Ortadoğu’da yaşanan siyasi tansiyon sonrası bölgeden Türkiye’ye gelecek turist sayısı için de artış yönünde önemli tahminler yapılmıştı. Ancak, Ramazan öncesi Temmuz’da tahminlerin tutmadığı ve özellikle 'daha çok harcama yapan' zengin Arap turist sayısının beklentinin altında kaldığı iddia ediliyor.Tur operatörleri sayının artmamasını otel sahiplerinin fiyat politikasına bağlarken, otel sahipleri ise fiyatların talebe göre belirlendiğini ve aşırı bir yükselişin söz konusu olmadığını savunuyor.
ÇOK HARCAYAN TURİSTİ KAPTIRDIK
Arap yarım adasından en çok turist getiren tur operatörlerinden Karnak Travel Başkanı Serdar Aliabet, otellerin fiyatların yüksek tutulduğunu sonradan anladığını ve indirime gittiklerini ancak bunun yolcuların Avrupa ve Uzakdoğu'ya kaptırılmasını engellemediğini belirtti.
Aliabet, "Arap turist sayısında çok belirgin bir artış yok. Otellerin fiyatları yükseltmesiyle birlikte, İstanbul'da özellikle beş yıldızlı otellerde kalan, daha üst segmentteki müşteri tarafında kayıp yaşandı. Bu otellerde fiyatlar neredeyse Avrupa'ya eşitlenirken yüzde 50'ye varan bir geceleme kaybı yaşandı. Bu durumu gören otelciler, bir yerlerde yanlış yaptıkların anlayıp fiyat düşürme ve kampanyalara gittiler ancak Arap turist çoktan yolunu belirlemişti.Temmuz'da özellikle İstanbul'a gelen toplam turist sayısında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşandı. Ancak beklenti yüzde 100 ile bunun çok daha ötesindeydi. İstanbul kaliteli turisti Avrupa ve Uzakdoğu'ya kaptırırken, Paris, Londra ve İspanyol şehirleri bundan karlı çıktı" dedi.Arap turistler, Batılı turistlere kıyasla daha fazla harcama yaptıkları için hem sektör hem de Türkiye ekonomisi için oldukça önemli görülüyor. Ortalama bir Arap turisti tatili sırasında kişi başına 2,000 bin euro harcama yaparken, Batılı turistlerde bu miktarın ortalama 600 euroyu geçmediği belirtiliyor.
"TUR OPERATÖRLERİ KENDİ KARINI DÜŞÜNÜYOR"
Otel sahipleri ise tartışmanın tur operatörlerinin kendi karlarını daha fazla artırma çabasından çıktığını belirtiyor.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği ( TUROB) Timur Bayındır, iddialarla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Tur acenteleri ucuz odaları bulmayı ve kendi kâr oranları yükseltmeyi istiyor. Ancak, fiyatlar doluluğa göre ayarlanıyor. Taksim bölgesinin dışında daha ucuz fiyat veren beş yıldızlı oteller var, onları tercih edebilirler. Fiyatlarda geri çekilme yaşanmadı. Bu serbest ticaret kurallarının geçerli olduğu bir alan. TUROB olarak bizden de bu konuda yardım istendi. Ancak, fiyatlarda indirim yapan otel yaptı, yapmayan yapmadı" dedi.
HER HİZMETİN BİR BEDELİ VAR
Bayındır ile benzer görüşleri savunan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut da her hizmetin bir ederi olduğuna dikkat çekerken, Türk otellerinin ucuz olduğu eleştirisinin olduğu bu dönemde tartışmanın doğru olmadığının altını çizdi.
Barut şunları söyledi:
“Bir yandan otellerimiz ucuz diye şikayet ediyoruz. Ama her malın bir ederi var. Mutlaka, bir yükseliş oldu. Ancak bu turisti kaçıracak kadar yüksek değildi.
Mala talep varsa onun miktarı yükselir. Bunu talep belirleyecektir. Türkiye'de maliyetler artıyor, 20 sene önceki gibi değil eski fiyatlarla hizmet vermeye çalıştığınızda o zaman para kazanamıyorsunuz. Gelecek sene bu dönemde de astronomik olmasa da maliyetleri karşılayıp, kar ettirecek düzeyde fiyatlar olacaktır".
RAMAZAN'DA DÜŞÜŞ KESİN
Tur operatörleri ve otel sahipleri Ramazan'ın yaşanacağı Ağustos ayında rezervasyonlarda düşüş yaşanacağı konusunda hemfikir olsa da, düşüş oranı konusunda da tıpkı fiyatlardaki gibi farklı görüşler ortaya koydu.
Aliabet, bu dönemde Arap turistlerin rezervasyonlarda Temmuz'a kıyasla yüzde 90'a varan düşüşler görüleceğini tahmin ederken, Barut ve Bayındır bu tahmine katılmıyor. Barut, düşüşün yüzde 10 olacağını belirtirken, Bayındır ise yüzde toplam üzerinden yüzde 40'lık bir azalış tahmini yaptı.
ARAP TURİZMİ TÜM YILA YAYILMALI
Sektör temsilcileri fiyat ve rezervasyonlar konusunda farklı görüşleri savunsa da, bölgeden gelen turistleri artırma konusunda yapılması gerekenler için ise fikir birliği içinde.
Arapları, 'nazlı ve talepkar' turistler olarak niteleyen turizmciler, bu alandaki gelirin artırılması için bu ülkelerden kışın da turist getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aliabet, kış sporları, sağlık turizmi bu alanda cazibeyi artıran adımlar olabileceğini ve özellikle ulaşım alanında önemli adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Barut bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Arap yarım adasından daha fazla turist gelmesi için ulaşımın artması lazım.
İstanbul haricindeki yerlere çok az tur var. Ulaşım ağının artması lazım. Daha fazla reklam yapılabilir, Avrupa'da yapıldığı gibi seyahat acenteleri bilgilendirme gezisi yapabilir. Ayrıca Türk dizilerinin de olumlu etkisi oldu. Gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor. Demek ki bazı şeyler doğru yapılıyor.
Bayındır ise Arap turistlerin Ramazan'da çok fazla hareket etmediğine dikkat çekerek gerek otellerin gerekse de
THY'nin müşterilerin karşısına yeni kampanyalarla çıktığını anca bunu yapmada bu yıl biraz geç kaldıklarını söyledi. Bayındır, "Ancak bunun gelecek sene için faydaları olacaktır diye düşünüyorum" dedi.
RAMAZAN SONRASI PATLAMA YAŞANACAK
Ramazan sonrası ise Eylül, Ekim aylarında Arap turist sayısında patlama yaşanması bekleniyor. Bu dönemde
İstanbul'daki kongreler nedeniyle yabancı konukların artması, Arap turistlerin yer bulma sıkıntısı yaşama ihtimalini de güçlendiriyor. Ayrıca bu dönemde Arap ülkelerinde okul sezonun açılmasıyla, gelen Arap turistlerin profilinin 'çocuklu ve orta halli'den, 'gelir düzeyi yüksek'e döneceği belirtiliyor.
(HÜRRİYET)