HÜSEYİN ÖZAY/STAR
Bir anlamda almadığımız gaz için 2.5 milyar dolar ödemiş olduk. Türkiye ‘al ya da öde’ yükümlüğüne 2007 yılından itibaren girmeye başladı. İran’a 2007’de alamadığımız gaz için 20 milyon dolar, 2008’de 704 milyon dolar, 2009’da ise 604 milyon dolar ödemek zorunda kaldık. Rusya ile ise 2009’da 62 milyon dolar, 2010’da 35 milyon dolar, 2011’de 1 milyar dolar al ya da öde yükümlüğü doğdu. 2011 yılındaki 1 milyar dolarlık fatura ise, Mavi Akım Projesi’nden taahhüt edildiği halde alınmayan gazdan kaynaklandı. Yine 2011 yılında, Azerbaycan ile de 123 milyon 654 bin liralık al ya da öde yükümlüğüne girildi.
5 yıl içinde geri alınabilecek
Anlaşmalara göre, al ya da öde yükümlüğünü kapsamında yapılan ödemeler, beş yıl içinde gaz olarak geri alınabiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı şimdi ödenen al ya da öde faturalarını geri almanın yollarını arıyor. Bunun için gaz deposunun hızla tamamlanması, gaz tüketiminin artırılması planlanıyor. Bu arada, al ya da öde yükümlülüklerinin tamamı nakit olarak ödenmedi. Örneğin, İran’a olan yükümlüklerin 700 milyon dolarlık kısmı, tahkim bedeli ile karşılandı. Rusya ile yapılan anlaşma ile ödenen al ya da öde tutarlarının bir kısmının daha düşük bedel üzerinden alınması sağlandı.
Gül, atanırsa ayda 10 bin TL zarar edecek
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresi 29 Şubat’ta doldu. Ancak Meclis’e sunulan BDDK ve TMSF Başkanları’nın görev süresini 5+5 yıl olarak düzenleyen teklif ile Gül’ün TMSF Başkanlığı’na atanmasının yolu açıldı. Kurumda, Gül’ün yeniden başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fakat, Gül, TMSF Başkanlığı’na atanırsa, maaş krizi yaşayacak. Eşit işe eşit ücret kararnamesine göre 15 bin lira olan Gül’ün maaşı, 5 bin 500 liraya düşecek. Yasaya göre, Gül atanmazsa, bir yıl süresince aynı maaşını alacak. Atanırsa 5 bin 500 lira, atanmazsa 15.5 bin lira alacak. Yani zararı 9.5 bin lira olacak. Kulislerde ise maaşlarla ile ilgili düzenleme yapılacağı konuşuluyor.
Devlet 400 bin KEY sahibini arıyor
DEVLET Konut Edinme Yardımı (KEY) kesintilerini ödemek için 400 bin hak sahibini arıyor. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın yaptığı çalışmalar sonucu 13 milyon vatandaşa KEY ödemesi yapan devlet, 400 bin kişiye ulaşamadı. Bu kişilerin kimlik bilgileri hatalı olduğu için, bulanamıyor. Bu kişilerin listesi, KEY ödemeleri ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın sitesinde ilan edildi. Vatandaşlar, sicil numaraları ile hak sahibi olup olmadıklarını sorgulayabilecekler. Listede ismi olan kişiler ise bilgilerini düzelttirerek paylarını alabilecek. Eğer, KEY tutarları tahsil edilmezse, KEY’ler Hazine’ye aktarılacak.