Zamların, döviz kuru ve ham petroldeki yükselişten kaynaklandığını belirten EPDK ve Tüpraş yetkilileri, kısa bir süre içerisinde benzine yeniden 2-3 kuruşluk zammın söz konusu olabileceğini söyledi.
Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki rekor yükseliş, Türkiye'de akaryakıta zam olarak yansıyor. Önceki gün Asya'daki işlemlerde ABD ham petrolünün varil fiyatı, şubat ayı teslimi 90,79 dolara kadar çıkarak son iki yılın yüksek seviyesini gördü. Petrol dün de 91,38 dolara tırmanarak yükselişini sürdürürken, içeride akaryakıt fiyatlarındaki tartışma da yeni bir boyut kazandı. Bir yandan fiyatları düşürmek için yeni tedbirler alınırken, enerji çevreleri benzine de zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Petroldeki artışın rafineri marjını son aşamaya taşıdığına işaret eden kaynaklar, kısa bir süre içerisinde benzine yeniden 2-3 kuruşluk zammın söz konusu olabileceğini söyledi.
Benzinin litresinin 4 liraya çıkması üzerine, geçen hafta enerji sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rafineri ve dağıtım şirketlerinden 'indirim jesti' beklediklerini açıklamıştı. Açıklamadan kısa bir süre sonra rafineri devi Tüpraş, benzinin fiyatlarını 3-5 kuruş düşürürken, istasyonlar da benzinin pompa fiyatında 2-3 kuruşluk indirime gitti. Kamuoyunda yeni indirim beklentisi oluşmuşken önceki gün motorinin litresinde 8 kuruşluk fiyat artışı oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Tüpraş kaynaklarından alınan bilgiye göre, son artışlar döviz kuru ve ham petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Tüpraş'ın, limanda teslim birim ürün maliyeti yaklaşık 0,99 kuruştan 1,02 kuruşa kadar çıktı. Rafinerinin fiyat belirlemede kullandığı marjın son sınırına gelmesi sebebiyle hafta başına kadar benzine 2-3 kuruşluk yeni bir zammın gündemde olduğu belirtiliyor. Ham petrolün 89 dolardan 91 dolara kadar çıktığına işaret eden EPDK kaynakları da, "Petrol fiyatları artış trendine girdi. Bunun bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor." bilgisini verdi. Yetkililere göre fiyatları düşürmenin çaresi ise vergilerin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri seviyelerine çekilmesi. Halen 1 litre benzin fiyatına ödenen paranın yaklaşık yüzde 70'i vergiye (ÖTV ve KDV) gidiyor.
Kaynak: ZAMAN25 ARALIK 2010