PM toplantısında, üyeler tüzük değişikliği taslağıyla ilgili eleştiri ve önerilerini dile getirdiler.
Edinilen bilgiye göre söz alan bazı PM üyeleri, milletvekili adaylarının önseçimle belirlendiği seçim çevrelerinde genel merkeze yüzde 15 oranında kontenjan ayrılmasına itiraz etti.
Tüm seçim çevrelerinde önseçim yapılması halinde genel başkanın 90 milletvekilini belirleyebileceğine işaret eden PM üyeleri, Siyasi Partiler Kanunu’ndan (SPK) gelen yüzde 5’lik kontenjan hakkı dahil edildiğinde bu rakamın daha da yükseleceğini savundu.
Bu düzenlemeye itiraz eden bazı PM üyeleri, genel başkanın sadece SPK’dan kaynaklanan yüzde 5’lik kontenjan hakkını kullanmasını isterken, sonuçlarına uyulması zorunlu olan “hakim denetiminde önseçim” dışındaki yöntemlerin tüzükten çıkarılmasını istediler.
Genel Başkan Özgür Özel ise söz konusu kontenjanın yüzde 5’erli olarak, kadın, gençlik ve Meclis grubu tarafından kullanılacağına dikkat çekti.
“Hakim denetiminde önseçimin sonuçlarına uyulması zorunlu. Bu durumda, kadın, gençlik kolları ve Meclis grubuna kontenjan ayıramayız” yanıtını verdi.
Tüzük taslağına yöneltilen bir başka eleştiri de 3 dönem sınırlamasının kapsamıyla ilgili oldu.
Söz alan bazı üyeler, 3 dönem kuralının 6 Eylül’deki tüzük oylaması sonrasında yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, bu uygulamanın geçmiş yılları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini savundu.
Daha önce 5 dönem milletvekilliği yapan kişinin, tüzük değişikliği yürürlüğe girmesi halinde bir 3 dönem daha seçilme hakkına kavuşacağına dikkat çeken PM üyeleri, bu konuda geçici madde düzenlemesi yapılmasını önerdi.
Bu maddedeki düzenlemenin yanlış anlaşıldığını belirten Özel’in, eleştiriler doğrultusunda önseçimle ilgili maddenin yeniden değerlendirilebileceğini ifade etti.