Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda, kamuoyunda "İntibak Yasası" olarak nitelendirilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde konuştu.
Emeklileri enflasyona ezdirmediklerini belirten Çalışma Bakanı, “‘Emeklilere maaşlarında bu iyileştirmeleri yaptınız, enflasyona ezdirmediniz ama bu yeterli mi’ diye bir soru sorulursa tabi bunun yeterli olmadığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hükümet olarak da ifade ediyoruz. Daha çok olmasını kim istemez ki” dedi.
-“YAPILAN DÜZENLEME ZAM DEĞİL”-
Yapılan düzenlemenin “zam” olmadığının altını çizen Bakan Çelik, sistemdeki farklılıklardan kaynaklanan aynı şartlarda olmasına rağmen farklı zamanlarda emekli oldukları için maaşlarında farklılık olan emekliler arasındaki uyumu gerçekleştirmeye dönük bir düzenleme olduğunu söyledi.
-SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ-
Çalışma Bakanı, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin soruya Çalışma Bakanı, “Bizim iktidarımız döneminde getirilen bir prim değil. Eğer sosyal güvenlikte denge kurulur ise veya ona yakın bir noktaya taşıdığımızda bu destek priminin kalkması gerekiyor. Bu bir ihtiyacın ürünü. Bu süreç belli bir sürece daha Türkiye’nin belli bir zaman dilimine daha ihtiyacı olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.
-YAŞA TAKILANLAR-
Yaşa takılanların prim gün sayısı dolmasına rağmen emekli olamayanlara ilişkin soruya Çalışma Bakanı, “Eğer bu yaşa takılan diye ifade ettiğiniz arkadaşların emekliliğini sağlayacak olursak eskiye dönelim diyorsunuz yani eski anlayışa dönelim. 3 yıl beklemesin, 45 yaşında olan vatandaşımızı daha da erken bu şekilde emekli edelim gibi yaklaşım sosyal güvenliğe, sosyal güvenlik penceresi açısından bir bakış değil, popülist bir yaklaşımdır, doğru değildir.
Sağlık ile ilgili sorun önemlidir. Sağlıkla ilgili 1 Ocak itibarıyla gelir testi uygulamasına geçtik, bu vatandaşlarımız bir şekilde bu sağlık sistemi içerisinde yer alabilirler, ya primleri kamu tarafından karşılanır veya kendileri gelir durumuna göre cüzi bir 35 TL gibi bir prim ödeyerek sağlıktan yararlanabilirler” dedi.
-DEFATEN 2013 OCAK AYINDA ÖDENECEK-
Yasanın 2013’te yürürlüğe girmesine ilişkin soruya da Çalışma Bakanı, “2 milyon 743 bin dosya tek tek incelenecek. Uzman arkadaşlarımız 8 ay boyunca mesai yapacak. Kademeli olarak yapacağımızı ifade etmiştik. Tam aksi bir durumla karşı karşıyayız, emeklilerimizin lehine bir düzenleme yapıyoruz, Sayın Başbakanımızın talimatıyla defaten bunun 2013’ün Ocak ayında ödenmesi kararını aldık” dedi.
Çalışma Bakanı, en yüksek artışın Bağ-Kur 24. basamağın bu düzenlemeden 118 TL, SSK’lılara ise 2013 Ocak ayı itibarıyla 339 TL olacağını söyledi.
-DANIŞMA KURULU ÖNERİSİ-
Genel Kurul’da, Danışma Kurulu’nun, Genel Kurul’un, 1 Mart Perşembe günü saat 11.00’de toplanmasını öngören önerisi kabul edildi. (ANKA)