Babacan, işsizlik ve istihdama ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye'de genelde ocak ayından şubata işsizlikte artış olurken, bu kez düşüş olduğunun altını çizen Babacan, "Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 12.7 düzeyinde bulunuyor. İstihdamdaki toparlanma beklenenden hızlı gerçekleşiyor. Geçen yıl şubattan, bu yıl şubata kadar toplam 1 milyon 488 kişilik istihdam artışı oldu" dedi.
Şubattan şubata bakıldığında, sanayideki istihdam artışının 293 bin kişi olduğunu bildiren Babacan, şöyle devam etti:
"İnşaat'ta 90 bin kişi artmış. Hizmetlerde, geçen seneye göre 423 bin kişi artmış. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı geçen yıl şubatta yüzde 14.3 iken bu yıl yüzde 12.7 olmuş.
Genel işsizlik oranı, geçen yılın şubat ayından bu yılın şubat ayına kadar yüzde 1.7 oranında düşüş gösterdi. Bu pek çok kişinin beklediğinden daha hızlı bir düşüştür. İstihdamda henüz kriz öncesine geri dönmesek de yinede beklentilerin üstünde çok hızlı bir toparlanma bulunuyor.
Pek çok gelişmiş ülkede, 2001 yılı sonuna kadar işsizlik oranı artmaya devam ederken, bizde ise düşüş başladı. Geçen yılın mayıs ayından bu yana, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamları bize, ay bazında, işsizlikte düzenli bir düşüş olduğunu gösteriyor."
Başbakan Yardımcısı Babacan, sanayileşmiş ülkelerdeki işsizlik oranı yükseliş içindeyken ve bu yükselişin 2011 yılı sonuna kadar sürmesi beklenirken, Türkiye'de işsizliğin düşüş içinde bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de daha önce alınan ve alınmaya devam edecek olan tedbirler ile Türkiye'de işsizliği azaltacaklarını belirten Babacan, TÜİK anketine göre, gelecek 6 ayda iş bulma olanaklarında artış beklendiğini, ankete katılanların, gelecek 6 ayda satın alma gücünün artacağı görüşünde olduğunu söyledi.
Haziran ayında geniş katılımlı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapılacağını açıklayan Babacan, "O toplantıya Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) liderlerini de çağıracağız ve bu toplantıda Ulusal İstihdam Stratejisi'nin en son değerlendirmesini yapacağız" dedi.