÇSIZ 1 KİLOLUK DEV ELMA YETİŞTİRDİLER
»  KKTC'DE "SİVİL İTAATSİZLİK" BAŞLADI
»  ERCİYES'E YAPAY KAR SİSTEMİ KURULACAK
»  DÖRT YILDA NASIL DEĞİŞTİK
»  "BUNLAR İSLAMA GÖRE GULÜL SUÇU İÇİNDEDİRLER"
»  KABE, VİNÇLERİN GÖLGESİNDE KALDI
»  UZAN'LAR YENİDEN YARGILANIYOR
»  SGK'DAN ÇALIŞAN EMEKLİLERE MÜJDE
»  ZONGULDAK'TA ÖĞRENCİLERE PARMAK İZİ TEHDİDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.