Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0831
EURO
38,0633
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.841,680
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ARAŞTIRMADAN ÇIKAN SONUÇ:AKP'YE GÜVEN YOK
ARAŞTIRMADAN ÇIKAN SONUÇ:AKP YE GÜVEN YOK
 
Political Researcher Strateji Geliştirme Merkezi tarafından yapılan anket, Türk halkının hükümete olan güveninin önemli oranda azaldığını gösterdi. Vatandaş, AKP’li bazı milletvekilleri hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına inanıyor, dokunulmazlıkların kalkmasını istiyor.
 
15.11.2008 - 01:16

Political Researcher Strateji Geliştirme Merkezi tarafından 7-10 Kasım tarihlerinde Türkiye genelinde 26 ilde ve 4 bin 322 kişinin katılımı ile yapılan anket, Türk halkının hükümete olan güveninin önemli oranda azaldığını gösterdi. Anket, vatandaşların ekonomik sıkıntı nedeniyle Türkiye’nin dış ilişkilerine ve siyasete yönelik ilgilerinin ise azaldığını gözler önüne serdi.

-VATANDAŞ GEÇİM DERDİNE DÜŞTÜ-

Anket ile toplumun genel gündeminin ekonomik sorunlar, zamlar, terör olayları ve yolsuzluklar olduğu ortaya çıktı. Türkiye için çok önemli olan dış politik gelişmeleri önemseyenlerin oranı ise çok düşük seviyede bulunuyor.

Ankete göre, Türkiye’de geçen ayın en önemli olayının ekonomik kriz olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 29.7 olurken, doğalgaz zammı ise yüzde 20.4 oldu. Yolsuzluk iddialarının en büyük olay olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17,6’yı bulurken, terör olayları yüzde 13,2 oldu. Türkiye’nin BM güvenlik konseyine geçici üye seçilmesini ise büyük bir olay olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 3,2 oldu. Anket, ekonomik sıkıntı içerisindeki halkın Apolitize olarak geçim derdine düştüğünü gösterdi.

-VATANDAŞ, DOKUNULMAZLIKLARIN KALKMASINI İSTİYOR-

AKP’li bazı isimler hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına ise vatandaşlar inanıyor. AKP mensupları hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına inananların oranı yüzde 61.4 olurken, inanmayanların oranı ise yüzde 30.5’de kaldı. AKP mensuplarının yolsuzluklara karıştığına inanmayanların oranı AKP’ye oy verenlerin oy oranından daha düşük kaldı. Söz konusu iddialar, halkın dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğine olan inancını da artırdı.

Ankete göre, dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğine inananların oranı yüzde 77.6’yı bulurken, halkın sadece yüzde 13.2’si dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyenlerin oranının son derece yüksek olması ise yolsuzlukların temelinde dokunulmazlıkların yattığının düşünülmesi kaynaklanıyor.

Son dönemdeki gelişmeler nedeniyle hükümetin yolsuzlukların üzerine gittiğine inananların oranı da önemli oranda düştü. AKP’nin yolsuzlukların üzerine gittiğine inananların oranı yüzde 30.8’de kalırken, inanmayanların oranı ise yüzde 59.7 oldu. ankete katılanların yüzde 9.5’i ise fikri olmadığını söyledi. Anket, yolsuzluklarla mücadele iddiasında olan AKP’nin bu konuda toplumu ikna edemediğini gösterdi.

-ERGENEKON’A İLGİ AZALDI-

Anket, son dönemdeki gelişmeler sonrasında, “Yüzyılın davası olarak nitelendirilen Ergenekon Davası’na da ilginin azaldığını da gözler önüne serdi. Ergenekon davasını takip edenlerin oranı yüzde 35.7’e düşerken, kısmen takip edenler ise yüzde 11.7 oldu. Ergenekon Davası ile hiç ilgilenmeyenlerin oranı ise yüzde 52.6’yı buldu. Ankete göre Ergenekon davasının reytinginin düşmüş olmasında ise üç ana etken ortaya çıktı. Ankete göre Ergenekon davasına olan ilgi, insanların sürekli aynı haberleri duymaktan sıkılması, böyle bir oluşuma inanmamaları ve davadan sonuç alınamayacağını düşünmeleri nedeniyle azaldı.

Ankete katılanların yüzde 57.1’i Ergenekon’un terör örgütü olduğuna inanmadığını açıklarken inananların oranı ise sadece yüzde 24.9’da kaldı.

-BÖLÜNME KORKUSU-

Anketin bir diğer önemli sonucu ise Türk halkının bölünme korkusu yaşadığını da gözler önüne serdi. Ankete katılanların yüzde 54.3 gibi büyük bir kısmı “Sizce Türkiye’de bölünme tehlikesi var mıdır?ö sorusuna “evetö yanıtın verdi. Bölünme tehlikesi olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 32.1’de kalırken, yüzde 13.6 gibi büyük bir kesim de fikrinin olmadığını söyledi.

Türkiye’de şeriat tehlikesi olduğuna inananların oranı ise yüzde 26.7’yi bulurken, darbe tehlikesi olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 14.6 oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


41 BİN ŞİRKET KAPIYA KİLİT VURDU

BAŞBAKAN, AMERİKA'DA KRİZ İÇİN TEDBİR İSTEDİ

MECLİS ÇALIŞANLARINA ZAM
»  LOZAN MASASI ÇANKAYA'YA ÇOK BÜYÜK GELDİ İSTENMEDİ
»  AHMET TÜRK, HÜLYA AVŞAR'A KONUK OLUYOR
»  TUNCELİ BELEDİYE BAŞKANI'NDAN SKANDAL SÖZLER
»  BAKAN AKDAĞ'DAN ANKARA SUYU AÇIKLAMASI
»  KASK'LI SAPIK MASON ÇIKTI
»  BAŞBAKANLIK'TAN SKANDAL KARAR
»  KABİNE REVİZYONUNDA KİMLER GİDECEK?
»  TOPTAN'DAN HAŞİM KILIÇ'A SERT MESAJ
»  YUNANİSTAN BİR TÜRK DEVLETİNE DÖNÜŞE BİLİR!
»  İLK"DOĞUM YAPAN ERKEK" 2'NCİ BEBEĞİNE HAMİLE
»  TÜFEĞİ ÇENESİNE DAYAYIP 5 SAAT POLİSLERLE DOLAŞTI
»  KÖŞK'TEN'ZIRH'YALANLAMASI
»  PAMUKOĞLU,PKK'YI NASIL BİTİRECEĞİNİ AÇIKLADI
»  GECİKMEDİ İKİNCİ SANSÜRDE TBMM'DEN GELDİ
»  HAŞİM KILIÇ'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA
»  DEMİREL'DEN AKREDİDASTON'A TEPKİ
»  BAVULLA PARA GETİR YASALLAŞTI
»  DTP, PKK'NIN DERİN VE SİNSİ PLANINI DEVREYE SOKTU
»  DÜŞES İÇİN SUÇ DUYURUSU
»  DARBECİLERE DAVA AÇMAK SERBET
»  BU HATA, TÜRKİYE'YE 15 MİLYAR DOLARA PATLAYABİLİR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.