(ANKA)Konuya ilişkin basın toplantısına CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ile İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve Yozgat Milletvekili Ali İhsan Köktürk katıldı. Develi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in "spor programlarının aksamasını" gerekçesine olur vermesinin ardından Meclis Televizyonu'nun haftada sadece üç gün 4'er saat yayın yaptığını hatırlattı.
CHP olarak konu ile ilgili bir çalışma gurubu oluşturarak TBMM Başkanı Çiçek'i ziyaret ettiklerini hatırlatan Develi, Meclis Başkanı'na uygulamanın hukuki dayanağının olmadığına ilişkin bir mektup verdiklerini hatırlatarak, Meclis Başkanı Çiçek'in cevabi yazısını, "Kanunların sayısını yanlış yazma dikkatsizliği ve olmayan kanuna olmayan protokolü de varmış gibi gösterme gayretiyle, sınırlamaya dayanak yaratma çabasındadır" sözleriyle değerlendirdi.
3984 sayılı RTÜK yasasının 17. maddesinin 1. fıkrasında;'Bu kanalların birinden Türkiye Büyük Millet Meclisi faaliyetleri yansıtılır. Hangi faaliyetlerin ne ölçüde yayınlanacağına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı karar verir' şeklinde olduğunu ifade eden Develi, "TBMM, RTÜK Kanunu ile kendisine verilen hakkı koruyamamış, Meclis'in faaliyetlerini bir bürokratın iradesine bırakmıştır" diyerek şunları söyledi:
"Meclis Başkanı Cemil Çiçek, şu anda yapılan Meclis Televizyonu'nun yayınlarının kanuni dayanağının ortadan kalktığı gerçeğini,' Kurumumuz ile TRT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolde yasal dayanak olarak 3984 sayılı Kanuna yapılan atıf güncellenmemiş olsa da, ilgili Kanun hükmü yürürlüktedir ve mevcut protokole dayanak teşkil ettiği açıktır' diyerek kabul etmektedir. TBMM'nin üyeleri olarak Meclis Başkanı Çiçek'i toplam iki kez ziyaret ederek hukuki dayanağı olmayan uygulamalara son vermesini ve Meclis TV'nin 7 gün 24 saat yayın yapmasını sağlamasını, bunun için kendisine her türlü desteği vereceğimizi aktardık, dünyadaki uygulamalardan örnekler verdik.
Yüksek demokrasi standardı diyenlerin, daha çağdaş bir Anayasa için çalıştıklarını iddia edenlerin, 'Meclis İçtüzüğünü daha işlevsel hale getirelim, bu bize yakışmıyor' sözleri söyleyenlerin samimiyet testlerinden birisi de Meclisi halka kapatmamalarıdır. Halkımıza, AKP'nin ikiyüzlü politikasını teşhir ediyoruz. Sayın Çiçek'i, iktidarın dayattığı bu oldu- bitti uygulamasının karşısında, vatandaşlarımızın seçerek Meclise gönderdiği milletvekillerinin çalışmalarını 24 saat izleyebilme, denetleyebilme hakkına tekabül eden Meclis TV'nin yayınlarını 7 gün 24 saat yapabilmesi için siyasi irade oluşturmaya davet ediyoruz."
Birgül Ayman Güler ise Meclis TV'nin 7 gün 24 saat yayın yapması için 'Meclis TV açılsın' diye bir internet sitesi açtıklarını ve ayrıca sosyal medya da grup oluşturarak halkın desteğini alıp bir kampanya yürüteceklerini söyledi. Oktay Ekşi ise TRT'nin elektrik faturalarından pay aldığına dikkat çekerek, TRT'nin Meclis TV yayınlarını üçte birini yayınlayarak aldığı paranın karşılığı olan hizmeti vermediğini savundu