Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2347
EURO
36,7931
IMKB
8.612,000
ALTIN
3.002,300
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BANKALARDAN UCUZ,KELEPİR EMLAK!
BANKALARDAN UCUZ,KELEPİR EMLAK!
 
Yasal işlemlerin uzun sürdüğünü belirten ekonomistler, borcunu ödeyemeyenlerin mallarının bankalara yeni geçtiğini söyledi
 
11.3.2012 - 10:57

Bankaların ilan ettikleri satılık gayrimenkul verileri baz alınarak yapılan hesaplamalarda bankaların elindeki gayrimenkul sayısında son iki yıla göre yüzde 109'luk artış olduğu gözlendi.

En büyük artış ise son iki aylık dönemde yaşandı. 2010 yılında 3 bin 285 olan satılık gayrimenkul sayısı 2011'de yüzde 27 artışla 4 bin 183'e, 2012'nin Mart ayında ise yüzde 67 artışla 6 bin 891'e çıktı.

FAİZLER YÜKSELİNCE...

Bugün'ün haberine göre, bankaların elindeki satılık gayrimenkullerin artış nedeni yükselen faizler, bankaların yılsonu bilanço kapatma telaşı, eski gayrimenkullerin satılamaması ve kriz döneminden kalan gayrimenkullerin hukuki açıdan işlemlerinin yeni tamamlanıp bankaya geçmesi olarak özetendi. Bankacılar satılık gayrimenkullerin icralık mallar olmadığına dikkat çekerek bu malların borcunu ödeyemeyenlerin teminat olarak bıraktığı gayrimenkuller olduğunu, dolayısıyla borcunu ödeyemeyenlerin mallarının artık tamamen bankalara geçtiğini söylediler.

BANKACILAR DA DERTLİ

Takipteki krediler oranının 2009'un son çeyreğinde zirve yaptığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, yaşanan ekonomik krizlerin yasal işlemler ve prosedür nedeniyle bankalara yansımasının bir yıl sonraya denk geldiğini söyledi. Bu nedenle 2010 yılı ve 2011 yılının ilk 2 çeyreğinde yasal takipten sonra bankaların mülkiyetine geçen gayrimenkullerin sayılarında çok büyük artışlar olduğuna dikkat çeken Tosun, "Portföyünde gayrimenkul bulunduran bankalar da bu durumdan muzdarip. Çünkü gerek bankaların ellerindeki gayrimenkulün yönetimi için kurulan organizasyonun maliyeti, gerek gayrimenkullerin emlak vergisi, bina sigortası ve aidatları gibi giderler bankalar için sorun oluşturuyor" bilgisini verdi.

BDDK'DAN DESTEK İSTENDİ

BDDK'nın bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine de değinen Fatih Tosun, "Altyapısı iyi oluşturulmuş bir düzenlemeye ihtiyaç var. Örneğin bankalara gayrimenkullerin piyasa değerinin yüzde 25 altında satma yetkisi verilmesi ile kredi teminatından ellerinde kalan gayrimenkulleri eritmede kolaylık sağlayabilir" dedi.

EVLER TEMİNAT GÖSTERİLDİ

Bankaların borca karşılık el koydukları gayrimenkullerin dağılımına baktığımızda da ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 6 bin 891 gayrimenkulün yüzde 60'ına denk gelen 4 bin 152 adet gayrimenkul daire, villa ve müstakil evden oluşuyor. Toplam kalem içinde el konulan işyeri sayısı binde 9'luk oranla 648, el konulan tarla bağ ve bağçe sayısı yüzde 16'lık oranla 1090 ve el konulan arsa sayısı da yüzde 15'lik oranla 1001 olarak bankaların internet sitelerinde yer alıyor.

YILLARDIR SATILAMAYANLAR VAR

Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında bankaların ellerinde bulunan gayrimenkullerin satılamadığı da dikkat çekti. 2011 yılı satılık gayrimenkul listesinde yer alan birçok gayrimenkul geçen yıl ve ondan önceki yıl da bankaların listesinde yer aldı.

Bankaların el koydukları gayrimenkullerin Türkiye genelinde dağılımına baktığımızda da en fazla icralık gayrimenkul sayısının İstanbul'da olduğu gözleniyor. İstanbul'u Ankara, İzmir ve Antalya izliyor. İşyeri hacizlerinde de İstanbul başı çekiyor.

HACİZLİ FABRİKALAR AZALDI

Geçmiş yıllarla kıyaslandığında hacizli fabrika sayısında ise azalma olduğu dikkat çekiyor. 2010 yılında 77 olan hacizli fabrikaların yüzde 41'inin satıldığı son iki yıl içinde yeni fabrikaya ise el konulmadığı gözleniyor. Ankara, Şanlıurfa, Afyon ve İzmir'de el konulan birden fazla fabrika bulunuyor. Bu illeri Çorum, Kayseri, Yozgat ve Çankırı izliyor.

27 BİN LİRAYA EV, 10 BİN LİRAYA ARSA

Bankaların ilan ettikleri satılık gayrimenkuller arasında çok uygun fiyatlarla ev, işyeri ve arsa bulmak mümkün. İstanbul Pendik'te 27 bin liraya 2+1 ev ilanı bulunuyor. Arsalarda ise rakamlar çok daha cazip. Bankaların elden çıkarmak istediği arsalar arasında 10 bin liraya kadar arsa bulunuyor. Gayrimenkullerin fiyatları bulundukları bölge ve büyüklüklerine göre değişkenlik gösteriyor. Ancak icralık malların takibi ve bankalarla vatandaşı uzlaştırma görevi üstlenen Avukat Fahri Sadıkoğlu, hacizli mal alımları konusunda çok iyi araştırma yapılması gerektiği konusunda alıcıları uyarıyor

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'DE BENZİN 5 DOLAR OLACAK KORKUSU

'EURO BÖLGESİ ÇÖKERSE.... ' !

SİM KARTLARA İNDİRİM GELİYOR
»  KOMŞU'YA 105 MİLYAR EUROLUK BORÇ KIYAĞI
»  YUSANİSTAN'DA BİLE BENZİN BİZDEN UCUZ!
»  DOĞALGAZ'A ZAM SİNYALİ!
»  "VERGİ YÜKÜ O KADAR YÜKSEK DEĞİL"!
»  ELEKTRİK VE SU BORCU OLANLARA KÖTÜ HABER
»  ALTIN HALA GÜVENLİ LİMAN MI?
»  MEMUR'A CUMARTESİ MESASİ!
»  MEMUR, MECLİS ÖNÜNDE BORDRO YAKTI
»  MESAİ SAATLERİNE GÜN IŞIĞI AYARI!
»  ELEKTRİKTE TARİFE SEÇME DÖNEMİ!
»  KART AİDATINDA İYİ HABER!
»  GECİKEN ZAM MEMURA PAHALIYA MALOLDU!
»  ARTIK BAKKALLAR DA BEYAZ EŞYA SATACAK!
»  DEVLET, 400 BİN KİŞİYE PAR VERECEK!
»  DÜNYANIN EN ZENGİN ADAMI BELLİ OLDU!
»  ŞUBAT AYININ ZAM ŞAMPİYONU DOLMA BİBER
»  YENİ SİMGE PAHALIYA PATLADI!
»  PİYASALARIN YENİ KABUSU: PETROL!
»  ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
»  ALMADIĞIMIZ GAZ'A 2,5 MİLYAR DOLAR!
»  İŞSİZLİK, GENÇ-YAŞLI DİNLEMEDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.