Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAYKAL'IN TÜRBAN'I ÇÖZME FORMULÜ
BAYKAL IN TÜRBAN I ÇÖZME FORMULÜ
 
CHP Genel Başkanı ve anamuhalefet partisi lideri Deniz Baykal'ın tamamen karşı olduğu türban konusunda ilginç bir çözümü olduğu ortaya çıktı. Baykal'ın formülü hayli ilginç.
 
27.2.2008 - 11:11

Akşam gazetesi yazarı İsmail Küçükkaya CHP Genel Başkanı ve Anamuhalefet partisi lideri Deniz Baykal'ın türban konusundaki çözüm formülünü köşesine taşıdı. Baykal'ın formülü bir hayli ilginç...

"Baykal’ın “Türbana çözüm” formülü

İki gün arayla ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Deniz Baykal’la ve “gündemin bir numaralı ismi” YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’la uzun görüşmeler yapma imkânı bulunca “türbana dair” hayli ilginç ve kayda değer analizler dinlemiş oldum. Her iki isimle yaptığımız röportajları gazetede okumuş olmalısınız. Şimdi biraz, Baykal ve Özcan’dan edindiğim türban sorununun çözümüne ilişkin gözlem ve izlenimlerimi aktarayım.

Baykal, Anayasal düzenlemelerin gündeme gelmesiyle birlikte türban konusunu ilahiyat uzmanlarıyla görüşerek, çeşitli kaynakları inceleyerek, en son Kuran’daki hükümler ışığında değerlendirmeler yapmış ve görüşlerini kamuoyuna aktarmıştı. Baykal, bu hassas ve riskli konuda farklı bir tavır sergilemişti. Bu, “Türkiye’nin sorunuysa” bir şekilde, uygun takvim ve metodoloji ile toplumsal uzlaşmanın sağlanması yoluyla çözümlenmeliydi. Baykal’ın yaklaşımını bu şekilde özetleyebilirim. Peki, “nasıl bir reçete?” öngörüyor. İşte Baykal’ın ağzından “türbanın çözüm formülü”:

“Sorun başörtüsü değildir, ithal türbandır. Bu sorunu laiklik inancı sağlam bir iktidar çözebilir. Yani laiklik sicili sağlam bir iktidar olmalı. AKP çözemiyor; çünkü başka hesaplar taşıyorlar ve toplumu kendilerine inandıramıyorlar. Türban krizinden çıkış, bu konuyu kesinlikle siyasi istismar, siyasi rant ve hasat malzemesi yapmayacak bir iktidarın yapabileceği iştir. AKP bu konuyu baştan beri siyasi istismar konusu yapıyor. Türbanı bir sorun olmaktan çıkaracak iktidar, ancak Türkiye’yi başka bir hedefe doğru götürmek, yaşam tarzlarını değiştirmek gibi bir gizli gündemi olmayacak iktidar olabilir.”

Baykal’a göre türban sorunundan çıkış “konunun kendi doğal mecrasında, yönlendirme olmadan, kişisel tercihler doğrultusunda, zaman içinde kendiliğinden bir çözüm” ile mümkün olacak.

Bence Baykal, bu görüş ve tutumuyla, “Türkiye’de türban sorununu CHP çözer” tezinin altını doldurmak istiyor.

YÖK Başkanı’yla görüşme

Gündemdeki bir numaralı isim haline gelen, atandığı günden beri tartışmaların odağındaki kişiyle, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’la, krizin doruk noktasında iki saate yakın bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisine bütün soruları yönelttiğimi düşünüyorum. Haberin oluşturduğu havaya, internet medyasında ve televizyonlardaki etkisine bakılırsa YÖK Başkanı’na ilişkin büyük bir ilgi doğmuş durumda. Profesör Özcan adeta Türkiye’deki kutuplaşmanın simgesi haline gelmiş. Habere gönderilen yorumlar da bunu gösteriyor. YÖK Başkanı da hükümetle beraber anılmaktan, kutuplaşmanın bir tarafı haline getirilmekten rahatsızlık duyuyor. Bu tartışmaların üniversitelere zarar verdiğine inanıyor ve “eğer böyle giderse bütün akademik dünyanın dibe vuracağı” endişesini taşıyor. “Hükümetin emir eri değilim” cümlesinin perde arkasında böyle bir psikoloji yatıyor. Başkan şunu da vurguluyor: “Haklarımızı aramak için mücadele edeceğim ama asla kavga etmeyeceğim. Üslubuma daima özen göstereceğim.”

YÖK Başkanı, henüz ilgili prosedür tamamlanmamışken üniversitelere “türbanlı öğrencileri derslere alın” genelgesi yollayarak hatalı davrandı, acelecilik yaptı. Üniversitelerin bir kısmı Başkan’ı dinledi, diğerleri karşı çıktı. Peki, bundan sonra ne olacak? Rektörlere ne yapacak? Bunu sormuştum. “Toplantı yapacağım. İkna etmeye çalışacağım. Yine de aynı tutumlarını sürdürürlerse hukuki süreci başlatırım. Hukuk karar verir” demişti.

Dün çeşitli üniversite rektörlerine gazeteciler “ikna toplantıları” için düşüncelerini soruyorlardı. İçlerinden bir tanesi “belki biz YÖK Başkanı’nı ikna ederiz” cevabını verdi. YÖK Başkanı’nın “rektörlerle de kavga etmeyeceğim. Burası her türlü tartışmanın yapıldığı bir platforma dönüşecek” sözlerini hatırladım. Bakalım, kim kimi ikna edecek?"

Akşam



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


400 TERÖRİSTİN YARISI İMHA EDİLDİ

GARİH CİNAYETİ BELGELERİ

MİLLETVEKİLLERİNİN HEPSİ 'GAZİ' OLDU
»  MTA'DA ŞOK KÖSTEBEK OPERASYONU
»  PKK ELEBAŞLARI AFRİKA YOLCUSU MU?
»  TÜRK ASKERİ ÜSLERİNE KAPATMA KARARI
»  MECLİS'TE OPERASYON GERGİNLİĞİ
»  CHP'NİN TÜRBAN BAŞVURUSU BUGÜN
»  ŞEHİT BABASINDAN MHP'Lİ VURAL'A "KENDİNİZE GELİN"
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN'A 'ŞEYHÜLİSLAM' NİŞANI
»  MECLİS, HRANK DİNK CİNAYETİNİ ARAŞTIRIYOR
»  ENERJİ BAKALIĞI'NDA BİR YOLSUZLUK OPERASYONU DAHA
»  "MİLLETVEKİLİNİN İTİBARINI ZEDELEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK"
»  HAREKAT'TA 2 ŞEHİT DAHA VERDİK
»  DTP'LİLER, VAN'I SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ
»  GENELKURMAY'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI
»  PLAN VE BÜTÇEKOMİSYONU'NDA VEKİL MAAŞI GERGİNLİĞİ
»  AKP'Lİ KAFKAS, CEM UZAN7A TAZMİNAT ÖDEYECEK
»  HÜKÜMETİN. KIDEM TAZMİNATINI YUTMA FORMULÜ
»  "KİMSE TSK'NIN ELİNİ KOLUNU TUTMASIN"
»  DTP'NİN OPERASYON ÖFKESİ BİTMİYOR
»  BAŞBAKAN'DAN CEPHEDEKİ MEHMETÇİĞE ŞİİRLE SELAM
»  BAYKAL: "MHP, AKP'NİN İPİYLE KUYUYA İNDİ"
»  BÜLENT ERSOY'UN ÇIKIŞINA EN ÇOK DTP' LİLER SEVİNDİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.