Dershane gerginliği Gülen Cemaati’ne yakın işadamları arasında tedirginlik yarattı. İş dünyası “Gezi’nin ardından Koç’un başına gelenlerin benzerini yaşamaktan korkuyor
Taraf'ın iddiasına göre AKP Hükumeti ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik, iş dünyasını da tedirgin etti. Özellikle yıllık 7 milyar dolarlık cirosu bulunan ve kamuoyunda cemaate yakın kuruluşlar olarak bilinen şirketlerde, inceleme korkusu başladı. Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından Koç Grubu şirketlerine yönelik başlatılan “vergi incelemesinin” bir benzerinin de cemaat şirketleri için başlatılmasından endişe ediliyor.
“PARALEL DEVLET” MESAJI
Dershanelerin kapatılmasına yönelik taslağın basına sızması üzerine başlayan “dershane kavgası” büyüyor. Bugüne kadar daha çok “dershane kavgası” olarak görülen hükumet ile cemaat arasındaki kriz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde bir televizyon kanalında yaptığı, “paralel devlete izin vermeyiz” açıklaması krizin farklı boyuta taşınmasına yol açtı. Bu sözler, bürokraside ve ekonomi de farklı şekilde algılandı. Ve kavganın sadece eğitim alanın da değil aynı zamanda, ekonomi alanına da sıçrayacağına ilişkin senaryolar üretilmeye başladı.
MALİYECİLER BEKLENİYOR
Bu çerçeve de Ankara kulislerinde dolaşan bilgilere göre, dershane geriliminin devam etmesi halinde, cemaate yakın şirketlerin de çeşitli kanallarla sıkıştırılması gündeme gelecek. Ankara kulislerinde, vergi denetim elamanlarının cemaate yakın olarak bilinen şirketler üzerinde vergi incelemesi başlatabileceği konuşuluyor. Bu söylentiler nedeniyle cemaate yakın birçok şirketin zor günler geçirdiği, şirketlerin endişe içinde oldukları bildirildi.
KREDİLERDE SIKINTI
Kamuoyunda cemaate yakın olarak bilinen bir mobilya şirketinin üst düzey temsilcisi, hükumet ile cemaat arasındaki gerginliğin şimdiden kendilerini etkilediğini kaydetti. Mobilya şirketinin temsilcisi, krizin ilk yansımasının kredilerde görüldüğünü belirterek, bankaların “dershane krizi” nedeniyle kredi notlarını düşürdüklerini söyledi.
CEMAATİN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ
Cemaatin ekonomik büyüklüğü konusunda net bir bilgi yok. Ancak daha önce kamuoyuna yansıyan MİT raporlarında cemaate yakın olarak bilinen şirketlerin yıllık cirosunun 7 milyar doları aştığı öne sürülmüştü. Cemaatin ekonomik büyüklüğünün ise 100 ile 150 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Cemaatin, medyadan bankacılığa kadar birçok alanda şirketi bulunuyor.
KOÇ GRUBU İNCELEMESİ SÜRÜYOR
Cemaate yakın işadamlarında maliyeci korkusu başlarken, Gezi Parkı Eylemleri’ne destek verdiği iddiasıyla hükumet tarafından eleştirilerin hedefi haline gelen Koç Grubu’na yönelik inceleme ise sürüyor. Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Koç Grubu’na ait üç enerji şirketine aramalı olarak vergi incelemesi başlatmıştı. İnceleme halen devam ediyor.İNTERNETHABER