Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’e ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması için istifa etme çağrısı yaptı. Reuters'ın aktardığına göre Kaliman, okuduğu bildiride şu ifadelere yer verdi:
"Ülkede artan çatışmalar karşısında halkın güvenliğini sağlamak, hayat hakkını güvence altına almak adına şiddetin durulmasına müsaade etmesi, Bolivya'nın iyiliği ve istikrarın korunması için Devlet Başkanı Evo Morales'e istifa etmesini öneriyoruz. Halka ve gösteri düzenleyen kesimlere de kardeşler arasındaki anlaşmazlığın kan dökülmesine ve ailelerimizin üzülmesine neden olmaması için şiddet olaylarına son vermelerini talep ediyoruz."
Sputnik'te yer alan habere göre, çağrıların ardından canlı yayında açıklama yapan ve açıklaması sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlileri saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.
Durumu ‘devlet darbesi’ olarak niteleyen Morales,“Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.
Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı. Linera'nın istifasını takiben Senato Sözcüsü de istifasını açıkladı.
Morales'in istifasını duyurmasının ardından sokaklardaki protestocular kutlamalara başladı.
Küba'dan kınama
Küba Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Morales'in istifasıyla sonuçlanan süreci 'darbe' olarak nitelendirdi ve kınadı.
Venezuela'dan kınama
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Morales'e yönelik 'darbeyi' kınadı.
Corbyn: Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici
İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Çok sayıda sosyal ilerlemeyi ülkeye kazandıran Evo Morales'in ordu tarafından istifaya zorlandığını görmek dehşet verici. Bolivya halkına karşı yapılan bu darbeyi kınıyorum ve demokrasi, sosyal adalet ve bağımsızlık için yanlarındayım."
Ne olmuştu?
Bolivya'da "hile" yapıldığını iddia eden muhaliflerin protesto ve şiddet eylemlerine yol açan seçimlerin galibi Devlet Başkanı Evo Morales, dün sabah ülkenin yenilenecek Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ile yeniden sandık başına gideceğini duyurmuştu. Morales, açıklamasında“İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” ifadelerini kullanmıştı.
Bolivya Silahlı Kuvvetleri, ülkede yasa dışı olarak faaliyet yürüten silahlı gruplara karşı kara ve hava operasyonları başlatılması emrini vermişti.
20 Ekim’deki oylamada, Devlet Başkanı Evo Morales’in rakibi Carlos Mesa’yı yüzde 10 oy farkıyla geçtiği açıklanmıştı. Bolivya yasalarına göre söz konusu fark, ikinci tura gerek duyulmadan daha çok oy alanın seçimi kazanmasına olanak tanıyor. Ancak oyların yüzde 84’ü sayıldıktan sonra oy sayımının durması, muhalefetin ve uluslararası gözlemcilerin hile iddialarını gündeme getirmesine yol açmış, halk da protesto için sokağa dökülmüştü.
Haftalardır devam eden gösterilerde, protestocular hem seçim sonuçlarına itiraz ediyor, hem de devlet başkanlığının iki dönemle sınırlanmasına dönük referandum sonucuna rağmen Morales’in dördüncü bir dönem daha devlet başkanlığı yapmasına olanak tanıyan Anayasa Mahkemesi’ni protesto ediyordu.
Haftasonunda 7 kentte polisin de protestocuların safına geçmesi, ordunun da gösterileri bastırmaya yanaşmaması üzerine, Morales’in iktidarda kalması güçleşmişti.
Yeniden seçim yapılacağını televizyondan duyuran Morales, seçim kurulunu da değiştireceğini söyledi. Morales konuşmasında, halka “bir arada barış içinde yaşama çağrısı da yaptı. 20 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde üç kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi de yaralandı.