Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2352
EURO
37,5417
IMKB
8.975,000
ALTIN
2.873,010
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BABACAN'DAN AVRUPA'DA ŞAŞIRTAN ŞİKAYET
BABACAN DAN AVRUPA DA ŞAŞIRTAN ŞİKAYET
 
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, “Türkiye'de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor” dedi.
 
29.5.2008 - 01:15
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi üyelerine hitap eden ve sorularını yanıtlayan Babacan, Türkiye'nin bölgesinde istikrar, barış ve refahı artırmak için çaba gösterdiğini belirterek, “Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar gibi dış politika konularını yakından takip eden kişiler olarak bunu en iyi siz bilirsiniz. Türkiye, henüz aday ülke olarak AB'ye (dış politikada) çok büyük katkı yapıyor. Üye olduğunda AB'nin stratejik derinliğini arttıracaktır” dedi.

Dünyanın öbür ucundaki Avustralya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanlarıyla temaslarında Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili birçok soruyla karşılaştığını ve bunun bu kadar yakından takip edilmesini şaşkınlıkla karşıladığını aktaran Babacan, bu kadar uzak mesafeden bu yakın ilginin sebebini sorduğunda, “Bizim için çok önemli. Dünyadaki barış ve istikrarı yakından ilgilendiriyor” şeklide cevaplar aldığını anlattı.

Türkiye-AB ilişkilerinin “sınırlarını taşan etkisine” dikkati çeken Babacan, Türkiye'nin üyeliğinin, dünyadaki medeniyetler arası diyalog ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini değerlendiren Babacan, “İran'la iyi diyaloğumuz var. Nükleer anlaşamazlığa çözümün anahtarı siyasi diyalogdur. Türkiye olarak bölgemizde nükleer silah istemiyoruz. Her ülke nükleer enerjiden faydalanma hakkına sahiptir. Bunun için Uluslararası Atem Enerjisi Kurumu'nun kriterlerinin karşılanması ve uluslararası standartlara uyulması gereklidir” şeklinde konuştu.

Irak 'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini en başından beri en güçlü ve istikrarlı savunan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Babacan, bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye'nin öncülük ettiği Irak'akomşu ülkeler girişiminin geçen 5 yılda 9 kez toplanarak bu ülkenin geleceğinde çok önemli bir organ haline geldiğini ifade etti.

Irak'ın kuzeyini üst olarak kullanan ve sınırdan sızarak Türkiye'de saldırılar düzenleyen terör örgütüyle mücadelenin aslaIrak'ın toprak bütünlüğünü ihlal ya da Irak halkına tehdit gibi görülmemesini isteyen Babacan, “Irak'taki merkezi hükümet bize 'Biz de terör örgütünden rahatsızlık duyuyoruz ama müdahale etme şansımız yok' diyor. Dolayısıyla sorun sadece terör sorunudur. Terör örgütü 'Kürtleri temsil ediyorum' propagandası yapıyor. Buna aldanmayın” dedi.
Türkiye'nin bölgesindeki birçok sorunu çözmek için sessiz ya da açık diplomatik çabalarını yoğunlaştırdığını ve ümit verici sonuçlar aldığını anlatan Babacan, sorunların çözümünde siyasi kriterlerin temel alınması, karşılıklı ekonomik bağımlılık yaratılması, herkes için güvenlik, çok kültürlülüğün korunması, farklılıkların zenginlik olarak bir arada var olması gibi ilkeler ekseninde hareket ettiklerini kaydetti.

BabacanKıbrıs 'taki görüşmelerle ilgili bir soru üzerine “Pencere sürekli açık kalmaz. Bu fırsat iyi kullanılmalı. Türkiye BM önderliğindeki sürece desteğini çok açık şekilde ortaya koydu” diye konuştu.
Gümrük Birliğini genişleten EK Protokol konusunda Türkiye'nin hukukçularının AB'den farklı düşündüğünü anlatan Babacan, “Bize göre Ek Protokol limanları açma yükümlülüğü getirmiyor. Bu konudaki tavrımız çok açık ve sonucuna razıyız. Kapsamlı çözüm olmadan be mesele hallolmaz” dedi.

Bakan Babacan, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye'nin askeri arşivler ve Osmanlı arşivleri dahil tüm belgelerini açtığını ve konunun bilim adamları ve tarihçiler tarafından tartışılması için Ermenistan'a yaptığı çağrılardan bugüne dek sonuç alamadıklarını belirterek Erivan ve ABD 'nin Boston kentindeki Ermeni arşivlerinin açılmasını beklediklerini dile getirdi.
Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında sürdürdüğü işgalin de Türkiye-Ermenistan ilişkilerini olumsuz etkilediğini hatırlatan Babacan, Minsk grubunun son dönemde az da olsa çözüm yolunda mesafe almasının ve bunun sonucunda Ermeni ve Azeri devlet başkanlarının yakında bir araya gelmeyi planlamalarının umut verdiğini söyledi.

Babacan, dini özgürlüklerle ilgili bir soruya “Türkiye'de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor. Türkiye'de son dönemde laiklik eksenli bir tartışma yaşanıyor. Bizim laiklik tanımımız çok açık: Din ve devlet işlerinin açık şekilde birbirinden ayrılması. Devletin de bireylerin dininin gereğini yerine getirmesine müdahale etmemesi. Burada farklı inançtakiler de dinsizler de bu özgürlük ortamından faydalanabilmeliler” şeklinde cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, AK Parti'ye açılan kapatma davasına ilişkin beklentisinin sorulması üzerine ise AB yolculuğundaki bir Türkiye'de mahkemelerin “Kopenhag kriterlerine ve Venedik Komisyonu ilkelerine uygun karar vereceklerine ve saygınlıklarını koruyacaklarına” inandığını ifade etti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ECEVİT'E DOĞUM GÜNÜNDE RAHŞAN'SIZ ANMA

DANIŞTAY'IN YENİ BAŞKANINDAN İLK MESAJ

MECLİS'TE MOLLA'LI MEMATİLİ UYUŞTURUCU TARTIŞMASI
»  ATALAY, SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDI
»  TELEKULAK TARTIŞMASINA MHP DE KATILDI
»  CHP'NİN DİNLENMESİ ANKARA'YI GERDİ
»  DANIŞTAY'IN YENİ BAŞKANI MUSTAFA BİRDEN
»  GÖKÇEK, ANKARA'LILARI NASIL KANDIRDI?
»  BAYKAL'DAN DİNLEME ÖFKESİ
»  DSP’DEN “TELEKTULAK” TEPKİSİ: “DİKTATÖRYAL DAVRANIŞ”
»  CHP DİNLEME TARTIŞMALARINI MECLİS'E GETİRİYOR
»  KÖŞK'E ÇIKTIKTAN SONRA GÖRÜŞ DEĞİŞİKLİĞİ OLDU MU?
»  ŞEHİT EŞİ:"VATAN SAĞ OLMASIN"
»  "BU KADAR ADİ'SİNİ GÖRMEDİM"
»  CHP GENEL MERKEZİ'NDE 'BÖCEK' ARAMASI
»  ERDOĞAN'IN 'B'PLANI
»  AKP'YE OY İÇİN YEMİN ETTİRİP ALTIN VERDİLER
»  KÖŞK TADİLATINA HARCANAN PARAYLA NELER YAPILABİLİRDİ..!
»  SORU: BAŞBAKAN'IN GÖREVİ NE? CEVAP:CHP'YE KIZMAK
»  ZİRAAT BANKASI'NIN BİLGİLERİ FRANSIZLARIN ELİNE GEÇTİ
»  SİGARA MUHBİRLİĞİ DEVRİDE BAŞLATILIYOR
»  GÖÇMEN KUŞLARIN BEYNİNDEKİ ESRARENGİZ GPS SİSTEMİ
»  LONDRA BELEDİYE BAŞKANI BİZİM BORİS, GÖÇEKLİ OLUYOR
»  AMERİKALI MİLLETVEKİLİ SCHMIDT'TEN, ATATÜRK'E ÖVGÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.