Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2124
EURO
37,5485
IMKB
9.107,000
ALTIN
2.875,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PRENS CHARLES KONYA'DA HİDAYETE ERDİ!
PRENS CHARLES KONYA DA HİDAYETE ERDİ!
 
İngiltere Veliaht Prensi Charles, eşi Cornwall Düşesi Camilla ile birlikte Konya'ya geldi. Çift, Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Prens, Kültür Merkezi'ndeki konuşmasında Kuran'dan örnekler verdi.
 
26.11.2007 - 17:50
Özel bir uçakla Ankara'dan Konya'ya gelen Prens Charles ve Cornwall Düşesi Camilla'yı, havaalanında Konya Valisi Osman Aydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in de aralarında bulunduğu heyet karşıladı. 
Havaalanından sonra, eşi Camilla ile Mevlana Müzesi'ne gelen Prens Charles'a Vali Aydın, Belediye Başkanı Akyürek, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan eşlik etti. 
Beraberindeki heyetle müzeyi gezen Prens Charles ve eşi Camilla, yetkililerden Mevlana ve müzede sergilenen eşyalarla ilgili bilgi aldı. 
Prens Charles en çok Mevlana'nın kabrinin bulunduğu bölümde incelemelerde bulundu. 
Prens Charles, VIP yerine vatandaşların kullandığı normal kapıdan giriş yaptığı müzeyi gezdikten sonra arka kapıdan ayrıldı. 
Bu arada Charles ve eşinin müzeye girerken ayaklarına galoş giydikleri görüldü.
Çift, sema programı izlemek için Mevlana Kültür Merkezi'ne geçti.
"Bencillik ve kibir her geçen gün daha da artıyor"

Burada bir konuşma yapan İngiltere Veliaht Prensi Charles, "Bizim için kendi inandığımız şeyler ne kadar kıymetliyse, komşularımız için kendi inandıkları şeylerin de en az o kadar kıymetli olduğunu daha iyi kavrayabilmekteyiz" dedi. 
Charles, "Doğu ve Batı: Maneviyat Kıssaları" başlıklı konuşmasında, yürek aklının insanlara birbirlerini daha iyi tanıyabilmenin yollarını gösterdiğini söyledi.
 Farklılıklara rağmen üç ilahi dinin vahiylerinde ortak bir mesaj bulunduğunu kaydeden Charles, bunun da "birbirimize önem vermemiz gerektiği" olduğunu ifade etti.
 "Ve buna rağmen insanoğlunun bencilliğinin ve birbirine ve etrafındaki dünyaya karşı kibrinin her geçen gün daha da artan örnekleriyle donatılmış bir çağda yaşıyoruz" diyen Charles, doğal hayata verilen zarara dikkat çekti.
 
Charles, "Mesela iklim değişikliği, eko sistemlerin ve canlı türlerinin yok edilmesi, artan sel ve fırtına felaketleri ve belki de artık bu korkunç olaylar ile sanayileşen dünyada insanoğlunun kutsal olan olgusunu kaybetmesi arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığını sorgulamamızın zamanı gelmiştir" dedi.
 
"Zararın büyük kısmına teknolojiyi kullanma tarzımız neden olmuş olsa da teknolojiden kaynaklanmayan bir kriz ile karşı karşıyayız" diyen Charles, "Çünkü bugün karşı karşıya olduğumuz kriz algımızdaki bu kusurdan kaynaklanmaktadır. Tüm dünyadaki hayatın sanayileşmesi bizi korkutucu bir şekilde hem geleneksel dinlerimizden hem de doğal dünyadan uzaklaştırdı" diye konuştu.
 Kuran'dan örnekler...
 'Kimse kendisi için istediği birşeyi mümin kardeşi için istemedikçe gerçekten iman etmiş olmaz' hadisini aktaran Charles, "Ve Kur'an-ı Kerim, 'hani sizler birbirinize düşman idiniz de O (Allah), gönüllerinizi birleştirmişti ve onun nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz' demiyor mu" dedi.
 
Mevlana'dan da örnek veren Prens Charles, "Tanrı'nın insanoğlu için amacı, gören bir gözü ve anlayan bir kalbi bulmaktır" ifadesini aktardı.
 
Konuşmanın ardından Belediye Başkanı Akyürek, Prens Charles'a semazen sikkesi ve üzerinde Çatalhöyük motifleri ile Konya'nın sembolü olan çift başlı kartal figürü bulunan tiftikten yapılmış el yapımı halı, eşi Camilla'ya da ipekten eşarp hediye etti.
 
Mevlana Kültür Merkezi'ndeki programın sona ermesinin ardından Prens Charles ve beraberindekiler incelemelerde bulunmak üzere Çatalhöyük kazı alanına hareket etti.
 
Çatalhöyük'ü gezdi
 İngiltere Veliaht Prensi Charles, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük kazı alanını gezdi.
 Çatalhöyük'e girişinde kendisini karşılayan vatandaşlar arasında yer alan 78 yaşındaki Hasan Gülüç ile selamlaşan Prens Charles, Gülüç'e, "Yaşına rağmen oldukça diri duruyorsun. Zaman seni fazla hırpalamamış" dedi.
 İlk olarak Çatalhöyük kazı alanındaki idari bina ve kazı alanının fotoğraflarla anlatıldığı bölümü gezen Charles, burada Kazı Başkanı Ian Hodder'den çalışmaları hakkında bilgi aldı.
 Charles, daha sonra idari binanın önünde, Çatalhöyük Çocuk Arkeoloji Atölyesi'nde eğitim gören çocuklarla bir süre sohbet etti.
 Prens Charles, burada yetkililere "Hava çok soğuk, çocuklar bu soğukta buraya geliyorlar mı?" diye sordu.
 Bunun üzerine yetkililer, çocukların genelde yaz döneminde geldiklerini belirterek, "Siz geliyorsunuz diye çocukları getirdik" diye konuştu.
 Çocukların yaptığı resimleri ve atölye çalışmalarını inceleyen Charles'a, atölye öğrencileri ve öğretmenleri tarafından ebru, keçe çanta ve çiçek verildi.
 Özel olarak yapılan kazı evini de gezen Prens Charles, burada, 9 bin yıl öncesine, Neolitik döneme ait her biri sanat eseri olarak kabul edilen duvar resimlerini inceledi.
 Daha sonra kazı alanında incelemelerde bulunan Charles, yetkililerden bilgi aldı. Gezi sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Okudan, Charles'a bilim ve sanata saygı heykeli ile çini tabak hediye etti.
 Prens Charles'a, Çumra Belediye Başkanı Nasır Ersöz çini tabak, Kazı Başkanı Hodder ise "Leoparın Öyküsü Çatalhöyük" adlı kitabı armağan etti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HAKKARİ'NİN YENİ BAŞKANI TAŞ DÖŞEDİ

OSMAN PAMUKOĞLU, HABER SİTESİ KURDU

KÜSTAH DTP'Lİ CANLI BOMBAYA, 'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI'DEDİ
»  DİKKAT, KAR KAPIDA
»  DENİZ SEKİ'NİN HABER SUNMASI MECLİS GÜNDEMİNDE
»  MECLİS'TE, 'ATARIM' KAVGASI
»  BARZANİ'DEN SÜRPRİZ PKK AÇIKLAMASI
»  PKK ELEBAŞILARI: KANDİL'DE KUŞATILDIK
»  -20 DERECE'DE PKK'LI AVI
»  NÜFUS KAĞIDI TARİHE KARIŞIYOR
»  BELEDİYE BAŞKANI KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
»  HİZBULLAH DAVASINDA KARAR: 2 MÜEBBET
»  ASKERİ ARAÇ ŞARAMPOLE YUVARLANDI, 12 YARALI
»  MEL GİBSON'A, "ERMENİ YALANLARINA İNANMA" MEKTUBU
»  ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARAR GÜNÜ
»  GÜL'ÜN KADERİ YARIN BELLİ OLACAK
»  ASKER'DEN BÜYÜK GÖZALTI
»  PKK'LILARIN İADESİNİ İSTEDİK
»  VAHDETTİN KAÇ PARAYLA İNGİLİZLERLE KAÇTI?
»  FÜZELERE KARŞI ISI TOPLARI
»  CÜBBELİ AHMET HOCA CEM YILMAZ'A RAKİP
»  SENDİKA MAHKEMEYİ MAHKEMEYE VERDİ
»  MECLİSİ KANDIRAN MİT'Çİ
»  KAMER GENÇ,AKP'YE BATTI DURDURMA FORMÜLÜ ARANIYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.