Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1754
EURO
38,1290
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.916,180
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AMERİKAN ŞİRKETİNDEN TÜRKİYE'DE ORUÇ VE NAMAZ ANKETİ
AMERİKAN ŞİRKETİNDEN TÜRKİYE DE ORUÇ VE NAMAZ ANKETİ
 
Türkiye’de halkın çok büyük bir çoğunluk Ramazan ayında oruç tutuyor. Tanınmış ABD’li araştırma kuruluşu Pew Center tarafından gerçekleştirilen son anket, Ramazan ayında Türklerin yüzde 20’si her gün, yüzde 64’ünün ise, çoğu günlerde oruç tuttuğunu gösterdi. Hemen hemen hiç oruç tutmayan Türklerin oranı ise yüzde 1’de kalıyor.
 
18.9.2008 - 15:25
Mart-Nisan döneminde sekizi Müslüman toplam 24 ülkede gerçekleştirilen araştırma, Türklerin oruç, namaz, başörtüsü ve terör gibi birçok konuya ilişkin görüş ve yaklaşımlarını ortaya koydu.

Din, Türklerin hayatında çok önemli bir rol oynuyor. Araştırmaya göre, din, hayatlarında çok önemli olduğunu söyleyen Türklerin oranı yüzde 84’yü buluyor. Bu oran, Mısır’da yüzde 72, Lübnan’da ise yüzde 48 olarak hesaplandı.

-ORUÇ, NAMAZ
Bu arada, Türkiye’den bin 3 kişi ile ülke çapında yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelere göre, halkın çok büyük bir bölümü, Ramazan ayında oruç tutuyor.

Nitekim, Ramazan ayında halkın yüzde 20’si her gün, yüzde 64’ü ise çoğu günlerde oruç tutuyor. Hiç oruç tutmayanların oranı ise, yüzde 1’de kalıyor.

Buna karşın günde beş vakit namaz kılanların oranının çok daha düşük olduğu belirlendi. Türklerin yüzde 34’ü günde beş defa, yüzde 8’i ise günde bir kez, yüzde 9’u haftanın bazı günlerinde namaz kılıyor. Sadece Cuma namazı kılanların oranı ise yüzde 9 düzeyinde bulunuyor. Halkın yüzde 20’lik bir bölümü ise, hemen hemen hiç namaz kılmıyor.

-TÜRBAN KARARI KADINLARA AİT OLMALI
Pew Araştırmasının diğer ilginç bir sonucunu da, ankete katılan Müslüman ülkelerinde başörtüsü kararına ilişkin görüşler oluşturuyor. “Başörtüsü konusunda kadınların karar verme hakkı olmalı” diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 95’e çıkıyor. Bu oran, Ürdün’de yüzde 59, Mısır’da ise yüzde 55’de kalıyor.

Öte yandan, kadınlar ve erkeklerin aynı işyerinde çalışması konusunda sınırlamaların olmasını isteyenler, Türkiye’de yüzde 11 gibi düşük düzeyde kalıyor. Türklerin yüzde 84’ü ise sınırlamalara karşı çıkıyor.

Böylece, anketin kapsadığı Müslüman ülkeleri arasında sınırlamalara en çok Türkiye’de karşı çıkılıyor. Pew anketinin bulgularına göre, sınırlamalar isteyen Türklerin oranı, son yıllarda önemli bir düşüş gösterdi. Bu oran, 2002 yılında yüzde 37 olarak gerçekleşmişti.

-USAME BİN LADİN SEVİLMİYOR
Pew araştırması, Avrupa’daki Müslüman ve Yahudilere ilişkin olumsuz görüşlerin arttığını gösterirken aralarında Türkiye ve Pakistan'ın da bulunduğu bazı Müslüman ülkelerinde teröre olan destek azaldı.

Türkiye'de çok az kişi, Usame Bin Ladin konusunda olumlu düşünüyor. Türkiye’de 2003 yılında yüzde 15 olan Usame bir Ladin’e ilişkin olumlu görüşleri olanların oranı, yüzde 3’e düştü. Ancak bu oran, bazı Müslüman ülkelerinde çok yüksek olmayı sürdürüyor. Nijerya’da halkın yüzde 58’i, Pakistan’da yüzde 34’ü bin Ladin’e güvenmeyi sürdürüyor.

Müslümanların çoğu da radikal İslam’ın yükselişi konusunda kaygılı olmaya devam ederken birçok Müslüman’ın da artan Sünni-Şii gerginliklerinden endişe duyduğu belirlendi.

-HAMAS, HİZBULLAH
Pew araştırması sonucunda Yahudilere ilişkin olumlu görüşleri olan Türklerin oranının tek haneli olduğu da anlaşıldı. Bu arada, Hamas’a ilişkin görüşler daha çok olumsuz olduğu Türkiye’de ankete katılanların çok büyük bir bölümünün, Hizbullah konusunda da olumsuz düşündüğü ortaya çıktı.

-ABD TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ İSTEMİYOR
Öte yandan, Türklerin çok önemli bir bölümü, ABD’nin Türkiye’de demokrasi istemediğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 62’si, ABD’nin Türkiye’de demokrasiyi istemediğini söylerken aksine düşünenlerin oranı yüzde 14’te kaldı.

Araştırmanın diğer ilginç bir sonucunu da, Türklerin, tüm Müslüman ülkelerde olumlu değerlendirilen Suudi Arabistan’a ilgili yaklaşımı oluşturuyor. Türklerin sadece 36’sı, Suudi Arabistan konusunda olumlu düşünüyor. Olumsuz görüşleri olanların oranı ise, yüzde 43’ünü buluyor.(ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YÖK BAŞKANI'NIN RÜYASI

DAVA DOSYASI ALMANYA’DAN TALEP EDİLECEK

TOPTAN:"ALMANYA'NIN KARARI GÖZ ARDI EDİLEMEZ"
»  ACUN ILICALI'YA KÖTÜ HABER
»  BAYKAL:"RTÜK BAŞKANI DERHAL İSTİFA ETMELİ"
»  BAYKAL, SAÇ EKTİRME ESPRİSİNE GÜLMÜŞ!
»  BAYKAL'IN MAL VARLIĞI AÇIKLAMASI, AKP'Yİ TATMİN ETMEDİADI
»  BAŞBUĞ'DAN ÖCALAN'LI DERS KİTABINA TEPKİ
»  SENDİKA AĞALARINA KISKAÇ HAREKATI
»  AKP'Lİ BAŞKANLARIN KARNE HEYECANI
»  BAYKAL, BABAYİĞİT SAVCI ARIYOR
»  BAŞBAKAN ZEKAT HIRSIZLARI İÇİN ALMAN ELÇİYE NE SÖYLEDİ
»  ZEKİ ERGEZEN'DEN ŞOK SÖZLER
»  AVRUPALI IRKÇILARDAN KÖLN CAMİ PROTESTOSU
»  VURAL: DENİZ FENERİ'NİN ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR
»  DENİZ FENERİ'NİN TÜRKİYE'DEKİ SUÇLULARI DA BULUNMALI
»  CHP'DEN ERDOĞAN'A: "SENDE MAL VARLIĞINI AÇIKLA"
»  TEZKERE BİR YIL UZATILDI
»  AKP'YE GÖRE BAYKAL MAL VARLIĞINI TAM AÇIKLAMADI
»  İŞTE "YERİN KULAĞI ŞüPHELİSİ"
»  BAŞBUĞ: "ÖCALAN'A KİTAPLARDA YER VERİLMESİ DİKKAT ÇEKİCİ"
»  ERUYGUR PAŞAYI YENİDEN UYUTTULAR
»  POLİS İSTANBUL'DA KORSAN YAYINCILARI BASTI
»  "SAVCILARA BİZMİ ENGEL OLDUK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.