Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0895
EURO
38,1027
IMKB
9.976,000
ALTIN
2.842,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAŞBAKANLIK'TAN SKANDAL KARAR
BAŞBAKANLIK TAN SKANDAL KARAR
 
7 gazeteciye 'Basın meslek ilkelerine uymuyorlar' diye yasak getiren Başbakanlık, Almanya'daki Deniz Feneri davasında mahkum olan Mehmet Gürhan'ın sürekli basın kartını onayladı.
 
14.11.2008 - 08:04
Başbakanlık 7 muhabirin “basın meslek ilkelerine uymadıkları” gerekçesiyle akreditasyonunu yenilemezken, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), skandal bir uygulamaya imza attı. Basın Kartı Komisyonu, dün itibarıyla, Deniz Feneri davasında Almanya’da yargılanıp 5 yıl 10 ay hüküm giyen Mehmet Gürhan’a, “sürekli basın kartı” verdi.

Basın Kartı Komisyonu basın kuruluşları temsilcilerinden oluşmasına karşın, dosyalar resmi makamların onayından geçirilerek Kurul’a sunuluyor ve yine Başbakanlık Bayın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün onayıyla kişilere teslim ediliyor. Kartın verilmesi için adli sicilden “temiz” raporu gerekiyor. Komisyon, dün, başvuruda bulunan 170 gazeteciden 164’üne, yaşamları boyunca bir kuruma bağlı olmaksızın gazetecilik yapma imkanı sağlayan “sürekli basın kartı” verilmesini uygun buldu. Bu listede Yurt Haber Ajansı’ndan dosyasını veren Mehmet Gürhan da var.

YURT HABERLER ‘TESCİLLİ’

Yurt Haber Ajansı, Almanya’daki Deniz Feneri davasında Mehmet Gürhan’ın ortak olduğu ve para aktarılan şirketler arasında gösterilmişti. Kuryelerle Türkiye’ye aktarılan 16 milyon euronun bir bölümünün Yurt Haber Ajansı’na aktarıldığı ifade edilmişti. Ajansın artık faaliyette bulunmadığı bildirildi.

Yasaklı 7’li

BAŞBAKANLIK AKŞAM muhabiri Ali Ekber Ertürk’ün de aralarında olduğu 7 muhabiri ‘veto’ etti ve akreditasyonlarını yenilemedi. Diğer 6 gazeteci Hürriyet’ten Turan Yılmaz ve Hasan Tüfekçi, Milliyet’ten Abdullah Karakuş, Vatan’dan Veli Toprak, Star TV’den Fatma Çözen ve Evrensel’den Sultan Özer. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, bu 7 tecrübeli muhabirin ‘kural ihlali yaptığını’ açıkladı.

Başbakanlık onaylıyor

BASIN Kartı Komisyonu, Genel Müdürlüğü temsilen iki, basın şeref kartı ve sürekli basın kartı sahiplerinden genel müdürlükçe seçilen iki, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen iki, Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen bir, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen bir, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı temsilen üç, Gazeteciler Federasyonu’nu temsilen yerel basın mensubu bir, Türkiye Gazete Sahipleri Birliği’ni temsilen bir olmak üzere toplam 13 üyeden oluşuyor. Komisyon, Sürekli Basın Kartı ve ilk kez Sarı Basın Kartı verilmesini oybirliği ile karara bağlıyor. Komisyona dosyalar, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından ön inceleme yapıldıktan, “uygun koşulları taşıdığı” belirlendikten sonra sunuluyor. Kararlar genel müdür onayıyla kesinleşiyor.

Dolandırıcılara verilmez!

BASIN Kartları Yönetmeliği’ne göre basın kartı alacak kişilerde aranan nitelikler arasında şu madde yer alıyor: “Ağır hapis, taksirli suçlar hariç olmak üzere beş yıldan fazla hapis cezalarından biriyle veya yayın tehdidiyle para ve menfaat temini, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, yalan yere şahadet, yalan yere yemin etmek, iftira, suç tasnii, resmi mercileri iğfal, müstehcen ve hayasızca yayın, fuhuşuyata tahrik, hileli iflas, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, istimal ve istihlak kaçakçılığı suçu dışındaki kaçakçılık suçlarından veya resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma veya 5680 sayılı Basın Kanunu’nun ek birinci maddesinin birinci fıkrasında yer alan suçlar ile bu suçlara tahrik ve teşvikten hüküm giymemiş olması...”

İptal edilebilir

BASIN-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Mehmet Gürhan’ın Yurt Haber Ajansı adına sürekli basın kartı aldığını belirterek, “Ben komisyonda yokum ancak İstanbul merkezli Yurt Haber Ajansı adına bu kart kendisine verilmiş. Komisyon için, adli sicil kaydında sorun görünmemesi, 18 yıl bilfiil sigortalı hizmet veriyor olması yeterli. Bu durumda komisyon da takdir hakkını kullanıp kartı veriyor. Mehmet Gürhan’la ilgili herhangi bir adli sicil vakası gelmediği için sürekli kart verilmiştir. İleride olumsuz bir sicil gelirse, bir dahaki toplantıda verilen kart iptal edilebilir” diye konuştu.

Ali Ekber ERTÜRK / Akşam


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KABİNE REVİZYONUNDA KİMLER GİDECEK?

TOPTAN'DAN HAŞİM KILIÇ'A SERT MESAJ

YUNANİSTAN BİR TÜRK DEVLETİNE DÖNÜŞE BİLİR!
»  İLK"DOĞUM YAPAN ERKEK" 2'NCİ BEBEĞİNE HAMİLE
»  TÜFEĞİ ÇENESİNE DAYAYIP 5 SAAT POLİSLERLE DOLAŞTI
»  KÖŞK'TEN'ZIRH'YALANLAMASI
»  PAMUKOĞLU,PKK'YI NASIL BİTİRECEĞİNİ AÇIKLADI
»  GECİKMEDİ İKİNCİ SANSÜRDE TBMM'DEN GELDİ
»  HAŞİM KILIÇ'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA
»  DEMİREL'DEN AKREDİDASTON'A TEPKİ
»  BAVULLA PARA GETİR YASALLAŞTI
»  DTP, PKK'NIN DERİN VE SİNSİ PLANINI DEVREYE SOKTU
»  DÜŞES İÇİN SUÇ DUYURUSU
»  DARBECİLERE DAVA AÇMAK SERBET
»  BU HATA, TÜRKİYE'YE 15 MİLYAR DOLARA PATLAYABİLİR
»  MUZAFFER TEKİN'DEN 'BOMBA' SAVUNMASI
»  KAYSERİ'DE FARKLI, ANKARA'DA FARKLI TÜRBAN
»  'BAVULLA GETİR'E MECLİS'TEN ONAY
»  MHP’Lİ DURMUŞ’TAN, SAĞLIK BAKANLIĞINDA YOLSUZLUK İDDİASI
»  TBMM BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN'A ŞOK SORU
»  HATİPOĞLU, ADAYLIK TEKLİFİNE NE DEDİ?
»  AKP'Yİ ELEŞTİREN İMAM GÖREVDEN ALINDI
»  HÜKÜMETE, MEVDUT GARANTİSİ YETKİSİ
»  BÖYLE TEFTİŞ, BÖYLE MÜFETTİŞ DOSTLAR BAŞINA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.