Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BARZANİ'Yİ ARAYAN İSRAİL'DE BULUR
BARZANİ Yİ ARAYAN İSRAİL DE BULUR
 
Barzani bir anda ortadan kayboldu. Kimi ABD'de diyor kimi çeşitli Avrupa ülkelerinin isimlerini sayıyor. Ama unutulan bir ülke var "İsrail"... Karagül önemli ayrıntıları yazdı
 
27.11.2007 - 09:32

İbrahim Karagül/Yenişafak

Barzani nerede? İsrail'de olmasın!

Türkiye birkaç gündür Mesut Barzani'nin neden kayıp olduğunu, nerede olabileceğini çözmeye çalışıyor. Sadece Türkiye değil, yakın çevresi dışında herkes aynı bilmeceyi çözmekle meşgul. Özellikle son iki aydır, uluslararası pazarlıkların merkezinde ve her sözü/hareketi olay olan bir kişinin bu kadar kolay gözlerden kaybolabilmesi elbette son derece dikkat çekici.

PKK üst yöneticilerine yönelik operasyon hazırlıklarının sürdüğü, bazılarının paketlenip Türkiye'ye teslim edilmesi ya da bir başka yerde gözaltında tutulması ihtimalinin belirdiği, PKK-PJAK'ın ABD ve Türkiye ile işbirliği yaptıkları iddiasıyla Barzani ve Celal Talabani'ye karşı sert açıklamalar yayınladığı bir dönemde bir anda Barzani'nin kendisi kayıplara karıştı. Nerede olabileceğine ilişkin tartışmalardan önce konuya ışık tutabilecek bir olayı anlatmak istiyorum.

Geçtiğimiz yıl Ağustos-Eylül aylarında yine Kuzey Irak'tan benzer bir “kayıp” haberi günlerce tartışılmıştı. Ardında iz bile bırakmadan ortadan kaybolan kişi Neçirvan Barzani'ydi. K. Irak yönetiminin hükümet başkanı ve bölgesel yönetimin Başbakanı günlerce ortadan kayboldu. O zaman da bugünkü gibi çok sayıda iddia atıldı ortaya. Kaçırıldığı söylendi, gözaltına alındığı söylendi, vurulduğu/suikaste uğradığı söylendi. Bir başka ülkede tedavi altına alındığı öne sürüldü. Hangi ülkeye gitmiş olabileceğine dair spekülasyonlar üretildi. KDP Merkez Yürütme Komitesi Üyesi ve Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizai, Neçirvcan Barzani'nin Avrupa ülkeleri ile Amerika'yı kapsayan 20 günlük bir gezide olduğunu açıkladı.

Neçirvan Barzani 6 Eylül 2007'de Selahaddin kentinde ortaya çıktı. Yirmi gün boyunca yerel televizyonlarda görünmeyen, Erbil'deki yerel parlamentonun açılış toplantısına bile katılmayan Barzani, ilk kez İngiliz temsilci ile görüntülendi. Sonradan ortaya çıktı ki, Barzani ne yaralanmış ne de başına bir iş gelmişti. Yirmi gün boyunca İsrail'deydi. Öyle Avrupa ülkelerinde de dolaşmamıştı. Ancak giderken de, gelirken de, İsrail'deyken de hakkında hiçbir bilgi dışarı sızmadı. Yine sonradan ortaya çıktı ki, N. Barzani her yıl birkaç haftasını İsrail'de geçiriyormuş. Orada bir takım eğitim çalışmalarına katılıyormuş. Barzani ile ilgili tartışma bu şekilde sonuçlandı ama kimse İsrail'le yakınlığın içeriği ve orada nelerle meşgul olduğuyla ilgilenmedi.

Gelelim Mesud Barzani ile ilgili tartışmalara: İlk iddia 23 Kasım'da, günlük yayınlanan Irak Direniş Raporu'nda ortaya atıldı. Samarra'da ABD üssüne yönelik ağır saldırılara, “yağmur gibi Katyuşa saldırıları”ndan ve aynı gün Basra'daki İngiliz üssüne yapılan operasyona ilişkin bilgiler içeren raporun Erbil ile ilgili bölümünde Mesud Barzani'nin yaralandığı öne sürüldü.

Yaqen adlı haber kaynağı üzerinden Bağdat saatiyle 06:30 itibariyle aktarılan iddiada, “Kukla Kürdisdan Lideri” olarak söz edilen Barzani'ye yardımcılarından biri tarafından suikast düzenlendiği, saldırının Erbil'deki Barzani karargahında yapıldığı öne sürüldü. Raporda Barzani'nin tedavi için Cuma günü Irak dışına çıkarıldığı ifade edildi. Türkiye'deki iddiaların kaynağı bu haber. Kürt yönetimi, suikast iddiasını da, tedavi amaçlı yurtdışı iddiasını da yalanladı.

Ancak ortada bir gerçek vardı; Barzani ortalarda görünmüyordu. Bu kadar göz önünde bir ismin günlerce ortada görünmemesi elbette merak edilecekti. Üstelik olay, Türkiye'nin K. Irak'a askeri operasyonu, PKK'nın tasfiyesi, PKK liderlerinin teslimi, Ankara-Washignton-Barzani arasında pazarlık tartışmaları, iki ay boyunca dünyanın konuştuğu en önemli konunun odak noktasını oluşturan bir bölgede oluyordu.

İddialar çeşitlendi. Amerika'ya gittiği söylendi. Fransa'da olduğu söylendi. Avusturya'da olduğu söylendi. Murat Karayılan ve Cemil Bayık'la aynı yerde olduğu söylendi, üçlü pazarlıktan söz edildi, İncirlik üzerinden İtalya'daki NATO üssüne gittikleri öne sürüldü.

En son Londra üzerinden Zurih'e geçtiği İkinci Körfez Savaşı'nda konvoyu ABD kuvvetleri tarafından bombalanan ve felçli olduğu için tedavi gören kardeşini ziyaret ettiği ifade edildi. Nihayet iddialar yeniden suikast iddiasına döndü. Barzani ağır yaralanmış ve İsrail'de tedavi altına alınmıştı.

Tam bu sırada, dışilişkileriden sorumlu Sefin Dizayi, Karayılan ve Bayık'ın ele geçirildiği iddialarını yalanladı. Barzani ile birlikte olduğu haberleri de bir başka temsilci tarafından yalanlandı. Neçirvan Barzani ise, “PKK konusunda ABD veya Türkiye ile her hangi bir anlaşma yapmadıklarını” açıkladı.

Mesud Barzani'ye suikast yapılıp yapılmadığını, tedavi amaçlı yurtdışına götürülüp götürülmediğini bilmiyoruz. İddialar ortada. Ancak bu olağanüstü dönemde ortalarda görünmemesi fazlasıyla dikkat çekmesi gereken bir olay.

Zürih'te ya da bir NATO ülkesinde değil de, İsrail'de çıkma ihtimali oldukça yüksek. Artık tedavi amaçlı mı gitmiştir yoksa bölgenin geleceğini etkileyecek kararların alındığı pazarlıklar için mi gitmiştir orası zaman içinde belli olacak.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HÜRRİYET'TE FATİH'E EŞCİNSEL İDDİASI

DTP LİDERİ DEMİRTAŞ'A HAPİS YOLU GÖRÜNDÜ

ATATÜRK'E 19 SUİKAST GİRİŞİMİ
»  20 MİLYAR DOLARLIK EXPO SAVAŞI
»  ''MESAFE KOYUN YOKSA PARTİNİZ PKK KURBANI OLUR''
»  HÜKÜMETTEN MEDYAYA BAKANLAR KURULU TAVRI
»  KOMANDOLAR, KAYALARI BÖYLE AŞIYOR
»  LEMAN'IN KAPAĞINDA YİNE ERDOĞAN VAR
»  PRENS CHARLES KONYA'DA HİDAYETE ERDİ!
»  HAKKARİ'NİN YENİ BAŞKANI TAŞ DÖŞEDİ
»  OSMAN PAMUKOĞLU, HABER SİTESİ KURDU
»  KÜSTAH DTP'Lİ CANLI BOMBAYA, 'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI'DEDİ
»  DİKKAT, KAR KAPIDA
»  DENİZ SEKİ'NİN HABER SUNMASI MECLİS GÜNDEMİNDE
»  MECLİS'TE, 'ATARIM' KAVGASI
»  BARZANİ'DEN SÜRPRİZ PKK AÇIKLAMASI
»  PKK ELEBAŞILARI: KANDİL'DE KUŞATILDIK
»  -20 DERECE'DE PKK'LI AVI
»  NÜFUS KAĞIDI TARİHE KARIŞIYOR
»  BELEDİYE BAŞKANI KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
»  HİZBULLAH DAVASINDA KARAR: 2 MÜEBBET
»  ASKERİ ARAÇ ŞARAMPOLE YUVARLANDI, 12 YARALI
»  MEL GİBSON'A, "ERMENİ YALANLARINA İNANMA" MEKTUBU
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARAR GÜNÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.