Abdullah Gül’ün geçtiğimiz günlerde jet hızıyla önayladığı 5751 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle, CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Söz konusu yasaların bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini içeren dilekçeyi Yüksek Mahkemeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Bursa milletvekilleri Kemal Demirel ve Abdullah Özer sundu.
Hukuka aykırı
Öymen, söz konusu yasalarla Bursa’nın Osmangazi İlçesinde yabancı bir şirketin hukuksuzca inşa ettiği üretim tesislerine yasal statü kazandırılmaya çalışıldığını söyledi. Söz konusu şirketin yatırımının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’ın ve Bölge İdare Mahkemesinin kararları bulunduğunu anımsatan Öymen, “Bu kararlara uymak yerine hükümet her defasında bu kararları geçersiz kılmak için bir yasa çıkarmak yoluna gidiyor. Yani hukukun üstünlüğünü hiçe sayarak yasa yoluyla mahkeme kararlarını geçersiz kılmaya çalışıyor. Buna karşın söz konusu yasaları Anayasa Mahkemesine getirmiş bulunuyoruz” dedi. Öymen, Anayasa Mahkemesinin en doğru değerlendirmeyi yaparak kamu vicdanının rahatlamasını beklediklerini söyledi. Bir gazetecinin “22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra CHP’nin 11. kez Anayasa Mahkemesine başvurduğunu, bundan AKP’nin rahatsızlık duyduğunu” belirtmesi üzerine de Öymen, “AKP’nin Meclis çalışmalarını Anayasaya uygun yapmadığını” belirtti. AKP’nin geçmiş dönemde de Anayasaya aykırı yasalar çıkardığını ve CHP’nin bu yasaları da Anayasa Mahkemesine götürdüğünü söyleyen Öymen, geçen dönem yapılan 60’a yakın başvuru üzerine Yüksek Mahkemenin 40’a yakın yasanın bazı maddelerini iptal ettiğini, bazı yasa maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdiğini bildirdi.
CHP Milletvekilleri, verdikleri dilekçenin ardından Anayasa Mahkemesi önünde yaptıkları açıklamada AKP hükümeti’nin yargı kararlarına aykırı hareket ettiğini söylediler.
Muhalefete rağmen Meclis’ten geçmişti
iktidarla muhalefet arasında “Cargill’e af getirdiği” tartışmalarına yol açan 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlayan ve Cargill yasası olarak bilinen kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda 26 Mart 2008 tarihinde tartışmalı bir şekilde kabul edilmişti
Gül’den jet onay çıkmıştı
Abdullah Gül, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği tarım arazilerinde kurulan fabrika ve tesislere yeşil ışık yakan yasayı 2 Nisan 2008 tarihinde onaylamıştı. Yasa, Cargill şirketine af getirdiği gerekçesiyle tepki çekiyordu Sezer , veto gerekçesinde yapılan düzenlemenin ulusal çıkarlara ve kamu yararına aykırı olduğu yargı kararlarıyla hükme bağlandığına dikkat çekerek “yabancıya ayrıcalık tanınamaz” demişti
Kanun yabancıya kıyak
5751 sayılı kanuna göre, 11 Ekim 2004 tarihinden önce, gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılan arazilerin, “Tarımsal bütünlüğü bozmaması” halinde, “İstenilen amaç” ile kullanımına izin verilecek. Bu izin için, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurulması, hazırlanacak Toprak Koruma Projesine uyulması ve tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metre karesi için 5 YTL ödenmesi şartı aranacak. Bu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurulacak. Başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde işlemler tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek.
Haber : Fatih ERBOZ