Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,8440
EURO
37,2194
IMKB
10.004,000
ALTIN
3.228,840
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BİR İNSAN 100 TON GIDA TÜKETİYOR!!
BİR İNSAN 100 TON GIDA TÜKETİYOR!!
 
Şaşırtıcı ama gerçek: İnsan, ömrü boyunca 100 ton yiyecek içecek tüketiyor. Böylesi bir iştahı geleneksel üretimle kapatmak imkânsız. Bu nedenle, gerçek lezzetler kimyasal olarak kopyalanıyor. 1 kilo meyveli yoğurt için 5 kilo meyve gerekli. Oysa bir-iki damla tatlandırıcı işi görüyor.
 
21.8.2005 - 08:15

Bir damla tatlandırıcı milyonlarca litre suya greyfurt lezzeti veriyor. Ancak gıdalara karşı olan alerji vakaları da hızla artıyor.

Hızla artan dünya nüfusu ve sanayileşmenin getirdiği rahat yaşam tarzı günlük gıda tüketimini hızla artırıyor. Hesaplamalara göre batı ülkelerinde bir insan hayatı boyunca toplam 100 ton gıda tüketiyor. Bu tüketim hızının önümüzdeki yıllarda azalması ise beklenmiyor. Tam tersine gıda üreticileri piyasaya sürdükleri yeni gıda ve ürünlerle mevcut tüketimi daha da körüklüyor. Ayrıca tüketicinin beklentileri de giderek yükseliyor. İnsanlar her mevsim her şeyi tüketebilmek istiyor. Lezzet konusunda kalite kaybını ise asla affetmiyor. Peki geleneksel yöntemlerle dünyanın giderek artan iştahını dindirmek mümkün mü? Pek değil. Öyleyse çözüm nedir?

ZARARI YOK AMA
Sektör çözümün hazır gıda ve tatlandırıcılarda olduğunu düşünüyor. Sanayileşmiş ülkelerde insanların tükettikleri gıdaların en az yüzde 70'inin tatlandırıcılarla takviye edilmiş ürünler olduğu belirtiliyor. ABD'de bu oran yüzde 98'e çıkıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu İtalya, İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinde ise bu oran henüz yüzde 50- 60 seviyesinde. Tükettiğimizi gıdaların içerisinde boya maddesi, konserve maddesi, antioksidan ve emülgatör gibi çok sayıda katkı maddesi bulunuyor. Bu maddeler seri üretim anında gıdaların kayba uğrayan renk, lezzet ve görüntü gibi özelliklerini yapay olarak düzeltiyor ve ürünlerin daha çekici hale gelmesini sağlıyor. Bu maddelerin üretim anında karıştırılmaması için ise E-numaraları kullanılıyor. Günlük tavsiye edilen miktarı geçmediği sürece bu maddelerin sağlık bakımından "ciddi" bir zararlarının olmadığı belirtiliyor. Diğer yandan gıda alerjisine yakalanan insan sayısı da hızla artıyor. Bunun başlıca nedeni katkı maddelerinin hemen her ürünün içerisinde olması ve farkında olunmadan zaman zaman "tavsiye edilen miktarın" aşılması.

MALİYET DÜŞÜYOR
Bu maddeler üretici şirketler için uygun maliyetin yanısıra inanılmaz imkanlar da sağlıyor. Örneğin ananas çok lezzetli ama aroması düşük bir meyve. 5-10 gram saf ananas aroması elde edebilmek için yaklaşık 1 ton ananas kullanmak gerekiyor. Yani 1 kilo ananaslı yoğurt üretmek isteyen bir şirket bunun için yaklaşık 5 kilo ananas kullanmak zorunda. Bu ise üretim maliyetlerinin patlaması anlamına geliyor. Oysa aynı tadı yapay elde etmek için 30 farklı tatlandırıcıyı karıştırmak yeterli. Maliyeti çok düşük. Alman araştırmacı Hans-Ulrich Grimm'in elde ettiği veriler ise oldukça çarpıcı. Buna göre tavuk etli hazır çorbalarda yalnızca 2 gram kurutulmuş tavuk eti bulunuyor. Bu da yaklaşık olarak 7 gram gerçek tavuk eti anlamına geliyor. Ancak bu oran dört tabak çorbaya tavuk eti lezzeti vermek için yeterli değildir. Bu yüzden üreticiler her poşetin içerisine 1 gram tavuk suyu tatlandırıcısı koyarak maliyet ve lezzet sorununu çözüyor.

DEV SEKTÖR
Bu maddeler "Doğala özdeş aromalar" adı altında kimyasal olarak taklit edildi ve etrafımız bu sayede kahveyle doldu taştı. Doğada gerçek olarak 5 bin farklı kokunun varlığı biliniyor. Bunların hepsi kimyasal olarak taklit edildi bile. Artık istenilen bir ürünü arzu edilen her lezzet seviyesinde üretmek mümkün. Örneğin balık lezzetinde dondurma bile yapıldı ama talebin fazla olmayacağı düşüncesiyle satılamıyor. Tatlandırıcılar çok az miktarlarda kullanılmasına rağmen Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yılda 15-20 ton aroma maddesi tüketiliyor. Ve bu maddelerin yardımıyla yılda yaklaşık 15 milyon ton hazır gıda üretiliyor. Böylece 17 milyar dolar olan dünya tatlandırıcı sektörü de hızla büyümeye devam ediyor



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TATİLİN TADINI PARASI OLAN ÜNLÜLER ÇIKARIYOR

SİGARA'YI BIRAKMA TAKTİKLERİ

ANKARA'DA HAYVANLAR ÇİP'LENECEK!
»  EN DOĞAL BAHÇE... İSTERSENİZ ÇIPLAK GEZEBİLİRSİNİZ!
»  SU YERİNE BİRA... TÜRKİYE'DE YILDA 8 MİLYON LİTRE BİRA TÜKETİLİYOR
»  LALE DEVRİ GİBİ...
»  BİR NARGİLE 50 SİGARAYA BEDEL!
»  EN ŞANSSIZ İLLER AMASYA VE KARABÜK!
»  EN ŞANSSIZ İLLER AMASYA VE KARABÜK!
»  TAKSİCİYE YENİ GÜVENLİK MÜJDESİ...
»  DENİZ FENERİ'NDEN NİJERYA İÇİN KAMPANYA
»  DOĞUBEYAZIT'TA İSHAL İKİ CAN ALDI
»  KAÇAK TELEFONLAR İÇİN SON GÜNLER
»  MUSLUKTAN SOLUCAN AKTI!!!
»  DEDİKODU YAPMANIN FAYDALARI!
»  ÇEVRE BAKANI'NDAN BALIK ÇİFTLİKLERİ İTİRAFI
»  CHE GUEVARA'NIN SON RESMİNİ ÇEKEN FOTOĞRAFÇI ÖLDÜ
»  TOLAN PAŞA'YA, 'KALPAKSIZ KUVAYİ MİLLİYE'Cİ ÖDÜLÜ
»  UYDU'DAN, 'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE' YAZISI İŞTE BÖYLE GÖRÜLÜYOR
»  MEMUR'A UCUZ TATİL DE HAYAL OLUYOR... TÜM KAMU KAMPLARI KAPATILACAK!
»  MEMURDAN GÖZDAĞI...
»  FORMULA HEYECANI BAŞLIYOR
»  OLİMPİYAT KÖYÜ’NDE, TECAVÜZ SÖYLENTİSİ
»  İSTANBUL'A F-1 BEREKETİ... SİRKECİ'DEKİ OTELLER BİLE 100 EURO
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.