Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2952
EURO
37,5348
IMKB
9.028,000
ALTIN
2.915,290
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BÖYLE YAĞMALAMA GÖRÜLMEDİ
BÖYLE YAĞMALAMA GÖRÜLMEDİ
 
"Devletin malı deniz yemeyen domuz"sözünü şiar edinenler bu kadarıda olamaz ki dedirtmeye başladılar işte örneği
 
12.5.2008 - 20:30

SON dönemde aşırı yapılaşma ve doğa tahribatıyla gündeme gelen turizm merkezi Bodrum'da, Karyalılar'a ait dünyaca ünlü 3500 yıllık kaya mezarları ve odalarının üzerine yüzme havuzlu villa yapılıp satılması şaşkınlık yarattı. Villaları yapıp satan müteahhit İsa Şahinkaya, mezarların üzerinde sadece kendilerinin inşaat yapmadığını, herkesin yaptığını, arazinin tapulu malları olduğunu söyledi. Arkeologlar, tarihçiler ve çevreciler tarih talanına isyan etti. Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, olayla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Turgutreis Beldesi'nin Bahçelievler Mevkii'nde yer alan, Karya uygarlığına ait dünyaca ünlü 3500 yıllık dev kaya mezarları, mezar odaları ve tarihi eserlerin üzerine yüzme havuzlu villa yapılıp satılması ortalığı karıştırdı. Tarihçiler, arkeologlar ve çevreciler tarih talanına isyan ettirdi. Bodrum’da geçen cumartesi ‘Miken Uygarlığı ve Bodrum’daki İzleri’ isimli bir konferans veren Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık, dün de tarih araştırmacısı Özay Kartal ile birlikte Bodrum ve yarımadasındaki Karya uygarlığına ait eserleri ve izleri inceleme gezisine çıktı. Turgutreis’te 2 yıl önce Bodrum Müzesi arkeologlarının tespitinden sonra, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescili yapılan Karya uygarlığına ait mezar ve mezar odalarının üzerine ve bitişiğine yüzme havuzlu villa yapılarak satıldığını öğrenen Prof. Dr. Işık, şoke oldu.

Mezar odalarının merdivenlerinin kırıcılarla tahrip edildiği, mezarların üzerine yüzme havuzu yapıldığı, kırılarak aralarından pis su boruları geçirildiği, ayrıca üzerine demir çakılarak telle çevrildiği ve duvar örüldüğünü aktaran Prof. Dr. Işık, tepki gösterdi. Turgutreis Belediyesi Fen İşleri ekipleri ise bugün sabah saatlerinde kaya mezarlarına kondurulan villalarda inceleme yaptı. Kaya mezarlarının etrafına yapılan, inşaat ruhsatı alınmış 6 villadan sadece birinin yüzme havuzunun kaçak olduğu tespit edildi, tutanak tutuldu. Villalara, kaya mezarlarının henüz tescilinin yapılmadığı 2002 yılında inşaat ruhsatı verildiği ortaya çıktı.

BU BİR KÜLTÜR CİNAYETİ

Bodrum ve yarımadasının Karya, Leleg ve Miken gibi üç önemli uygarlığın eserleri ile dünyanın en büyük açık hava arkeoloji parkı olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, şöyle konuştu:

“Bodrum yarımadası dünyanın en zengin tarih ve uygarlığına sahip. Son yıllardaki aşırı yapılaşma birçok tarihi mekanda kültür cinayetine ve talanına neden oldu. Burada da aynı sorunla karşılaştık. Dünyanın en önemli uygarlıklarından biri olan Mikenler'e ait mezarlar ve odaları talan edilmiş, yetmemiş yüzme havuzlu villa haline getirilip satılmaya başlanmış. Bu kültür cinayetine bir an önce son verilmeli. Kültür hazinelerinin vatandaşların tapulu arsaları içerisinde olması onları tahrip edecekleri anlamına gelmez.”

UYARDIK VAZGEÇMEDİLER

Kaya mezarları ve odaların yörenin binlerce yıldan günümüze kadar gelen karakteristik özellikleri olduğunu, ancak son yıllarda inşaatçıların talanına uğradığını kaydeden 65 yaşındaki Hatice Erbil “Burada art arda villalar yapılmaya başlanınca mezarları iş makineleri ile kırdılar. Defalarca uyarmamıza rağmen inşaat yapmaktan vazgeçmediler. Araziler de sürekli el değiştirince muhatap alacak kimseyi bulamadık” dedi.

‘MEZARLAR BİZİM TAPULU MALIMIZ’

Karya mezarlarının bulunduğu bölgedeki villaları yapan müteahhit İsa Şahinkaya ise iddiaları reddetti. Villaları 140 bin pound’a satışa çıkardığını belirten İsa Şahinkaya, “Biz inşaatları kabasında aldık, bitirip satmaya başladık. Ayrıca bu mezarlar bizim tapulu arazimiz üzerinde. Şimdiye kadar birçok villa mezarların bulunduğu alana yapıldı, satıldı, kimse bir şey demedi. Mezarlar inşaat yapılırken biraz tahribata uğramış olabilir, ama bölgede inşaat için gerekli tüm izinleri aldık. Ayrıca mezarların üzerine sadece biz inşaat yapmıyoruz ki herkes yapıyor” diye konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ise olayı duyduktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız’ı arayıp bölgede arkeologların ve uzmanların araştırma yapması için talimat verdiğini bildirdi. Kaymakam Kalkan, “Bu binlerce yıllık tarihe yapılan ayıp ve saygısızlıktır. Tarihi mekanlarımızı ve ören yerlerimizi korumakta güçlük çekiyoruz, ancak tarihi asla sahipsiz bırakmayız. Bu nedenle olayla ilgili soruşturma başlattım. Uzmanların hazırlayacağı raporun sonucunda suçlular hakkında hem idari hem adli soruşturma başlatıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız ve bölgeyi koruma altına alacağız” dedi.

Sonuç ne mi olacak hiç bir şey olmayacak tıpkı denizi doldurup cezasını ödeyen ve plaket aldıktan sonra da bakanlık kararıyla yeniden denizi dolduran aç gözlü doymazla yapıldığı gibi olacak. Tarih yok olacak. Bir takım insanların cepleri dolacak. Siz kızdığınızla bir şey yapamazlığın verdiği sıkıntınızla kalacaksınız. İşte Adalet ve Kalkınmanın ön son örneği.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BU BİR AŞAĞILAMADIR!

AKP'DE DAMAT OL KÖŞEYİ DÖN

TUNCAY ÖZKAN'DAN İLK AÇIKLAMA
»  CHP:"AKP'Yİ LİMON GİBİ SIKACAĞIZ"
»  BARZANİ'NİN 4 AJANINA DİYARBAKIR'DA SUÇ ÜSTÜ
»  DEMİREL, LENİN'DEN FEYZ ALMIŞ!
»  MHP'DE ANTALYA'YA YENİ İL BAŞKANI
»  DTP'Lİ KIRCAN'A TUTUKLAMA
»  'KEY'DE HAYAL KIRIKLIĞI
»  “TAYYİP’İN ÖMRÜ SEHPADA BİTER”
»  VEKİLLERİN YÜZDE KAÇI SİGARA İÇİYOR?
»  SİGARA'LI HAYATTA SON HAFTA
»  SIFIR OTOMOBİLLERDE BAHAR KAMPANYASI
»  AKP'DE DAMAT OLMAK VARMIŞ!
»  ÇİN'DE BÜYÜK DEPREM
»  HER MAHALLEYE BİR İKNA ODASI
»  ŞENER: "OYUM AKP'YE" DEDİ
»  PAŞA SÖYLEDİ: 'KAPATILACAK'
»  KİRACILARA MÜJDELİ HABER
»  BAYKAL'DAN, AB YETKİLİLERİNE:"DEMOKRASİ UKALALARI"
»  ONLAR ANNELER GÜNÜNÜN HİÇ FARKINDA OLMADI Kİ
»  "DEMOKRASİ'NİN BALANS AYARI SANDIKTAN GEÇER"
»  ERDOĞAN: "BİZE BİR ÇOK TUZAKLAR HAZIRLANIYOR"
»  SEN ŞEHİT ACISI NEDİR BİLİRMİSİN BAY LAGENDİJK?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.