Türk hükümetinin avukatı Münci Özmen, 'seçim barajının siyasi istikrar için gerekli olduğunu' savunurken, başvuruyu yapanların avukatı, 'barajın, çoğulcu demokrasi açısından temsil ve meşruiyet sorunu yarattığını' öne sürdü.
Seçimlerde yüzde 10'luk baraja Anayasa Mahkemesi'nin onay verdiğini kaydeden Münci Özmen, diğer ülkelerdeki davalardan da örnekler vererek, AİHM'nin, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararına müdahale etmemesini istedi.
DEHAP üyeleri Resul Sadak ve Mehmet Yumak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin özgür seçimlerle ilgili 1'nci protokolü 3'üncü maddesini gerekçe göstererek, yüzde 10'luk seçim barajının, seçmenlerin kendilerini özgürce ifade edebilme haklarına engel teşkil ettiğini savunuyor.
3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde Şırnak'tan aday olan Sadak ve Yumak, partilerinin kentte yüzde 45,95 oranında oy almasına rağmen milletvekilli seçilemedikleri gerekçesiyle 2003 yılında AİHM'ye başvurmuşlardı.
AİHM, konuyla ilgili kararını ileri bir tarihte verecek.
Türkiye'de seçim yasası, genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların yüzde 10'unu geçmeyen partilerin milletvekili çakaramacaklarına hükmediyor.
Yasada "Bu siyasi parti listesinde yer almış bağımsız adayların seçilebilmesi de listesinde yer aldığı siyasi partinin ülke genelinde ve ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde yüzde onluk barajı aşması ile mümkündür" deniyor.