Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4762
EURO
36,3800
IMKB
9.390,000
ALTIN
2.875,110
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAHÇELİ'DEN KAPATILMAMA UYARILARI
BAHÇELİ DEN KAPATILMAMA UYARILARI
 
MHP Genel Merkezi'nde basın mensuplarının karşına çıkan Devlet Bahçeli geçen yılın yasama yılını deeğrlendirdi, ve Ak Parti'nin kapatılmamasını yorumladı
 
26.8.2008 - 13:25
MHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlarla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev yetkilerine müdahale ettiğini söyledi. Bahçeli Anayasa Mahkemesi'nin görev yetkilerinin kısıtlanmasını önerdi. 
Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesi kararını ve AK Parti'ye açılana kapatma davasının sonucu değerlendiren Bahçeli, türban karının veto edilmesini şu sözlerle eleştirdi: "Yüce Mahkemenin milli iradenin tecelli ettiği yegâne merci olan Meclis’in iradesini hiçe sayarak Anayasa’da belirlenen çerçevenin dışına çıkıp yasama yetkisini sınırlandırması, demokratik parlamenter rejim açısından savunulabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir." 

AK Parti için açılan kapatma davası sonucunda AK Parti'nin kaaptılmadığı ama cezalandırıldığını söyleyen Bahçeli, "İktidardaki bir partinin böyle bir cezaya çarptırılması ve bu suretle siyasi ehliyet ve meşruiyetinin şaibeli hale gelmesi, normal ve sürdürülebilir bir durum olarak görülemeyecektir." şeklinde konuştu... Bahçeli Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla AK Parti'yi uyarmadığı aksine mahkum ettiğini söyledi.

Bahçeli konuşmasından satır başları şöyle:


• Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü konusunda 5 Haziran 2008 tarihinde aldığı Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikleri iptal kararının gerekçesi bugüne kadar açıklanmamıştır.
Bu kararın hukuki sonuçları ve siyasi yansımaları gerekçeli kararla açıklık kazanacaktır.  Hukuki olmaktan ziyade siyasi düşünce ve saiklere dayanan bu iptal kararı yasama organının görev ve yetki alanına müdahale olarak görülmüş ve yetki aşımı ve yasama organının iradesini engelleyen fonksiyon gaspı tartışmalarına yol açmıştır.

MECLİS İRADESİ HİÇE SAYILDI


• Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama yetkisi, Anayasa’nın açıkça belirlediği sınırlar dışında genel, mutlak ve münhasır bir yetkidir. Anayasa Mahkemesi’nin 10. ve 42. maddeleri iptal ederken TBMM’nin bu alandaki yetkisinin kısıtlanmış olduğu sonucuna hangi hukuki değerlendirmeyle vardığı ve bunun dayanakları, gerekçeli karardan anlaşılacaktır.

• Yüce Mahkemenin milli iradenin tecelli ettiği yegâne merci olan Meclis’in iradesini hiçe sayarak Anayasa’da belirlenen çerçevenin dışına çıkıp yasama yetkisini sınırlandırması, demokratik parlamenter rejim açısından savunulabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir.  Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu konudaki tavrı 10 Haziran 2008 tarihli TBMM Grup toplantımızda bütün açıklığıyla ortaya konulmuştur. Bu çerçevede, Meclis’in hukukunun korunması ve yetkilerine sahip çıkılması için yapılması gereken makul ve meşruiyet sınırları içinde kalacak düzenlemeleri iyi niyetle değerlendirmeye hazır olduğumuz kamuoyuna açıklanmıştır.

•  Bu düzenlemelerde, büyük Meclis çoğunluğu nedeniyle sayısal anlamda belirleyici olacak parti AKP’dir.
 Ancak, Başbakan Erdoğan bu konudaki çağrımızı bugüne kadar karşılıksız bırakmış ve Parlamentonun hukukuna sahip çıkması konusunda ne düşündüğünü somut olarak ortaya koyamamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda bugün de aynı noktada durmaktadır.

MHP KARARDEN MEMNUN


• Önümüzdeki dönemde siyasetin hareket alanını etkileyecek ikinci unsur, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın sonuçları olacaktır. Anayasa Mahkemesi 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna açıklanan kararıyla; AKP’nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğuna 10’a 1 gibi büyük bir çoğunlukla hükmetmiş, Ancak parti kapatma için gerekli nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığından hazine yardımından mahrumiyet cezası vermiştir.

• Milliyetçi Hareket Partisi Anayasal yargı sürecinin AKP’nin kapatılmamasıyla sonuçlanmasından demokrasi ve rejimin geleceği açısından memnuniyet duymuştur. AKP’nin kapatılmaması, MHP’nin koalisyon ortağı olduğu 57. Hükümet döneminde 3 Ekim 2001 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği sayesinde olmuştur.

• Bu dönemde yapılan değişikliklerle parti kapatma için odak olma katı esaslara bağlanmış, nitelikli çoğunlukla karar alma şartı getirilmiş ve parti kapatma yerine hazine yardımının kesilmesi alternatif bir yaptırım olarak düzenlenmiştir. 2002 yılından bu yana büyük bir Meclis çoğunluyla tek başına iktidarda olan AKP’nin, şimdi şikâyet ettiği parti kapatma konusunda altı yıldır hiçbir adım atmamış olmasının, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma açısından ifade ettiği samimiyetsizlik derecesini Türk milletinin takdirine bırakmak isterim.

MAHKEME AK PARTİ'Yİ UYARMADI MAHKUM ETTİ


• Yüce Mahkeme’nin AKP davası kararı hakkında bugüne kadar farklı değerlendirmek yapılmış ve kararın niteliği ve sonuçları konusunda herkes kendi bakışı açısından yorumlarda bulunmuştur.  Mahkemenin sadece geçmişi değil, bundan daha önemli olarak siyasetin geleceğini ilgilendiren bu kararının, siyaset kurumunun ve Parlamento’nun hareket alanı üzerinde çok ciddi sonuçlar doğurması muhtemeldir.  Bu bakımdan önümüzdeki dönemde siyaset kurumunu karşısına çıkabilecek tablonun iyi anlaşılması için, Yüce Mahkemenin bu kararının doğru okunması ve doğuracağı hukuki ve siyasi sonuçların doğru değerlendirilmesi mutlak bir zorunluluktur.

•  Anayasa Mahkemesi;  AKP ile ilgili olarak ilk önce suç tespitinde bulunmuş, Anayasa’nın yasakladığı faaliyetlerinin odağı haline geldiğine hükmetmiş ve bu suç için Anayasa’da öngörülen bir ceza yaptırımı uygulayarak partiyi mahkûm etmiştir.  Anayasa’da belirlenen siyasi partilerin uyacakları esaslara aykırı hareket ettiği mahkeme kararıyla tescil edilen AKP’ye verilen ceza, bu bakımdan basit ve sıradan bir ihtar cezası değil, mahkûmiyet cezasıdır.

•  Daha ağır yaptırım olan parti kapatma yerine, diğer bir cezai yaptırım olan hazine yardımından mahrumiyet cezasına çarpıtılması, kararın özü ve esasının Anayasa’ya aykırı faaliyetlerden mahkûmiyet olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. AKP’nin bu şekilde suç tespitiyle mahkûm olması vahim bir durumdur. Mahkeme bu tespiti yapmakla AKP’yi daimi Anayasa gözetimi ve denetimi altına almış ve vundan sonraki faaliyetlerini izleyecek hukuki bir kontrol mekanizması tesis etmiştir.

AKP'NİN ÖNÜNDE KIRMIZI ÇİZGİLER VE DAVRANIŞ KODLARI OLACAK


• Yüce Mahkemenin bu kararının henüz açıklanmayan gerekçesi, durumunun bütün yönleriyle anlaşılabilmesi bakımından hayati önem taşımaktadır.  İddianamedeki hangi delilleri odak olma tespitinde geçerli sayıldığı gerekçeli kararla anlaşılacak ve bunlar AKP için önümüzdeki dönemde aşılamayacak kırmızıçizgiler ve davranış kodları olacaktır. Gerekçede yer alacak tespit ve yorumların AKP’nin ötesinde siyaset alanının sınırları üzerinde kısıtlayıcı etkiler yaratması ve siyasi partilerin hareket sahasını daraltıcı sonuçlar doğurması da ihtimal dışı sayılamayacaktır.   Böyle bir durumda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Anayasa’dan kaynaklanan görev, yetki ve sorumlulukları yeni bir çerçeveye oturtulmuş ve bu konularda Yüce Meclis için yasak alanlar belirlenmiş olacaktır.  Bu nedenlerle Anayasa Mahkemelerinin gerekçeli kararı sadece AKP’yi değil, topyekün siyaset kurumunu ve TBMM’ni de yakından ilgilendirmektedir.

NORMAL BİR DURUM DEĞİL, SİYASET KAYITSIZ KALMAMALI

İktidardaki bir partinin böyle bir cezaya çarptırılması ve bu suretle siyasi ehliyet ve meşruiyetinin şaibeli hale gelmesi, normal ve sürdürülebilir bir durum olarak görülemeyecektir. Türkiye’nin, devletin temel ilkelerine aykırı faaliyetlerinin odağı olduğu mahkeme kararıyla tespit ve tescil edilmiş bir partinin hükümeti tarafından yönetilmesi, demokratik rejimlerde doğal sayılan ve pek rastlanılan bir durum değildir.  İktidar partisinin böyle bir mahkûmiyet sonrası sürekli kapatılma tehlikesi altında görevini sürdürmesi siyasi istikrar açısından ciddi bir risktir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kaynağını Anayasa’dan alan görev, yetki ve fonksiyonlarının mahkeme kararıyla sınırlandırılması, bunlar üzerinde ipotek ve rehin tesisi anlamına gelecek kısıtlamalara tabi tutulması, kuvvetler ayrıldığı ilkesini zedeleyecek, toplumsal ve siyasi tıkanıklara yol açacaktır.  Böyle bir tablo, başlı başına bir istikrarsızlık tablosudur.  Bu nedenle Türkiye, Anayasa yargısı süreçleri sona erse de, yaşanan son bunalımdan normalleşme sürecine geçememiş, yeni gerginlikler üretmeye müsait bir alacakaranlık dönemine girmiştir.  Bu durum karşısında siyaset kurumunun kayıtsız kalması düşünülemeyecektir.

 Başta AKP olmak üzere herkes yaşanan bu süreçten gerekli dersleri çıkarmak ve demokratik rejimin geleceğini her düşüncenin üstünde tutan bir bakış açısı geliştirmek durumundadır.  Siyasi partilerin demokrasi ortak paydasında buluşarak bu konuda siyasi bir tavır sergilemeleri, kendi varlık nedenlerinin bir gereği olarak görülmelidir.  Anayasa Mahkemesi’nin AKP kararı sonrası her kesim yeni bir dönem başlaması temennisini dile getirmiş ve bu konuda açık çağrılarda bulunmuştur.

Çok geniş bir tabanı olan bu yöndeki beklentilerinin hayata geçirilmesinin şartlarını hazırlamak için, ilk önce yeni dönem ve yeni sayfa beklentilerinin somut içeriğine açıklık kazandırmak gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin siyasette yeni dönem temennisini Anayasal yargı süreçleri devam ederken ilk önce dile getiren parti olduğu hatırlanacaktır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR BAŞLIYOR

KEÇİÖREN'DE BÜFECİYE DAYAĞA SORUŞTURMA

GÖKÇEK, BU KEZ ODTÜ'DEN YOL GEÇİRECEK
»  OBAMA'YA SUİKAST GİRİŞİMİ
»  BAHÇELİ,AKP'NİN SUÇ TESPİTİYLE MAHKÜM OLMASI ÇOK VAHİM BİR DURUM
»  HANİ ARAZİLER ORMAN KALACAKTI?
»  ÇÖMEZ'İN KAPATMA SOHBETLERİ
»  İSMAİL TÜRÜK, YİNE ÇAM DEVİRDİ
»  "GAFFAR OKKAN'I JİTEM ÖLDÜRDÜ"
»  "PARTİ KURACAĞIM PARA VERİN"
»  CİA,TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN'A SALDIRDI
»  ANKARA'DA KESİK KOL, KESİK BAŞ VAHŞETİ
»  BÜYÜKANIT,KIŞ HAREKATININ NEDEN YAPILDIĞINI AÇIKLADI
»  ABD'YE GÖRE SİVİL ÖLDÜRMEK "MEŞRU"
»  DANİSKALARIN DANİSKALARI..
»  "BÖLÜCÜLERİN DANİSKASI, BAŞBAKANLARIN YÜZ KARASI"
»  KEÇİÖREN'DEKİ ZABITA DAYAĞINA ABD EL KOYDU
»  İŞTE ORDUYA SALDIRANLARIN ASIL NEDENİ
»  KEÇİÖREN'DEKİ DAYAĞA ABD İLGİSİ
»  GARİH'İN KANLI GÖMLEK ŞEMASI ERGENEKON'DA
»  EMNİYET'E SAVCILIK BASKINI İLE İLGİLİ 7 KRİTİK SORU
»  ERGENEKON, KÜRTLERİ DE BÖLDÜ
»  ERGENEKON, KURTLAR VADİSİ'NDE
»  ERGENEKON'UN ARKASINDAKİ ASIL AMAÇ..?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.