Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BELEDİYELER KANUNU BENİMSENDİ, İŞTE YENİ BELEDİYELER
BELEDİYELER KANUNU BENİMSENDİ, İŞTE YENİ BELEDİYELER
 
Üzerinde uzun süredir çalışılan 2009 yerel seçimlerinin seyrini değiştirebilecek “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” Bakanlar Kurulu tarafından benimsendi. Tasarıyla 3 bin 225 olan belediye sayısı 2 bin 101’e indiriliyor. 42 yeni ilçe kuruluyor. En fazla ilçe kurulacak kent 8 ilçeyle İstanbul.
 
18.2.2008 - 21:45
-CEZAEVLERİ GÜVENLİĞİ ARTIK TAMAMEN GARDİYANLARA-
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kurulda ilk olarak Adalet Bakanlıca hazırlanıp Başbakanlığa gönderilen “Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenliği Kanun Tasarısı’nın gündeme geldiğini belirtti. Tasarıyla cezaevlerinin dış güvenliğinin jandarmadan alınarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasının öngörüldüğünü belirten Şahin, bunun işin 7 bin kadro ihdas edileceğini söyledi. Şahin, 6 binin infaz ve koruma memuru olacağını ve silah taşıyabileceğini kaydederek, “Bunların memuriyete alımı genel usuller çerçevesinde olacak. Adalet Bakanlığı’nın Türkiye’nin 3 yerinde eğitim merkezi var, bu personel buralarda eğitilecek” dedi.

-3 BİN 225 BELEDİYE 2 BİN 101'E DÜŞECEK-
Şahin, “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nın da kurulun gündemine gelerek imzaya açıldığını belirterek, “Şu anda ülkemizde 3 bin 225 belediye mevcuttur. Bu kanun tasarısı yasalaştığı takdirde Türkiye’deki, büyükşehir, büyükşehir ilçe belediyesi, il belediyesi, ilçe ve belde belediyesi olarak 2 bin 101 belediye kalacaktır” dedi.

-42 YENİ İLÇE KURULUYOR-
Şahin tasarı hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu tasarıyla büyükşehir belediye sınırları içinde 42 yeni ilçe kurulmaktadır. Büyükşehir belediyelerinde 283 ilk kademe belediyesi vardır. Artık ilk kademe belediyesi statüsü ortadan kalkmaktadır. 283 ilk kademe belediyelerinden 34’ü ilçe haline getiriliyor, 241’i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8’i büyükşehir dışına çıkarılıyor. Bunların 7’si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek 1’i de köye dönüşüyor. Ayrıca İstanbul’da Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilmektedir. Adana’da 2, Ankara’da 1, Antalya’da 5, Diyarbakır’da 4, Kocaeli’de 6, İstanbul’da 8, İzmir’de 2, Mersin’de 3, Sakarya’da 4, Samsun’da 3, Erzurum’da 2 ve Eskişehir’de 2 olmak üzere 42 yeni ilçe kurulduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.”
-TÜZEL KİŞİLİKLERİ SEÇİMLERE KADAR DEVAM EDECEK-
Son yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonucu 863 beldenin nüfusunun 2 binin altına düştüğünü anımsatan Şahin, 2005 yılında yürürlüğe giren Belediyeler Kanunu’nun 11. maddesinde nüfusları 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması ve köye dönüşmesiyle ilgili zaten bir düzenlemenin olduğunu söyledi. Şahin böylece idari bir kararla kapatılacak olan bu belediyelerin yasayla kapatılacağını belirtti.

Adalet Bakanı Şahin, tüzel kişilikleri sona erecek olan 863 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceğini açıklayarak, bu belediyelerin kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bağlı oldukları il veya ilçe belediyelerine katılma imkanı getirildiğini kaydetti. Katılmak için tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerle katılacakları il veya ilçe belediyeleri arasında başka bir köy veya belediyenin bulunmaması gerektiğini ifade eden Şahin, “Bir kriter daha var. Bu belediyeler ile il veya ilçe belediye arasındaki uzaklığın meskun sahaya en fazla en fazla 10 km uzak olması. Bu da bir imkan olarak getiriliyor. Yani sadece köye dönüşmesi değil aynı zamanda kendisine en yakın il veya ilçe belediyesine bir mahalle olması da söz konusudur” diye konuştu.

-BELEDİYELERDE HİZMETLER NASIL GÖRÜLECEK? –
Kapatılan belde belediyelerinde hizmetlerin nasıl görüleceğini de Şahin şöyle açıkladı:
“Bu hizmetleri il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birlikleri bundan sonra görmeye devam edecekler. Özel idarelerine ve köye hizmet götürme birliklerine İller Bankası’ndan bu hizmetler için daha önce gönderilen paylar gönderilmeye devam edecek. Personel tüm özlük haklarını muhafaza etmektedir. İhtiyaç durumuna göre o yerleşim yerlerinde o ilçelerde diğer kamu kuruluşlarında başta özel idarede değerlendirilmeye devam edecektir."
-200 MİLYON YTL BORÇLARI VAR-
Bakan Şahin, belediye statüsünü kaybedecek olan bu yerleşim yerlerinin şu anda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL borcu bulunduğuna işaret ederek, “Bu belediyelerimizin nüfuslarının azalması tabiî ki onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Zaten şu anda personelinin çok önemli bir bölümü maaşını ödemekte zorluk çekmektedir. Hatta uzun bir süre maaşını da ödeyememektedir. Böylece hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi ve kaynak israfının önlenmesi, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyon sağlanması, yerel hizmetlerde kalite verimliliğinin artırılması gibi gayelerle bu düzenlemeleri yapmakta olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

-MAZOT ÖDEMELERİ ERKENE ALINACAK-
Çiftçilere Nisan ve Haziran aylarında ödenen mazot ve gübre desteğinin öne alınması konusunun da kurulun gündemine geldiğini belirten Şahin, 845 milyon YTL tutarındaki desteğin Mart ayında ödenmesi çalışmaları başladığını açıkladı. Şahin, hayvancılık, hububat ve çay primi olarak ödenmesi öngörülen desteklerin öne çekilmesi konusunda ise Maliye ve Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanlarına talimat verildiğini belirtti.

-“TÜRKİYE KOSOVA'YI TANIDI”-
Dışişleri Bakanı’nın Avrupa Birliği müzakere süreci hakkında bilgi verdiğini ifade eden Şahin, “Dış politikada önemli gelişmelerin olduğu günleri yaşıyoruz. Bilindiği gibi Kosova Meclisi dün aldığı bir kararla Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmiştir. Kosovalıların tarihi bir kararını Türkiye olarak saygıyla karşılıyoruz ve hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti’ni tanıma kararı almıştır. Ve bu karar da Dışişleri Bakanlığımızca tüm dünyaya duyurulduğu gibi ayrıca Kosova yetkililerine de bundan birkaç dakika önce ilgili dışişleri personelince iletilmiştir” dedi.

-YENİ KURULACAK İLÇELER HANGİLERİ-
Bakan Şahin sorulan bir soru üzerine yeni kurulacak olan ilçelerin de şunlar olduğunu söyledi:
“Adana’da Çukurova ve Sarıçam; Ankara,’da Pursaklar; Antalya’da Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa; Diyarbakır’da Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir;
Kocaeli’nde Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Karttepe; İstanbul’da Arnavutköy, Ataşehir, Başakşenir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi; İzmir’de Bayraklı ve Karabağlar; Mersin’de Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir; Sakarya’da Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan; Samsun’da Atakum,Canik ve İlkadım; Erzurum’da Palandöken ve Yakutiye, Eskişehir’de Odunpazarı ve Tepebaşı." (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYKAL'IN ÇOCUKLARI TÜRBAN KARŞITI BİLDİRİYİ İMZALAMADI

TÜRKİYE KOSOVA'YI TANIDI

ERDOĞAN: KENDİNE KARŞI OLAN HERKESİ MAHKEMEYE VERİYOR
»  KRAL ABDULLAH'A ŞEREF MADALYASI!
»  TREN YOLUNA ÇIĞ DÜŞTÜ YOLCULAR 25 SAATTİR MAHSUR
»  KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN ABD OLDU
»  ASKER OTOBÜSÜ DEVRİLDİ, 30 YARALI
»  ERDOĞAN'DAN, 'KÜÇÜK BEYİNLİ' DAVASI
»  İŞTE EĞİTİME ARA VEREN OKULLAR
»  ANKARA'DA YARIN OKULLARA TATİL YOK
»  DENİZ BAYKAL, İDAMI GÖZE ALMIŞ
»  ESKİ VEKİL, ŞANSINI SİNEMADA DENİYOR
»  TÜRKİYE'DE GİZLİ ABD ÜSLERİ İDDİASI
»  MSN'DE RAHİP YASAK KELİME
»  DEMİREL, DARBEYİ NASIL ENGELLEDİĞİNİ ANLATTI
»  GÜL'E SUİKAST TEHDİDİ YAPAN ÜNLÜ!
»  "ERDOĞAN, BİZİ KURŞUN ASKER Mİ SANIYOR?"
»  PKK'DA ZEHİRLENME PANİĞİ
»  İNSAN BEYNİNİ 2029'DA ROBOTLAR TESLİM ALACAK
»  TÜRKİYE, SİBİRYA GİBİ OLDU
»  ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN PALMİYE SKANDALI
»  DİSK'TE SÜLEYMAN ÇELEBİ YENİDEN BAŞKAN
»  CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ YOZGAT'TA KAR'DAN MAHSUR KALDI
»  VAKIFLAR YASASI DUMLUPINAR'IN İNTİKAMIDIR!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.