Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2153
EURO
37,8895
IMKB
9.013,000
ALTIN
2.925,050
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ANAYASA MAHKEMESİ İLK GÜN DELİLLERİ İNCELEDİ
ANAYASA MAHKEMESİ İLK GÜN DELİLLERİ İNCELEDİ
 
AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı. Anayasa Mahkemesi üyeleri gece 22.00’ye kadar çalışmalarını sürdürdü. Başsavcının iddianamesindeki delillerin dörtte biri müzakere edildi. Görüşmelere bugün devam edilecek
 
29.7.2008 - 07:41

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı davayı görüşmeye başladı. İlk gün görüşmelerinde iddianame özetlenerek tartışılmaya başlandı.
Tek başına iktidarda bulunan bir parti aleyhine açılan ilk kapatma davası olma özelliğini de taşıyan davanın görüşülmesine, Ergenekon iddianamesi ve İstanbul’da meydana gelen terör saldırısının gölgesinde başlandı. İlk gün görüşmelerine, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti eksiksiz katıldı.  Heyette Kılıç, Paksüt, Özler, Kaleli ile üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür ve Ayla Perktaş yer aldı. İlk gün görüşmelerine, üyelerin dosyayla ilgili sorularını yanıtlamak üzere, raportör Osman Can da katıldı. 

Talep reddedildi

Mevzuata göre, davanın ilerleyen günlerde yapılacak görüşmelerine mahkemenin asıl üyelerinden herhangi biri katılamazsa, görüşmeler yedek üyelerin katılımıyla sürecek. 4 yedek üyeden en kıdemli olanı, eksilen asıl üyenin yerine heyete girecek. Yüksek Mahkeme, ilk gün görüşmelerinde sürpriz bir konuyu da ele almak zorunda kaldı. İzmir’de yaşayan Ömer Özgür Kormaz adlı vatandaşın avukatı Mustafa Kemal Turan, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak reddi hâkim talebinde bulundu. Turan, Yüksek Mahkeme Başkanı Kılıç ile Paksüt, Kaleli ve Özler’in tarafsızlıklarını kaybettikleri için davadan çekilmeleri gerektiğini iddia etti. Kılıç ve Paksüt’ün kamuoyunda “taraf” olarak algılandıkları anlatılan dilekçede, Kaleli’nin de daha önce anayasadaki parti değiştirme yasağını aşmak için 1994’te hülle partisi kurarak DSP’ye katıldığı ifade edildi. Özler’in ise asker kökenli olduğu, dünyanın hiçbir ülkesinde asker kökenli üyelerin mahkeme heyetinde yer almadığı vurgulandı.

En uzun mesai

Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın dün başladığı görüşmelerinde bir rekora imza attı. Refah Partisi, Fazilet Partisi, HADEP gibi siyasi parti kapatma davalarında en geç saat 20.00’de görüşmelerini tamamlayan mahkeme heyeti dün saat 22.00’ye kadar çalışmalarını sürdürdü. 

Rapor okundu

Alınan bilgiye göre Anayasa Mahkemesi heyeti, davanın ilk gün görüşmesinde öncelikle davaya ilişkin olarak hazırlanan raporu inceledi. Rapor, bölümler halinde özetlenerek üyelere okundu. Üyeler de raportör Osman Can’a dosyayla ilgili bazı sorular yöneltti. Görüşmenin, öğleden sonraki bölümünde heyet, Yargıtay Başsavcılığı’nın iddianamesindeki delilleri incelemeye aldı. İddianamedeki sıralamaya uygun biçimde heyet tarafından deliller müzakere edildi. Bazı deliller üzerinde AKP’nin itirazları doğrultusunda tartışmalar yapıldı. 12 saat süren görüşmede, delillerin yaklaşık dörtte birinin ele alındığı öğrenildi. Heyet, çalışmalarını bugün de sürdürecek.

7 oy gerekli
Anayasa Mahkemesi, ilk gün görüşmelerinin öğleden önceki bölümünde iddianameyi de tartıştı. Heyet, iddianamede yer alan delillerin hangilerinin davada ele alınıp alınmayacağını belirledikten sonra görüşmeye kısa bir ara verdi. Anayasa’ya göre, AKP‘nin kapatılması için en az 7 üyenin bu yönde oy kullanması gerekiyor. 6 üyenin oyuyla da, partiye Hazine yardımından yoksun bırakma yaptırımı uygulanabiliyor.

AİHM’den ret
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İzmir Barosu’na kayıtlı avukat Mustafa Kemal Turan’ın müvekkili Ali Sezer adına, ihtiyati tedbir kararı ve “AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmaması” istemiyle yapılan başvuruyla ilgili bir açıklama yaptı. AİHM’den yapılan açıklamada başvurunun 25 Temmuz’da kendilerine ulaştığı ve aynı gün reddedildiği duyuruldu.   



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KEY'DE KUYRUK GECE FALAN DİNLEMEDİ

6 BİR 400 KEZ GÖRÜŞTÜ HATIRLAMADI

ÇEVİK BİR'İ ORTAYA ATAN FEHMİ KORU ŞİMDİ KIVIRIYOR
»  ÇIPLAKLAR KAMPI İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZ ÇIKARTTI
»  ROTH'TAN NÜKLEER SANTRALLARA TEPKİ
»  ERDOĞAN'DAN,"İHBAR VARDI KAÇTI "İDDASINA SERT YANIT
»  BAŞBAKAN'IN İSTEDİĞİ SOMUT ÖRNEĞİ HEMDE 5 TANE VERDİ
»  İŞTE ERKE DÖNERGEÇ'İNİN SIRRI.!
»  İBO SHOW YİNE SAHNEDEYDİ
»  PARA'NIN KAYNAĞINI AÇIKLADI
»  TABANİ'DEN DTP'YE "KEMALİZM'İ AKP SARSTI İYİ GEÇİNİN"
»  ÜNİVERSİTE REKTÖRÜNDEN TUHAF AÇIKLAMA
»  SANATÇI EMEL'DE ERGENEKON'DAN ÇIKTI
»  TERÖR KURBANLARI SON YOLCULUKLARINA UĞURLANDI
»  CUMHURBAŞKANI GÜL:" TERÖR, TÜRKİYE'Yİ ASLA YILDIRAMAZ"
»  "YARGI, KİMSEDEN EMİR VE TALİMAT ALMAZ"
»  "BİR YILDA 4 KAZA GEÇİRDİM, ÇARPANLAR BULUNAMADI"
»  ERGENEKON TUTUKLULARI SİLİVRİ YOLCUSU
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN GÜNGÖREN'DE
»  PKK, 'BİZ YAPMADIK ' DEYİP SUÇU ERGENEKON'A ATTI
»  VATANDAŞ, "KEY ÖDEMELERİ.COM" U ÇÖKERTTİ
»  BAYKAL GÜNGÖREN'DE
»  BAKANLAR KURULU TOPLANTISI İPTAL
»  BAYKAL: "BERBER PARAMIZ YOKTU"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.