Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AMERİKAN RÜYASI'NINDA SONUNA GELİNDİ
AMERİKAN RÜYASI NINDA SONUNA GELİNDİ
 
Yaşanan petrol krizi ve akaryakıt fiyatlarında önlenemeyen bu artış bütün ülkelerden daha fazla ABD rüyasını yıkmaya başladı bile. Her Amerikalının bir evi ve bir arabası olma kuralı bozuldu.
 
1.7.2008 - 22:05

Biz, itişe kakışa yaşamaya çalışır, küçük başarıları dünya şampiyonluğu olarak lanse ederken dünya büyük bir değişim yaşıyor. Bu özellikle Özal döneminden buyana örnek alınan ve şu anda işbaşındaki hükümetin de tatlı hayaller kurduğu Amerikan rüyası bakımından önemli.  

Yaşanan petrol krizi ve akaryakıt fiyatlarında önlenemeyen bu artış bütün ülkelerden daha fazla ABD rüyasını yıkmaya başladı bile. Her Amerikalının bir evi ve bir arabası olma kuralı bozuldu. ABD’de halk müstakil evlerde oturabilmek için kent dışında bahçeli siteler oluşturdu. Bu sitelerin ortasında alış veriş merkezleri ve öteki sosyal tesisler oluşturuldu. Bu işyerlerinden uzak yerleşim yerlerine ulaşım ise her Amerikalının kolayca bir otomobile sahip olmasıyla gerçekleşti.  

Ancak dünyanın en ucuz akaryakıtını kullanan Amerikalılar yaklaşık bir yıl içinde 4 katına çıkan akaryakıt fiyatları ile şaşkına dönmüş durumda. Bir zamanlar peynir ekmek gibi satılan sekiz silindir Jeep tipi büyük araçların, minibüslerin yerine millet elektrikli, pille çalışan araçların kuyruğunda. Ayrıca ekonomi yapmaya başladılar bile. Hafta sonu gezileri azaltıldı. Ancak doğrudan telaffuz edilmeyen enflasyon tırmanışı korkutucu boyutlarda.  

Şimdi göçen ekonomik sıkıntı inşaat sektörünü de tamamen yıkmış gibi görünüyor.  Ev fiyatlarındaki büyük düşüş birçok orta gelirli ailenin evlerine banka ve kredi kurumların el koymasına neden oldu. Yapılan tahminlere göre yılsonuna kadar bir milyon aile evsiz kalacak yani evleri ellerinden alınacak. Şimdiye kadar el konulanlarda cabası. Bu arada kredi kurumlarından ve en büyük bankalardan iflas bayrağını çekenleri ise saymıyorum bile.  

Amerikan mallarının üretimi diye bir şey de kalmadı. Satılan malların üzerinde Çin, Meksika, Honduras malı etiketleri var. İşçiliğin ucuz olduğu ülkeler. Bunun anlamı işçilik yani tüketici durumundaki işçilerin işlerini kaybetmesi ve tüketicilerinde üreticilik statülerini kaybetmeleri.   
Diyeceksiniz ki servisler yani hizmetler sektörü ayakta. Hayır değil. Bir mal veya hizmet için Amerikalı bir şirketin  1800 ile başlayan müşteri hizmetleri servisini arıyorsunuz karşınıza Yeni Delhi’den Hindistan’dan hint aksanı ile konuşan birileri çıkıyor. Bilgisayar ve teknoloji işlerini şimdiden başkalarına kaptırmış durumdalar. Amerikan okulları eğitim açısından dünyanın oldukça gerisinde.  

Gelelim sağlık sektörüne. Amerikalı hasta ilaç çok pahalı olduğu için Kanada’ya giderek dörtte bir fiyatına ilaç alıyor. Hastaneler ve sağlık sigortası çok pahalı olduğu için yalnızca dar gelirlilerin acil servislerden hizmet alabiliyorlar.   

Şimdi diyeceksiniz ki bize ne. Size şu, böylesine ekonomisi sağlam olanları bile yıkan bir ekonomik kasırga gelirken, onlar türbandı, falan dı filandı asparagas konularla meşguller. Türkiye’nin öteki ülkeler gibi acil ekonomik önlemler alması gerekmesine rağmen ama kime ne.  Ben yaklaşık bir yıldır yazıyorum ama onlara göre bozgunculuk yapıyoruz.  

Bu günlerde canlı olan bir konu var. Sağ olsun gazeteci arkadaşlarım araştırmadan yazıp duruyorlar. Ben size çok basit bir ipucu vereyim. Eğer ABD’ye 500 bin dolar getirirseniz size derhal oturma ve çalışma izni anlamına gelen yeşil kartı verirler. Hele sizin 25 milyar dolarınız olduğunu duydularsa kırmızı mumlu davetiye ile sizi hem de derhal vatandaş yaparlar.  

Peki, bu olay bu kadar basit mi. Bence değil. Bu olayın arkasında oyun kurucuların başka planları var. Haberi yapanlarda, haberde rol alanlarda bana göre yalnızca figüran. Haberlerin zamanlaması, mahkeme kararlarının zamanlaması sizce tesadüf mü? Ben artık bu yaşımda tesadüflere inanmamaya başladım. Hiçbir şey tesadüf değil sadece tesadüf süsü verilen plandır unutmayın.

 Savaş Süzal
[email protected]
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


“ABD, CEMAATİN DE ERDOĞAN’IN DA İPİNİ ÇEKTİ!”

KARARI ÇIKTI. AYASOFYA CAMİ OLACAK

"ÇOK GİZLİ" 9 TELEFONUN SIRRI DA ÇÖZÜLECEK Mİ?
»  ŞAHİN: KAÇ KİŞİ GÖZ ALTINDA BİLMİYORUM
»  ATALAY: "CHP ÖZÜR DİLESİN"
»  ERGENEKON SAVCISINDAN DÜZELTME!
»  "BUNLAR HERKESİ SUSTURABİLECEKLERİNİ ZANNEDİYORLAR"
»  İŞTE GÖZ ALTILARA GELEN TEPKİLER
»  ERGENEKON'DA SON DURUM
»  CHP'NİN TELEKULAK ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
»  ATO'YA SUİKAST SİLAHINI KİM KOYDU?
»  ERDOĞAN, BAŞBUĞ'A HABER VERDİ Mİ?
»  AYDIN DOĞAN'I DA ALACAKLAR
»  ÇÖMEZ İNGİLTERE'DE
»  SAVCI ZEKERİYA ÖZ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  TUVALETTEKİ SİLAHIN SIRRI
»  GENELKURMAY KÖSTEBEĞİ TABİB ASTEĞMEN ÇIKTI
»  ERDOĞAN'DAN VEKİLLERE, 'KONUŞMAYIN' UYARISI
»  POLİS, TURHAN ÇÖMEZ'İ ARIYOR İDDİASI
»  HURŞİT TOLON KONTROLDEN GEÇİRİLDİ
»  ERDOĞAN: "4 KİŞİ ARANIYOR"
»  ERDOĞAN, YİNE CHP'YE YÜKLENDİ
»  BAŞSAVCI: "AKP KAPATILMALI"
»  BAHÇELİ'DEN ERGENEKON DEĞERLENDİRMESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.