BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Fikri Özgürlük Platformu üyeleriyle parlamentoda düzenlediği basın toplantısında ''28 Şubat dönemdeki siyasi davalar yeniden görülmeli'' dedi.
BDP'li Tan, Salih Mirzabeyoğlu'nun ''sudan bahanelerle, delillerle müebbet hapis cezasına çarptırıldığını'' öne sürdü. Tan, ''28 Şubat madem olağanüstü bir dönemdi, o dönemdeki siyasi davaların yeniden görülmesi lazım'' dedi
BDP'li Tan, Mirzabeyoğlu'na ''telegram işkencesi'' uygulandığını savunarak, bu konuda yetkililerden oluşan bir heyetin inceleme yapması gerektiğini de söyledi.
BDP'li Tan, sözlerinde şunları kaydetti:
"Bugünkü basın toplantımızın konusu; 28 Şubat döneminde İslami kesime karşı yöneltilen ve uygulanan insanlık dışı, hukuk dışı uygulamalarla ilgili. Bunun en bariz örneklerinden birisi de İBDA-C davasıdır. 28 Şubat döneminde bugün herkesin kabul ettiği ve sorumlularının şu anda cezaevlerinde yargılanmakta olduğu bir andıçlama dönemi başladı.
Türkiye'de ne kadar İslami grup, cemaat, tarikat ve düşünce sahibi, kanaat önderi var ise bunlar belli bir plan ve proje çerçevesinde karalanmaya, itibarsızlaştırmaya ve düzmece davalarla sözde yargılanıp mahkûm edilmişlerdir. Ama bugün bu işin bazı sorumluları biliyorsunuz, cezaevlerinde yargılanıyorlar ve yargılanma surecide henüz bitmedi. "Ne yazık ki siz 28 Şubat döneminde haksızlık yaptınız, zulüm yaptınız, insanlara iftira ettiniz, insanları suçladınız ve düzmece mahkemelerle hayatlarını kararttınız, cezaevine koydunuz denilerek yargılanan insanların, cezaevine koydukları ve hüküm verdirdikleri insanlar da hala cezaevinde. Bunlardan birisi de Salih Mirzabeyoğlu'dur.
Onlarca kitabı olan yazan, düşünen bir beyin, bir entelektüel sudan bahanelerle o dönemde önce idama daha sonra da ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmiştir. 14 senedir cezaevindedir. Son 10 senede de F Tipi cezaevinde kendisine tecrit uygulanmaktadır ve tek başına bir hücrede kalmaktadır. Bu zulüm durdurulmalıdır.
Mademki 28 Şubat dönemi olağanüstü bir dönemdi, mademki 28 Şubat döneminde birçok insan haksız muameleye maruz bırakıldığı artık Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından bile kabulleniliyorsa ve mahkemeler bu yönde yeniden işlem yapıyorsa… O halde o dönemde gerçekleştirilen bütün siyasi davaların, özellikle de İslami kesime yönelik olan bütün siyasi içerikli davaların yeniden görülmesi lazım.
Mutlaka bu dönemin mağdurları yeniden yargılanmalıdır. Yeniden yargılanmaları durumunda da nasıl bir zulüm altında kaldıkları ortaya çıkacaktır. Salih Mirzabeyoğlu'na şu an kendi iddialarına göre telegram işkencesi uygulanmaktadır.
Telegram, kişinin kendi iradesini belli manyetik dalgalarla kontrol altına alma ve yönlendirme eylemidir. Mutlaka Salih Mirzabeyoğlu ile ilgili Türkiye'de bu konunun uzmanı olan bir heyet ayrıca yurtdışından kabul edilebilir bir heyetin de bu konu üzerinde bir inceleme yapmasını talep etmekteyiz.
Bir gecede şike kararını geçiren Sayın Başbakan, bir gecede olağanüstü yetkilere sahip mahkemeleri kapatan Başbakan, kendisi de 28 Şubat süreci mağduru olduğunu söyleyen Başbakan bu sesimizi duysun, kendisi gibi mağdur olan insanlara elini uzatsın. En azından bu dosyalar tekrar açılsın. Böyle bir yasal düzenleme yapılsın." dedi
Fikri Özgürlük Platformu Koordinatörü Fatma Parmaksız ise gerçekleştirdiği konuşmasında bir süredir Salih Mirzabeyoğlu davası ile ilgili çeşitli temaslarda bulunduklarını söyledi. 22 Haziran itibarı ile de Ankara'ya bir yürüyüş başlattıklarını belirten Parmaksız, " 26 Haziran tarihinde konu çerçevesinde Ankara'da görüşmelerimiz başlamıştır. Ankara'da siyasi parti başkanlıkları düzeyinde bizi iki siyasi parti karşılamıştır. Bunlar Saadet Partisi ve Halkın Sesi Partisi olmak üzere genel başkanları ile yaptığımız görüşmelerde Salih Mirzabeyoğlu davasında ki hukuksuzlukların biran önce giderilmesi konusunda beyanatta bulunmuşlardır." dedi
Mirzabeyoğlu dava sürecini anlatan Parmaksız, ''telegram işkencesi'' uygulanan Mirzabeyoğlu'nun fikirlerinden dolayı müebbet hapse çarptırıldığını savundu.