Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1556
EURO
38,1857
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.895,130
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CARGİLL DAYATMASI MAHKEMELİK OLDU
CARGİLL DAYATMASI MAHKEMELİK OLDU
 
CHP, kamuoyunda Cargill Yasası olarak bilinen 5751 sayılı yasanın iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. AKP’nin Meclis’ten geçirdiği yasa, Abdullah Gül tarafından jet hızıyla onaylanmıştı.
 
13.4.2008 - 00:10

Abdullah Gül’ün geçtiğimiz günlerde jet hızıyla önayladığı 5751 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle, CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Söz konusu yasaların bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini içeren dilekçeyi Yüksek  Mahkemeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Bursa milletvekilleri Kemal Demirel ve Abdullah Özer sundu.

Hukuka aykırı
Öymen, söz konusu yasalarla Bursa’nın Osmangazi İlçesinde yabancı bir şirketin hukuksuzca inşa ettiği üretim tesislerine yasal statü kazandırılmaya çalışıldığını söyledi. Söz konusu şirketin yatırımının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’ın ve Bölge İdare Mahkemesinin kararları bulunduğunu anımsatan Öymen, “Bu kararlara uymak yerine hükümet her defasında bu kararları geçersiz kılmak için bir yasa çıkarmak yoluna gidiyor. Yani hukukun üstünlüğünü hiçe sayarak yasa yoluyla mahkeme kararlarını geçersiz kılmaya çalışıyor. Buna karşın söz konusu yasaları Anayasa Mahkemesine getirmiş bulunuyoruz” dedi. Öymen, Anayasa Mahkemesinin en doğru değerlendirmeyi yaparak kamu vicdanının rahatlamasını beklediklerini söyledi. Bir gazetecinin “22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra CHP’nin 11. kez Anayasa Mahkemesine başvurduğunu, bundan AKP’nin rahatsızlık duyduğunu” belirtmesi üzerine de Öymen, “AKP’nin Meclis çalışmalarını Anayasaya uygun yapmadığını” belirtti. AKP’nin geçmiş dönemde de Anayasaya aykırı yasalar çıkardığını ve CHP’nin bu yasaları da Anayasa Mahkemesine götürdüğünü söyleyen Öymen, geçen dönem yapılan 60’a yakın başvuru üzerine Yüksek Mahkemenin 40’a yakın yasanın bazı maddelerini iptal ettiğini, bazı yasa maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdiğini bildirdi.

CHP Milletvekilleri, verdikleri dilekçenin ardından Anayasa Mahkemesi önünde yaptıkları açıklamada AKP hükümeti’nin yargı kararlarına aykırı hareket ettiğini söylediler.

Muhalefete rağmen Meclis’ten geçmişti
iktidarla muhalefet arasında “Cargill’e af getirdiği” tartışmalarına yol açan 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlayan ve Cargill yasası olarak bilinen kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda 26 Mart 2008 tarihinde tartışmalı bir şekilde  kabul edilmişti

Gül’den jet onay çıkmıştı
Abdullah Gül, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği tarım arazilerinde kurulan fabrika ve tesislere yeşil ışık yakan yasayı 2 Nisan 2008 tarihinde onaylamıştı. Yasa, Cargill şirketine af getirdiği gerekçesiyle tepki çekiyordu Sezer , veto gerekçesinde yapılan düzenlemenin ulusal çıkarlara ve kamu yararına aykırı olduğu yargı kararlarıyla hükme bağlandığına dikkat çekerek “yabancıya ayrıcalık tanınamaz” demişti

Kanun yabancıya kıyak
5751 sayılı kanuna göre, 11 Ekim 2004 tarihinden önce, gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılan arazilerin, “Tarımsal bütünlüğü bozmaması” halinde, “İstenilen amaç” ile kullanımına izin verilecek. Bu izin için, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurulması, hazırlanacak Toprak Koruma Projesine uyulması ve tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metre karesi için 5 YTL ödenmesi şartı aranacak. Bu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurulacak. Başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde işlemler tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek.

 Haber : Fatih ERBOZ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYKAL'IN SARIGÜL'E KARŞI ADAYI CEM BOYNER

KÖKSAL TOPTAN, GÜLDAL MUMCU'NUN TAVRINI DEĞERLENDİRDİ

ÇİÇEK'İN KONUŞMASI RÖVANŞ KOKUYOR
»  RÜŞVETLER DEVLETE
»  AFYON'DA KAZA 9 ÖLÜ 35 YARALI
»  VEKİLE KIYAK GERİ GELDİ..
»  EMEKLİ PAŞA PAMUKOĞLU'NDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
»  TÜRBAN KARŞITI REKTÖRE ALÇAK KOMPLO
»  İDAM BEKLEYENTÜRK İÇİN ERDOĞAN DEVREDE
»  "BEN AK PARTİLİ DEĞİLİM"
»  BARIŞ GELİNİ İTALYAN'I ÖLDÜREN SAPIK TUTUKLANDI
»  İTALYAN SANATÇININ ÖLÜMÜNDE POLİSE SUÇLAMA
»  GÖKÇEK'İN 'HİTİT GÜNEŞİ' TAKINTISI
»  MİLLİ EĞİTİM DEĞİL, MİLLİ SAKANDAL BAKANLIĞI OLSUN
»  "SPONSORLARIMIZ OLSA 33 ÇOCUK DA YAPARIZ"
»  ARINÇ'TAN YİNE ÇOK TARTIŞILACAK SÖZLER
»  SAHnEYE BAŞÖRTÜLÜ ÇIKTI, BAŞÖRTÜSÜZ İNDİ
»  ERDOĞAN: "GÜÇLÜ DEMOKRASİ, YERELDE BAŞLAR"
»  "ERDOĞAN'IN ADI ZENGİNLER LİSTESİNDE YOK"
»  TANDOĞAN'DA EGEMENLİK MİTİNGİ COŞKUSU
»  "BÜTÜN KADINLAR SOLCUDUR VE GÜZELDİR"
»  "GÖNÜL ÜYELERİNE BİLE SORUŞTURMA AÇIYORLAR"
»  SİGARAYI BIRAKMANIZDA BAŞBAKAN'IN ETKİSİ OLDU MU?
»  BUGÜN SEÇİM OLSA NE OLUR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.