Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3051
EURO
34,9388
IMKB
10.173,000
ALTIN
2.450,310
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bütçe'de 11 Milyon Fidan Tartışması
Bütçe de 11 Milyon Fidan Tartışması
 
CHP’li Karaca’dan kampanyaya ilişkin çarpıcı hesap: 11 milyon fidan için 44 milyon metrekarelik alan gerekli; 4.400 hektara nasıl sığdıracaksınız?
 
11.11.2019 - 19:20

 Bütçe Komisyonu’nda komisyon üyesi dışındaki milletvekilleri ilgi alanlarıyla ilgili konularda görüşlerini açıklıyor.

Hülya Karabağlı (medyaspot)

 CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca,  Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adını verdiği ağaçlandırma kampanyası kapsamında 11 milyon fidan  kampanyasıyla ilgili çarpıcı bir hesap yaptı.  Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinde konuşan Karaca, “Değerli Bakan, 11 milyon fidan için 44 milyon metrekarelik alan gereklidir. Oysa Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinde orman dikilecek alan miktarı 4.400 hektar olarak açıklanmıştır. Üç saat içerisinde, 4.400 hektar ağaçlandırılacak alanımız olmasına rağmen 11 milyon fidanı nasıl dikeceksiniz, bunu gerçekten toplum olarak da merak etmekteyiz” dedi.

 Cumhurbaşkanının açıkladığı programda Alpu Ovası’nda hâlâ termik santrale ilişkin yatırımların devam edeceği ifade edildiğine  dikkat çeken Karaca, “Oysa Sayın Cumhurbaşkanı 21 Mart 2019’da Eskişehir’de yaptığı konuşmada dedi ki: “Alpu Ovası tarımsal sit alanıdır.” 21 Mart 2019’dan bugüne ne değişti, bunun açıklamasını da sizlerden bekliyoruz Sayın Bakan” diye konuştu.

 Karaca’nın bütçe komisyonunda yaptığı konuşma şöyle:

GÜLİZAR BİÇER KARACA (Denizli) –Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesini görüştüğümüz bugün aslında keşke 2 bakanlık bütçesi değil de tek bakanlığı hep birlikte bütçesini görüşebilseydik.

Sayın Bakan, iklim krizine çok ciddi vurgular yaptınız ve ülkemizin iklim krizinin tehdidi altında yaşadığını ifade ettiniz. Evet, çok anlamlı tespitler ancak Karadeniz İklim Eylem Planı’nı anlatırken yine dediniz ki “İnşaat ve beton yapacağız.” İklim kriziyle mücadele ederken yine inşaat ve beton mu demeye devam edeceksiniz? Yine iklim krizinin baş sorumlusu fosil yakıtlardır Sayın Bakan, bunu siz de eminim en az benim kadar çok daha yakından biliyorsunuz.

Ancak Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı programda Alpu Ovası’nda hâlâ termik santrale ilişkin yatırımların devam edeceği ifade edilmektedir. Oysa Sayın Cumhurbaşkanı 21 Mart 2019’da Eskişehir’de yaptığı konuşmada dedi ki: “Alpu Ovası tarımsal sit alanıdır.” 21 Mart 2019’dan bugüne ne değişti, bunun açıklamasını da sizlerden bekliyoruz Sayın Bakan.

Araştırma şirketleri raporuna göre, vatandaşlarımıza çevre dediğimizde en başta akıllarına gelen hava kirliliği ve ülkemizde 2017 yılında 30 yaş üstü kazalar ve dışsal yaralanmalar hariç 399.025 ölüm vakasında 51.574’ü hava kirliliğine dayalı ölüm olarak ifade edilmektedir.

Sayın Bakan 2018 Sayıştay raporlarında ne deniyor: Üç ayda bir yerel yönetimlerin yapması gereken denetim raporu sonuçlarının bildirilmediği ve buna ilişkin de Bakanlığın herhangi bir denetim yapmadığı ifade edilmektedir.

Ülkemizde hava kirliliğine bağlı bu kadar ölüm yaşanmaktayken Bakanlığınıza bağlı yerel yönetimlerin denetimi ve yerel yönetimlerin üç ayda bir bildirmek zorunda oldukları bu raporlar neden takip edilmedi, neden vatandaşlarımızın ölümünün, sürekli hâlde zehirlenmesinin önü açılmaya devam e tti?

Sayın Bakan, yine ithal çöp konusunda gerçekten bazı arkadaşlarımız oldukça fazla konuşmalar yaptılar. Ülkemiz henüz kendi çöpüyle baş edemezken ülkemiz kendi çöpünün yüzde 3’ünü dahi dönüştüremezken bugün ülkemiz üzülerek ifade etmek isteriz ki çöp ithalatında neredeyse rekor üstüne rekor kırıyoruz. 2018 yılında 33 bin ton çöp ithal etmişiz. Sayın Bakan, ithal edilen çöpleri kim denetliyor, denetleniyor mu? İthal edilen çöplerin ne kadarı atık yönetimi anlamında dönüştürülebildi? Ancak bizim elimizde ki veriler bunun hiç de uygun rakamlarda olmadığını göstermektedir.

Yine, geçtiğimiz yıl Türkiye Büyük Millet Meclisinde, plastik poşetlerin paralı olmasına ilişkin bir kanun görüşüldü ve kabul edildi. Bu kanunun görüşmeleri sırasında Komisyonda Sayın Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Bey de vardı, orada biz özellikle bu toplanan poşet paralarının çevre hakkı ihlallerini önlenmesi için harcanmasını talep etmiştik, bunun Komisyon görüşmelerinde kanun teklifine ilave edilmesini istemiştik ancak bütçe disiplini ger eğince mümkün olmadığını ve bunun bir not olarak düşünülmesi hâlinde yerine getirilebileceği ifade edilmişti. Şimdi ben soruyorum: Toplanan poşet  paralarının ne kadarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre hakkıihlallerinin giderilmesi için kullanılmıştır?

Bugün ülke genelinde 11 milyon fidan dikileceğine ilişkin birkampanyamız var. Ben biraz araştırdım 11 milyon fidan kaç metrekareye dikilebilir diye. Değerli Bakan, 11 milyon fidan için 44 milyon metrekarelik alan gereklidir. Oysa Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinde orman dikilecek alan miktarı 4.400 hektar olarak açıklanmıştır. Üç saat içerisinde, 4.400 hektar ağaçlandırılacak alanımız olmasına rağmen 11 milyon fidanı nasıl dikeceksiniz, bunu gerçekten toplum olarak da merak etmekteyiz.

Son beş yıl içerisinde 13 milyon ağaç üçüncü havalimanı için, 200 bini aşan ağaç Çanakkale’de...

GÜLİZAR BİÇER KARACA (Denizli) – Yine, 11 Kasımı Ağaç Dikme Günü olarak ilan ettiniz. Sayın Bakan, 21 Mart Orman Haftası var, 11 Kasım neden tekrar böyle bir ağaç dikme günü ilan ediliyor? 10 Kasım, 11 Kasım, bu bir ironi midir, bunun da cevabını merak ediyoruz.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HDP'den Varlık Vergisi Önergesi

HDP'li Vekilden Kadirova Soruları

CHP Toplu İntiharları Meclise Taşıdı
»  Erdoğan'dan İmamoğlu'na Sert Sözler
»  "Bu Bir Ahmet Hakan Düzenlemesi"
»  Manisa'da Özgür Özel'e Liste Şoku
»  Kılıçdaroğlu'ndan Kızdıracak Sözler
»  Romanlardan Parti Kurma Kararı
»  "Sayende Daha Çok Okunacak"
»  Erdoğan'dan 11 Milyon Fidan Çağrısı
»  Bütçe Görüşmeleri Kameralara Kapandı!
»  "Meclis BültenindeNeden Atatürk Yok"
»  Gökhan Özoğuz'un 10 Kasım Gafı!
»  Çanakkale’de 10 Kasım Skandalı
»  Rabia Naz Dosyasında Flaş Gelişme
»  MHP’nin SiyanürTeklifi 4 Aydır Meclis’te
»  Yavaş'tan Duygu Dolu 10 Kasım Paylaşımı
»  İmamoğlu'na Yeni Koruma!
»  İmamoğlu'ndan '10 Kasım' Şiiri
»  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 10Kasım Mesajı
»  Yüzde 10’luk Seçim Barajı Sıfırlanabilir
»  'İstanbul Örgütü İle Gurur Duyuyorum''
»  Cem Uzan, Türkiye'ye Döneceğini Söyledi
»  Ak Partiden Bakanlara'Sus' Talimatı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.