Vücudun su ihtiyacının özellikle sıcak havalarda terleme ile gerçekleşen sıvı kayıpları nedeniyle belirgin ölçüde arttığına vurgu yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, terleme ile kaybedilen suyun yerine koyulmasının çok önemli olduğunu aktardı.
Sıcak havalarda vücudun ihtiyacı olan suyu, alınan sıvı miktarı ile değil, üretilen idrar miktarı ile değerlendirmek gerektiğini söyleyen Dr. İşgören şunları söyledi:
“Azalmış idrar miktarı böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların görülme riskini arttırıyor. Vücudun termostatı olarak görülen suyun yetersiz tüketimi, böbrek dahil pek çok organın fonksiyonunu olumsuz etkilemeye başlıyor. Ancak sıvı kayıpları konusunda bilinçli olmak ve sıcak havada pratik önlemler almak yazın sağlıklı kalmaya yardımcı oluyor.”
SU EKSİKLİĞİ CİDDİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR
Vücudumuzun yaklaşık % 60-70’ini suyun oluşturduğunu dile getiren İşgören, “Toplam sıvı miktarındaki %1’lik bile değişiklik kendini susama ile gösterirken, daha fazla kayıp ise ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremez. Su derideki gözeneklerden buharlaşarak vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur.
Su; hücrelerin ihtiyacı olan mineral, vitamin, protein, karbonhidrat, yağ gibi besin maddelerini ve hormonları ihtiyacı olan hücrelere, dokulara ve organlara ulaştırır. Metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan atık maddeleri boşaltım organlarına taşır. Tüm bunlara ek olarak kanın hacmini dengeler ve besinlerin sindirimine yardımcı olur. Yaz aylarında yeterli sıvı tüketilmediği takdirde; kas spazmları, bulantı, yorgunluk hissi, göz pınarlarının kuruması, cilt esnekliğinin kaybolması, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Sıvı kaybının düzeyine göre hissedilen şikayetler değişiklik gösterir” dedi.
YETERLİ SU TÜKETMEK KANSERDEN BİLE KORUYOR
İşgören’in verdiği bilgiye göre, düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrılarını %80, bağırsak kanseri riskini %45 ve meme kanseri riskini %79, mesane kanseri riskini de %50 oranında azaltıyor. Normal vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sıvı alımı ve sıvı kaybının belirli bir dengede olması gerekiyor. Çünkü bu denge bozulduğunda sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Yemek yemeden 4 hafta yaşanabilirken susuz sadece 3-4 gün dayanılıyor.
SICAK HAVALARDA SIVI KAYBINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Çok gerekli değilse 11.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın.
Özellikle sıcak günlerde açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin.
Güneş altında spor yapmayın.
Bol su, ayran, soda veya sporcu içecekleri için.
Meyve, sebze ve salata yiyin.
Alkol tüketimini dengede tutun.
Kahve ve çay tüketimini sınırlayın.
Günlük 2,5-3 litre su için.
SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN AŞIRI SIVI TÜKETİMİNDEN DE KAÇININ
Yeterli su tüketimi ne kadar önemliyse çok fazla su tüketmenin de tehlikeli olduğunu aktaran Dr. İşgören, “Fazla su tüketildiği zaman, böbreğin işlev kapasitesi aşılabilir ve olumsuz etkilenmesi de söz konusu olabilir. Fazla su tüketimi sonucu kandaki sodyum ve elektrolit seviyelerinin aniden düşmesi; beyin ödemi, bulantı, kusma, halsizlik ve bilinç değişikliklerine yol açabilir. Önlem alınmadığı takdirde hayati risk taşıyan hastalıklara hatta ölüme bile neden olabilir. Her bireyin günlük su ihtiyacı farklıdır. Bir uzmana danışıp; kronik hastalıklar, hamilelik, yaş ve cinsiyet faktörleri göz önünde bulundurularak günlük su ihtiyacı belirlenebilir” dedi.